2011. nov 19.

Egy éve Eger Közgyűlésében

írta: szénhidra
Egy éve Eger Közgyűlésében

Elérkezett az az idő, amikor egy pillanatra meg kell állnunk, és összegeznünk kell eddigi tevékenységünket. Az eltelt bő egy évben folyamatosan tájékoztattuk az érdeklődőket, olvasókat, ettől függetlenül jó, ha szembesülünk eredményeinkkel.

Természetesen ellenzéki pártként és annak képviselőjeként szűk mozgástér adódott és valószínűleg úgy is marad, ezért arra kellett törekednünk, hogy minél több emberhez eljusson üzenetünk, miszerint lehet más a város. Az önkormányzati választás előtt nyilvánosságra hoztuk választási programunkat. Ez nemcsak azért volt helyes döntés, mert mindenki tisztában lehetett afelől, hogy mit akarunk, hanem azért is, mert lehetett mihez igazodni. Könnyebb úgy képviselni valamit, ha megvan a sorvezető, és nem utolsó sorban a helyiek is számon kérhetik rajtunk azt, hogy mit tettünk. Persze a választási program akkor ér valamit, ha az „nyer” és megvalósítható, sajnos azonban Egerben a Lehet Más a Politika csak egy képviselőt tudott bejuttatni a Közgyűlésbe, dr. Csarnó Ákost, így a program nem emelkedhetett a megvalósulás szintjére. Képviselőnk azonban folyamatosan törekedett az egyes programelemek képviseletére és helyzetbe hozására. Fenntarthatóság, igazságosság, társadalmi részvétel és helyi közösségek. Ezek azok az alapértékek, iránymutatók, amikből programunkat összeállítottuk, és ezek azok az elemek is, amiket képviseltünk, és amiket a jövőben is képviselni fogunk. De nézzünk pár statisztikát!

Tizenkét közgyűlési ülésnap, egy közmeghallgatás és tizenhárom Pénzügyi és Ügyrendi Bizottsági ülés volt az elmúlt évben. Hiányzás nem volt, ellenben a képviselő több fogadóórát tartott: kitelepüléssel, helyszínen (Érsek kert, Berva), a Városházán illetve az LMP egri irodájában. Az itt összegyűlt lakossági kérdések, javaslatok folyamatosan a Közgyűlés vagy a bizottságok elé kerültek (pl. bervai közösségi ház ügye, buszmenetrend, Eger-patak és kerékpárutak, hó-, és jégmentesítési terv, költségvetési kérdések, zöld gazdaságélénkítési stratégia egyes elemei, a közgyűlési és a bizottsági jegyzőkönyvek elérhetősége, nők helyzete, fiatalok helyzete, HPV oltás stb.) Azzal is tisztában vagyunk, hogy folytatnunk kell, hogy minél több egri lehessen tisztában azzal, hogy van alternatíva, van választási lehetősége és igenis olyan kérdésekkel foglalkozunk, amelyek az egriek életének fontos részei! Több, mint ötven felszólalás és kérdés, napirend utáni felszólalások és témafelvetések és publikációk tanúskodnak a fentiekről. Képviselőnk sok egyéb a megyét érintő kérdés elemzésén túl a városban egyetlen képviselőként minden közgyűlés után beszámolót tesz közzé a megyei szervezet blogján (lmpeger.blog.hu). A blogon és a képviselő facebook oldalán a lakosság számára folyamatosan nyitott a lehetőség, hogy egy-egy kérdésben véleményt nyilvánítson, vagy kérdést tegyen fel, mellyel szerencsére egyre többen élnek is. Dr. Csarnó Ákos a közgyűlésben hosszú idő után elsőként használta az interpelláció intézményét, melyet a jövőben is szeretnénk majd alkalmazni.

Több módosító indítványból sajnos kevés siker született, talán a legfontosabbak azok, amik alapján az SZMSZ szerint lehetséges a Közgyűlésben időkorlát nélkül felszólalni, illetve a helyi népszavazás könnyítése. Legnagyobb eredményünk azonban az, hogy elértük a „pártingatlanok” helyzetének tisztázását, vagyis, hogy felmutattuk, hogy miközben rajtunk kívül minden közgyűlési szervezet képmutatóan elfogadta a pártfinanszírozás helyi rendszerét, a pártoknak nagyon kedvező ingatlan-bérleti lehetőséget, mi azt elutasítottuk (piaci résztvevőtől bérelünk irodahelyiséget), ráadásul az Alkotmánybíróság is nekünk adott igazat.

Dr. Csarnó Ákos nem egymagában dolgozik az LMP által kitűzött célok elérésében. Munkáját felelősen gondolkodó emberekből álló helyi szervezet segíti, akik rendszeresen, közösen vitatják meg az aktuális kérdéseket, és együttesen alakítják ki az álláspontjukat. Az LMP megyei szervezete kitelepülésekkel, kampányokkal és különböző politikai rendezvényekkel is segíti a képviselő munkáját. Tavasztól irodánk fogadja az érdeklődőket, ahol a párt közgyűléseit, a képviselő pedig a fogadóóráit tartja, illetve ahová több országgyűlési képviselő és szakértő is ellátogatott az év során.

Komolyan gondoljuk azt, hogy nem az emberek vannak a pártokért, képviseleti szervezetekért, hanem fordítva. Éppen ezért nyitottak vagyunk minden észrevételre, folyamatosan egyeztetünk szakértőkkel, társadalmi szervezetekkel és a helyiekkel egyaránt. Teljes mértékben igaz tehát, hogy a városért és a helyiekért dolgozunk és ettől bennünket eltéríteni nem lehet.

Eger, 2011. november 18.

Lehet Más a Politika

Eger

 

(fotó: Gál Gábor (heol.hu)

 

Szólj hozzá

eger közgyűlés csarnó ákos lmp eger