2016. jan 06.

A kormányzati vízfej leépít, de nem magán kezdi

írta: szénhidra
A kormányzati vízfej leépít, de nem magán kezdi

Attól a kormánytól, amely az elmúlt években folyamatosan növelte az államtitkárok, helyettes államtitkárok és kormánybiztosok számát, miközben elsorvasztotta az egészségügyet és az oktatást, elfogadhatatlan a közszféra leépítésének bármiféle terve. A kormánynak saját magán kellene kezdeni a létszámcsökkentést, mielőtt olyan leépítésbe kezdene, ami nem csupán a közigazgatást, hanem az egészségügyet és az oktatást is érintené – a Csepreghy Nándor által beharangozott 600 ezer fős szám ugyanis csak utóbbiakkal együtt értelmezhető.

kioszt.jpg

A Miniszterelnökség államtitkára szerint még ebben a ciklusban akár 200 ezres leépítésre kerülhet sor a közszférában, amit hosszabb távon újabb 400 ezer állás megszüntetése követhet. A kormány ismét a hatékonyság növelésére hivatkozik, miközben az elmúlt évek folyamatos központosításai, átszervezései, összevonásai sem a hatékonyságot nem növelték, sem a közszféra létszámát nem csökkentették. Az eddigi tapasztalatok alapján ráadásul a közszféra intézményei számos esetben közmunkásként foglalkoztatták vissza a korábban kirúgott munkatársakat.

A KSH adatai alapján a valójában 866 ezer fős közszférában egy 600 ezer fős létszámcsökkentés egyértelmű túlzás: a versenyszféra csak úgy szívhatna fel ennyi embert, ha a tanárokat és orvosokat is cégek foglalkoztatnák, aminek abszurditása talán csak ettől a kormánytól nem meglepő.

Csarnó Ákos,
az LMP közigazgatási szakszóvivője

 

Szólj hozzá

lmp közalkalmazottak