2013. nov 04.

A valódi rezsicsökkentés lehetőségei

írta: szénhidra
A valódi rezsicsökkentés lehetőségei

rezsi.jpg

Nem akarok beállni abba a krédóba, amelyik isteníti a rezsicsökkentést, és abba sem, amelyik kampánytrükknek nevezi a rezsicsökkentés jelenlegi formáját. Én inkább a valódi rezsicsökkentésről szeretnék pár szót ejteni.

Kétségtelenül észrevehető, hogy az utóbbi hónapokban kimutathatóan kevesebbet kellett fizetnem a gázért és a villanyért, megközelítőleg 12000 forinttal kevesebbet. Ez tény. Másoknál nyilván kevesebb, míg egyeseknél ennél jóval több is lehet ez a központilag elrendelt megtakarítás. No de mit ér ez az összeg? Sokaknak valóban több élelmiszerre, kultúrára, gyerekre vagy szórakozásra mehet ez a megmaradt pénz, de mi lenne ha kicsit jobban spórolnánk az energiával?!

Ebből a megtakarításból a következő dolgokba ruháztam be:

-          E profilú szilikonos tömítés ablakba (2m)             -              250 Ft

-          10x10x100 cm-es szivacs két ablak közé (2db)    -              500 Ft

-          radiátorok mögé hővisszaverő fólia (2db)              -              1400 Ft

Ez mindösszesen 2150 forintba került, és a beszerelés után szinte azonnal érezhetően hőmérséklet emelkedéssel járt, olyannyira, hogy a termosztáton máris 1 fokot visszább is lehetett állítani. Márpedig 1 fok csökkenés a gázfogyasztásban is számottevő további csökkenést eredményez!

A fentiek is azt igazolják, hogy valódi, hosszútávú rezsicsökkentést az energiahatékonyság növelésével lehet elérni. A többi csak ráadás!

Amint a komoly hidegek megérkeznek, akkor megírom, hogyan szerepeltek a fenti újítások és hogy sikerült-e megtakarítást elérnem az előző évek fogyasztásához képest.

Csarnó Ákos

önkormányzati képviselő

Szólj hozzá

energia energiahatékonyság lmp rezsicsökkentés valódi ezsicsökkentés