2013. sze 30.

Szeptemberi Közgyűlés Egerben

írta: szénhidra
Szeptemberi Közgyűlés Egerben

megyeháza.jpgSzerettem volna azt írni, hogy mivel a Közgyűlés a Megyeházán ült össze (a Városháza épp felújítás alatt áll), hogy új hely, új szelek, de sajnos várakozásom nem járt sikerrel. Rögtön bele is futottunk két alapos Vármegyeházásozásba, amit a polgármesterünk követett el. Igaz másodjára némi elbizonytalanodás volt kihallható, én pedig magam előtt láttam, ahogy Horváth alispán néhány hajdúval belép a terembe, majd a terem faláról szigorúan lenéző püspökök előtt deresre húzat egy-két renitens felszólalót... de szerencsére ez nem történt meg.

Sokáig azt hittem, hogy nem lesz napirend előtti felszólalás, de ebben is csalatkoztam. A felszólalás (a helyközi buszjáratok Eger közigazgatási területén belüli használatáról szólt) több gondolatot ébresztett bennem. A  napirend előtti felszólalás intézménye eredetileg és szervezeti-működési szabályzat alapján is inkább ünnepélyes, emelkedett hangvételű beszédekre, ügyfelvetésre irányulna, mégis egy-két képviselő visszaél a lehetőséggel. Vagy nyílt kampányolás megy vagy egyszerűen oda nem illő témák kerülnek elő, de csak azt nem fogják fel a felszólalók, hogy pont e magatartásukkal lúgozzák ki az intézményt. A másik meg az, hogy mint kiderült, a napirend előtti felszólalás egy lakossági bejelentés alapján született, amivel nem az a baj, hogy az egriek jelezték, hanem az, hogy ezt pl. nem tudták elmondani a Közgyűlésen másképpen, mert a lakossági felszólalás lehetőségét eltörölte a Fidesz-KDNP-Lokálpatrióta szövetség.

Valamivel több, mint 30 napirendi pontról folyt a relatíve nyugodt hangvételű vita.  A különböző helyeken olvasható közgyűlési beszámolókon túl itt most további információkat szerezhetnek az olvasók.

Az Földhivatal épületének teteje megújult, a homlokzat pedig egész jó állapotban van, ezért gyorsan védelem alá kell helyezni. csak az sikkadt el, hogy évek óta az egyszerű ügyintézésért (pl. tulajdoni lap kiadásért) is a második emeletre kell felmenni, holott évek (!) óta üres a földszinti rész, ahonnan a Heves Megyei Hírlap kiköltözött. Legalább egy iroda leköltözhetett volna, de nem. Arról meg ne is beszéljünk, hogy az épület akadálymentessége közelít a nullához. Röviden: pazarlás, hogy nincs kihasználva évek óta a földszinti rész, és az állampolgárok lenézése, hogy habár lehetne megoldás, egyelőre nincs.

Új köztéri kamerarendszer kiépítése várható. Egyelőre nyolc rögzített és 4 mobil kamera fogja pásztázni a közterületeket, de a jövőt illetően mindenki által támogatottan lesz még további kamerák beszerzésére lehetőség, legalábbis ezt az ígéretet kaptuk. Mindazonáltal a Nagy Testvér figyelhet. Az én hátam borsódzik a megfigyelésektől úgy en bloc, de értem és el tudom fogadni a bűnüldözés szempontjait és a lakosság biztonságérzetének növelését, ezért fontos, hogy ne lehessen visszaélni a képfelvételekkel.

Már bizottsági szakaszban is meglepő volt az az információ, hogy 44 milliós veszteség várható a hulladékgazdálkodással foglalkozó Városgondozás Kft-nél. Ez elismerten a rezsicsökkentés áthárított rendszere miatt alakult így. Sajnos a csökkentés által ütött rést az egri adófizetők pénzével kell betömni.  Az is feltűnt, hogy két Fidesz-KDNP-Lokálpatrióta felszólaló két perc alatt nemtomhányszor elismételte a szelektív hulladékgyűjtés kifejezést. Ez oké, meg a szelektív hulladékgyűjtés is, de lássuk be, hogy ez csővégi látásmód. Ha azt akarjuk elérni, hogy ne fizessen sokat a Városgondozás, akkor nem csak a szelektív hulladékgyűjtésre kell gondolnunk, hanem eleve a termelt szemét mértékét kellene csökkenteni: tudatos vásárlással, helyi termék beszerzésével (csak hogy két ötletet is adjak hirtelen).

Sokszor előfordul, hogy egy-két képviselő eltér a  tárgytól, néha tényleg jókora vargabetűket tesznek. Fel is ötlött bennem, hogy esetleg én is felszólalok, (az űrállomás téma hálás lenne, vagy az Eger-patak hajózhatóvá tétele és kereskedelmi útvonalként történő hasznosítása is jó anyag, hisz  a rakpartok már  készen állnak, de esetleg arról is beszélhetnék hogy pl. az Eged-hegyen kezdjük meg a kőolaj-kitermelést, hisz úgyis ott van a kilátó (ami egy régi olajfúró torony), és mennyi munkát teremtenénk így például... Szóval na.

Azt kell látnunk, hogy a foci – legalábbis a felnőtt foci - megbukott Egerben. Talán még lehet kezdeni valamit az utánpótlással, de magam elé képzelem, ahogy mondjuk Csákvári Antal és Adler Ildikó Fidesz elnök együtt üvölti le Rázsi Botond alpolgármester fejét, hogy mi folyik a foci és az utánpótlás körül, és azt is elképzelem ahogy közben Csákvári diszkréten arra tesz utalásokat bizottsági ülésen, hogy a gyerekeket másik csapatba átírató, aggódó szülők árulók és cserben hagyták az egri focit, az Eger FC-t... Mindenesetre következő Pénzügyi és Ügyrendi Bizottsági ülésre kapunk egy jó kis beszámolót arról, hogy mennyi pénzt adtunk a focira, talán felelőtlenül.

Még a nyár előtt kiírásra került egy pályázat bolhapiac megtartására. Végül is két jelentkező akadt, és csak egy nyerhetett, amivel megint nincs baj. A baj ott van, hogy a pályázati kiírásban 3 hónapos üzemelésről volt szó, erre meghosszabbítja a kiíró a működés idejét, leszállítja a fizetendő árat, szóval alapvető változásokat hajt végre és pályáztatás valamint értesítés nélkül adja meg a bolhapiac rendezési jogát az eredeti nyertesnek. Ezt az eljárást nem lehet fair-nek nevezni, finoman szólva.

Évek óta  küzdöttünk azért, hogy egy nemzetközileg elismert, egri lány végre szobrot faraghasson Egerben. Néha azért összejöhetnek a dolgok: úgy néz ki, hogy lesz Rostás Bea szobor Egerben, már a kár jövőre is! A Közgyűlés arról határozott ugyanis hogy pénzügyi keretet különít el a szoborra, ami előreláthatólag a Felsővárosban kapna helyet. Szóval hajrá!

A Közgyűlés végén két napirend utáni felszólalásomban a felnémeti gaz- és csapadékvíz elvezetésről beszéltem (ez a téma) valamint a banki átutalásos lehetőség kiterjesztését kértem az ovik, iskolák étkezési térítési díjának rendezésére (ez pedig itt olvasható bővebben). Hivatalos választ nem kaptam.

dr. Csarnó Ákos

tanácsnok

Szólj hozzá

eger lmp