2013. feb 25.

Fenntartható rezsicsökkentést javasolunk

írta: szénhidra
Fenntartható rezsicsökkentést javasolunk

Amit a kormánypártok, a szocialisták és a jobbikosok a rezsicsökkentés körül művelnek, az nem éri el a valódi célját, és leginkább csak rövid távú politikai haszonszerzésnek tűnik. A Lehet Más a Politika támogatja a lakosság költségeinek csökkentését, de cirkusz nélkül, máshogy csinálnánk.

Az LMP részletes költségvetési javaslatot dolgozott ki „Magyarország talpra áll” címmel, amelyben rámutattunk: az épületek energiahatékonyságának javításával nemcsak az ott élők költségei csökkennének, de a beruházások munkahelyeket is teremtenének. Létrehoznánk a Zöld Beruházási Alapot, amely a lakossági és középületek energetikai beruházásainak támogatását végezné kiszámítható és fenntartható módon. Az Alap elsősorban a szén-dioxid-kvóta értékesítéséből származó bevételt hasznosítaná, és normatív támogatásként juttatná el az igénylőknek. Azok, akik nem képesek az önerőt előteremteni, államilag támogatott kedvezményes hitellehetőséget vehetnének igénybe. Ez esetben a hitel havi törlesztőrészlete az eredeti és a beruházás után elért csökkentett mértékű rezsi különbözete lenne.

Eger abban a szerencsés helyzetben van, hogy rendelkezik kidolgozott és a Közgyűlés által elfogadott klímavédelmi stratégiával. Ebben a stratégiai iratban többek között az is szerepel, hogy a város CO2 kibocsátását csökkenti illetve a megújuló energia arányát emeli az eddigi gyászosan alacsony (0-1%) mértékhez képest. Köztudomású - és új mérésekkel is megerősíteni kívánt - információ, hogy Eger alatt van mit keresni. A geotermikus energiában nagy lehetőségek rejlenek, elég ha csak a déli városrész nagyobb fogyasztóit nézzük (pl. tűzoltóság, középiskolák, államigazgatási szervek, de akár a lakossági fogyasztókat is). Egerben jelentős rezsicsökkentést érhető el az LMP Zöld Beruházási Alapja és a helyi geotermikus lehetőségek összekapcsolásával.

radiator.jpg

Szólj hozzá

rezsi lmp geotermikus energia rezsicsökkentés