2013. jan 11.

Sajtófigyelő

írta: szénhidra
Sajtófigyelő

szabad-sajto-utja(1).jpg

 

A karácsonyi és újévi időszak kicsit csendesebben telt, ennek ellenére az országos és a helyi sajtóban több hír is borzolta, vagy épp megnyugtatta az egri kedélyeket.

Az utóbbi hetek egyik legérdekesebb – és egyben legérthetetlenebb – híre tán az volt, hogy az egri listabotrányban szintén „ludas” Csákvári Antal fideszes képviselő úgy döntött: beperli Pataki Zsuzsát, a Művészetek Háza Nonporfit Kft. igazgatóját. Azt, akit arra utasított – jajj, bocsánat, nem utasított, kért –, hogy intézze el, Székhelyi József színművész ne léphessen fel Egerben. A botrány kirobbanása után Pataki Zsuzsa egy nyilatkozatában arra is utalt, ha nem tesz akkor eleget Csákvári és Orosz Lászlóné kérésének, veszélybe került volna az állása. A Magyar Narancs Online információ szerint sok százezret akart kicsikarni Csákvári Antal az igazgatónőtől jóhírnév megsértéséért. De ha ez még nem lenne elég, Pál György és Sós Tamás – mindketten szocialista politikusok – ellen is perre ment (volna) Csákvári. Előbbit hírterjesztésért, utóbbit meg nem is értjük, miért. A tárgyalás csütörtökön lett volna, de végül a felperes visszavonta a keresetét, egyelőre nem tudni, miért. Csak sejtjük. Részletekről ITT olvashat.

Az, hogy jó hír-e, nem tudjuk, de a napokban nyilvánossá vált, hogy immáron az egri önkormányzat lett a Dobó István vármúzeum fenntartója. Mondhatnánk: Eger visszakapta a várát, de még nehéz megjósolni, mennyi pénze lesz erre a városnak, és hogyan tudja majd elérni, hogy az egyre rosszabb állapotban lévő vár állagán gyorsan javítsanak. Részletek IDE KATTINTVA.

Ismét középpontba került az egri Gárdonyi Géza Színház. Sajnos, megint nem a világraszóló sikereivel, olyan viszonylag kevés van azóta, mióta Blaskó Balázs átvette a teátrum vezetését. A közelmúltban a 7óra7 színházi portál figyelt fel arra, hogy az egri Gárdonyi Géza Színház december 15-én bemutatott Hamupipőke című darabjának díszlete feltűnően hasonlít egy korábbi, majdnem két éve műsoron lévő darabéhoz. A hír szerint a Gül baba című előadás fő látványelemeit úgy hasznosította újra a teátrum, hogy annak díszlettervezőit nem kérdezte meg erről. A színház szerint ezzel nincs semmi gond, mások szerint pedig igenis van. A részletek IDE és IDE kattintva olvashatók.

Hiába a tiltakozás, Eger önkormányzata – vagyis inkább a fideszes városvezetés – nem akar többet költeni a Gyermekek Átmeneti Otthona fenntartására, miközben köteles lenne az ott lakó, sanyarú sorsú gyermekek számára fenntartott intézményt Egerben működtetni. 2012. november 21-én SZETA Egri alapítványa a polgármesteri hivatal illetékes irodavezetőjétől e-mailben értesült arról, hogy pénzszűke miatt a város 2013. január 1-jétől felhagy az otthon működtetésével. Ezt a változtatást  a november 29-i közgyűlés szentesítette az Egri Kistérségi Munkaszervezet átszervezése címet viselő napirendi pont alatt. Külön történet, hogy az otthon megszüntetése nem szerepelt az előterjesztésben, úgy szüntették meg, hogy egyszerűen kihagyták a támogatottakról szóló névsorolvasásból. A részletek ITT olvashatók.

És zárjuk két remek hírrel. Egy felmérés szerint a hevesi megyeszékhely a második legnépszerűbb város a karácsonyi és szilveszteri időszakban – bővebben IDE KATTINTVA. És ami tán leginkább megörvendeztette az egrieket az nem más, mint hogy az egyik legnagyobb brit lap utazási melléklete közölt a napokban riportot a hevesi megyeszékhelyről. A szerző be is járta a várost, és tetszett neki, amit látott. Utóbbiról ITT OLVASHATÓK a részletek.

Szólj hozzá

hírek eger lmp