2012. máj 20.

Most már történjen valami!

írta: szénhidra
Most már történjen valami!

Már eltelt több, mint egy hónap, most már illene valami konkrét lépést tenni a botrányos ügyben. Van jegyzőkönyvünk, hangfelvételünk, bizottsági vélemény, meghívás, nyilatkozatok, csak éppen semmi kézzelfogható, mindenkit megnyugtató nem történt eddig.

A „lista-ügynek” három magyarázata létezik, de ebből csak egy állja meg a helyét, ám pont erről nem szeretne beszélni a várost vezető pártszövetség. Nézzük a három párhuzamos magyarázatot, amit mindenki a saját kedve szerint használ, felnagyít, átértelmez, elfedve a valódi problémát:

„zsidózás”

Aki ezt a történetet ebbe az irányba akarja elvinni... lelke rajta. Szövegszerűen elhangzik, ez nem is kérdés, azonban nem mindegy miért. A szakmai kérdésekben elsősorban a hozzáértők döntsenek, és ne lehessen – a közvélekedés szerint ilyen-olyan származás alapján előre eldönteni – hogy ki az aki, beléphet Egerbe. Ezért hangzott el a szerencsétlen mondat. Sokkal sajnálatosabb azonban az, hogy senki nem jelezte, hogy kérem talán ezt az érvelést pont nem a Kulturális és Idegenforgalmi Bizottságban kellene, és talán nem is közvélekedés. Ráadásul még nevetség tárgyává is vált a kijelentés. Ebben a témában azonban a Heves Megyei Főügyészség nyomoz és kiderítik, hogy és mi történt pontosan.

„nemzeti kérdés”

Valóban, sok ember érzéseit zavarhatja, ha a Himnuszt átköltik és ráadásul még mellékes tartalommal is feltöltik. Ezzel nincs baj, sokaknak a Himnusz többet jelent, mint egy puszta vers és ezt mindenkinek tiszteletben kell tartani. Azonban ennek a kérdésnek is meglenne a „játékszabályok” szerinti kezelése. Ha, mint ahogy kijelentések tanúsítják, valóban tömegek jelezték a képviselőknek, hogy „érdemtelen” színész lép fel Egerben, akkor annak nem az a módja, hogy felhívom az igazgatót, hogy akkor most indexre a művésszel, hanem ha hatáskörrel rendelkezik a bizottságom, akkor rendkívüli ülést hívok össze, ahová meghívom az érintetteket. Ott aztán ki lehet fejteni pro és kontra az érveket, majd határozni lehet a kérdésről. Az nem járja, hogy mindenki feje felett átnyúlva rendezkedek a kérdésben. Ez vezet el az ügy igazi természetéhez.

„politikai-hatalmi kérdés”

A jegyzőkönyvből egyértelműen kiderül, hogy azért nem léphetett fel Egerben Székhelyi, mert „most megtehetjük” és „mihelyst az első kritika megérkezett a politikai identitása miatt, hovatartozása miatt egyből leállítottuk. Ez így volt.” Érkezik is rá a megerősítés. Nem történt felháborodás, nem kérte ki senki magának, hogy nem, ide kérem a Himnusz-gyalázás miatt nem jöhetett a színész. És el is jutottunk a hatalomgyakorlás torz felfogásához. Nem testületileg, nem felhatalmazás alapján, nem szakmai alapon dönthetnek egyesek fellépésekről Egerben.

A bizottsági véleménynek a Közgyűlés elé kell kerülnie, azonban a napirendi pontok között ez nem látszik, holott erről volt szó. Sem előterjesztésként, sem tájékoztatóként nem találjuk a „programban”, pedig ez a kérdés vitán felül akkora horderejű, hogy pár mondatot megérne, nem? Persze elképzelhető, hogy az "Előterjesztés önkormányzati állandó bizottságok személyi összetételének változtatására" című napirendi pontnál robban a meglepetés. Ha viszont akkor sem vonja le a városvezetés a politikai-erkölcsi konzekvenciákat, akkor megette az egészet a fene, vezetőink reménytelen esetek.

LMP

Szólj hozzá

lmp székhelyi lmp eger lista ügy