2012. feb 09.

Egerben meg lehet élni 47.000 forintból?

írta: szénhidra
Egerben meg lehet élni 47.000 forintból?

A miniszter úr szerint ennyi keresetből szerényen, de meg lehet élni, igaz Egerről nem ejtett külön szót. Arra gondoltam, hogy utánaszámolok az összegnek, és megvizsgálom, hogy én magam meg tudnék-e élni 47.000 forintból.


Feltételezem, hogy az említett összeg nettó összeg, vagyis nem tartalmazza már a levonásokat (szja valamint járulékok). Megnéztem a saját háztartásom kiadási tételeit, meg is osztom gyorsan:
gáz:                14.600
villany:              4.300
víz:                   1.600
közös költség:    3.000
Ezek azok a havi rezsiköltségek, amiket fizetek. A villany és a gáz nekem átalányos, egész évben ennyit fizetek havonta, év végén van lehetőség korrekcióra. Természetesen lehet spórolni ezen is, de jelenleg is a következő takarékossági intézkedéseket követem:


a 48 m2-es lakásban jelenleg 19,5 fok van
zuhanyzok (igaz csak zuhanytálcám van, kád nincs)
hetente 1x mos a gép
energiatakarékos izzóim vannak és kikapcsolok minden stand-by üzemmódos gépet
nincs légkondim


A fenti rezsiköltségek havonta tehát 23.500 forintot tesznek ki. Az pont 50%. De menjünk tovább. Sokan elfelejtkeznek, de a befizetett adón és járulékon túl van még mit fizetni. Tegyük fel, hogy szerencsés vagyok és saját ingatlannal rendelkezek (és nem albérletben lakok), akkor még ingatlan utáni adót kell fizetnem, ami éves szinten 3.900 forint, vagyis egy hónapra 325 forint. Továbbá a szemét elszállításáért is fizetek éves szinten 25.000 forint körül. Éppenséggel az erdő szélébe is önthetném a szemetet, vagy kreatívan a buszmegállók szemetesedényeibe... Ez egy hónapra vetítve 2.080 forint. Ez a két összeg havonta további 2.400 forint fix kiadás (részösszeg 25.900 forint).

 


Vannak bizonyos dolgok, amik az alapvető tisztálkodási és ápoltsági követelményeket alkotják: fogkrém, wc papír, szappan, mosópor, időnként fodrász. Valójában ezeket is meg lehet spórolni, de aki ebbe akar belekötni, az... hagyjuk. Kis számolgatás után mindezek:
tisztálkodási szerek: 300 forint (nagyon takarékos pakett)
fodrász: kéthavonta 1.200 forint, de átgondoltam, és majd megbeszélem barátnőmmel, hogy egy géppel nyírjon meg
Nos, a 47.000 forintért tennem is kell valamit, azért meg kell dolgoznom. Mivel gyalog, vagy kerékpárral közlekedek így még a tömegközlekedést sem kell használnom, máris megspóroltam havi 5.000 forint bérletet, illetve gépjárműadót, szervízköltséget és üzemanyag díjat), de hát nem luxuskörülményekről van szó. Kis szerencsével közeli helyre mehetek dolgozni. Meg kell élni valahogy. Ráadásul a bank nem ingyen vezeti nekem a számlát, havi 150 forintért.
Az olyan, manapság természetes mindennapi eszközök és lehetőségek használatáról le kell mondanom, mint a telefon (képviselőségem előtt havi 8.000 forint volt, ma már jóval több), az internet és a tv (ezek további 3.500 forint megtakarítást jelentenek. Úgyhogy olvashatok, vagy mehetek valami kulturális programot megnézni... hoppá, de hát arra is költeni kell. Izé... egy sör is nehezen fér bele ebbe...


Az említett spórolások után a részösszeg 26.350 forint.
Mivel tényleg a szerény megélhetés a lényeg, így újság kilőve, mozi kilőve, színház kilőve, sörözés-borozás kilőve, marad a négy fal és a könyvek, de ugye a könyvet is meg kell venni (na jó, van azért korábbról, vagy majd kölcsönkérek párat). Vagy zenélek esetleg zenét hallgatok.
Van azonban egy macska a háztartásban. Elüldözhetném szegényt, de nagyon jóban vagyunk, úgyhogy nem teszem, maradjunk annyiban, hogy ő a luxus. Az étkeztetése és az almozása havonta 4.000 forintra rúg. Na rendben, tekintsünk el most tőle, tehát háziállat sincs. :(
Mindezek után 20.650 forintom marad. Elég fontos lenne életben maradnom, ezért enni is szeretnék. Ez egy fogós rész, hiszen nem lehet tudni, hogy mennyiből jön ki egy napi étkezés. Ha mondjuk tényleg nem költök a fenti összegből másra, csak ételre, akkor harminc napos hónappal számolva napi 688 forintom marad étkezésre. Napi három étkezésre ez nem nagyon elég, de szívesen várok olyan változatos konyhatrükköket is tartalmazó listát, ami kihozza a napi étkezést ennyiből. Jelzem, egy pusztai, egyszerű menzai ebéd – meleg leves, főétel és valami kis extra – 800 forint körül kezdődik. ÉS akkor se reggeli, se vacsora. Nyilván marad az otthoni főzőcske, de ez akkor is gyanúsan kevés.

A következtetések
Legyél fitt, maradj egészséges nehogy megbetegedj, mert az baj. Pénzügyileg is. Baleset pedig ne érjen!
Mindenki annyit ér, amennyire vitte (mondta ezt egy frakcióvezető, vagy valami hasonlót legalábbis), ezért te próbálkozz a tanulással, hogy szakmát szerezz és kitörhess... hopp, a kitörésre lehetőséget adó szakma, képesítés megszerzése pénzbe kerül. De neked már nincs miből.
Bízz magadban, illetve a családodban vagy barátaidban, hátha ők tudnak segíteni.
Gyereket ne nevelj, úgyse tudod eltartani, felnevelni, oktatni, hisz a pelenka, a tankönyv, a füzet egyáltalán nem olcsó.
Kirándulni, utazni? El is felejtheted, marad a Bükk, vagy az ostorosi tó... csak észre ne vegyenek.
Hivatalos ügybe ne keveredj, eljárási illetéket, díjat ne fizess, ne cserélj személyit, útlevelet!
Ne kommunikálj távoli rokonaiddal, mert ugyan neted és telefonod nincs, a levelezés ma már szintén súlyos összegekbe kerül.
Ne legyen autód, ne járj színházba, ne vidd el a gyerekedet az állatkertbe!


Az egykulcsos adó, mint a gazdasági csodafegyver nem működik, egyrészt azért mert a szegényektől elvesz, másrészt azok, akiknél több marad nem nagyon fektetnek be új munkahelyek létesítésébe, vállalkozásokba, inkább kimenekítik a vagyonukat. Annak, akinek a jövedelme alacsony (a minimálbér sem királyság azért), annak mindenét (értsd: mindenét) fel kell áldoznia egy születésnapi tortára, a gyógyszerre, a tankönyvre. Mitől nehéz elismerni, hogy ebben az országban rengeteg embernek nehéz a mindennapi betevőre valót összeszednie. Akinek nincs sok, annak az eljárási díj és a kenyér arányában sokkal drágább, mint annak aki százezreket keres.

És innentől annak ciki, aki azt gondolja, hogy a szegény ember irigykedik.


Ez a csodakészülék 157.000 forintér azonnal elvihető. Csak az arányok kedvéért jeleztem.

 

 

 

 

 

Csarnó Ákos

 

Szólj hozzá

lmp eger 47000