2011. okt 30.

Közgyűlési beszámoló Egerből (10.27.)

írta: szénhidra
Közgyűlési beszámoló Egerből (10.27.)

2011. október 27-én Közgyűlés volt ismét. Harminckét napirendi pont, illetve további két sürgősségi indítvány. Vágjunk is bele!

Alapvetően ellenzem a sürgősségi indítványokat, hisz nem lehet felkészülni alaposan az adott témából. Persze előfordulhat, hogy gyorsan kell dönteni egy-egy kérdésben tehát valahol ez természetes. Azonban ha majdnem 1.9 milliárd forintról van szó, akkor azért érdekesebb a helyzet...

Az 1. napirendi pont (np) a város által adható kitüntetésekről és elismerésekről szóló rendelettel foglalkozott. Alapvetően kilenc rendeletet helyeztünk hatályon kívül és egy rendeletben került rendezésre a kérdés, azonban a darabszámra korábbi ötvenegy kitüntetés helyett már ötvenháromról van szó. Talán érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy a kitüntetések száma elég magas, és hogy akkor lehetne értéke, ha kevesebb lenne. Ráadásul ebben a zord gazdasági helyzetben talán jobban venné ki magát, ha ezen a területen is spórolnánk.

A 2. np-ot a vásárok tartásáról szóló rendelet módosításáról szóló vitával fűszereztük. Az volt a kérdésem ugyanis, hogy más jellegű vásárok megtartására nyitott-e a városvezetés? Más, tőlünk sokkal jobb helyzetben lévő nagyvárosokban pl. Frankfurtban is létezik bolhapiac. Pontosan olyan, mint ami Felsőtárkányban is működik. Fenntarthatósági és szociálpolitikai okokból egyértelműen jó ötlet, hogy Eger is támogassa az ilyen irányú vásárokat. Természetesen nem mindegy, hogy miket lehet ott árulni, ne legyen „lengyelpiac”, éppen ezért szükséges megvitatni, szabályozni, kereteket adni a kezdeményezésnek. Reményeim szerint a következő Urbanisztikai Bizottsági ülésre egy e témát rendező előterjesztéssel tudok részt venni.

Az utóbbi napokban attól volt hangos a helyi sajtó, hogy „bezöldült” a helyi Fidesz. Ennek örülök, ezért támogattam mind az új energetikai iroda kialakítását, illetve a klímavédelmi stratégia elkészítését. A energetikai koncepcióval kapcsolatban azonban vannak vitatott pontok, amikről úgy gondoljuk, hogy problémások lehetnek. A 6. np-nál ismét kifejeztem örömömet és idéztem a Lehet Más a Politika 2010-es helyi választási programjából:

Az alkalmazkodásban különösen nagy jelentősége van a lokális szintnek, hiszen a helyi közösségek gyorsabban és rugalmasabban képesek válaszolni a Természet változásaira. A természeti erőforráskészletek szűkülése, valamint az éghajlatváltozás következményei a helyi szinteken is hatnak. Ezekre területenként – a helyi természeti, ill. társadalmi adottságok tükrében – eltérő válaszok adása válhat szükségessé. Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a nagy ellátórendszerek működése egyre bizonytalanabbá válhat, így egyre nagyobb hangsúly lesz a helyi – vagy környékbeli – erőforrásokon alapuló ellátáson (ivóvíz, élelmiszer, energia, egészségügy, stb.). Egy további érv – ami a helyi szintű kezdeményezések mellett szól – hogy a helyben bekövetkező környezeti problémák megoldása nem lehet eredményes a helyi természeti és társadalmi adottságok, ill. a helyi szokások ismerete nélkül.


Ezért kezdeményezzük, hogy Eger készítse el saját éghajlatvédelmi stratégiáját és csatlakozzon a Klímabarát Települések Szövetségéhez.


A klímastratégia éppen készül, a klímabarát településekhez pedig pár hónapja csatlakoztunk... Az idézet felolvasása után a programunk egy-egy példányát átadtam polgármester úrnak, Adler Ildikónak (Fidesz elnök) dr, Misz Mihálynak (frakcióvezető) és Sós Istvánnak (alpolgármester), és köszönet mellett jeleztem, hogy vannak még jó, megvalósításra váró javaslatok a programunkban.

Innentől valamennyire felgyorsult a Közgyűlés (Kgy) munkája: több civil szervezetet és kezdeményezést támogatott a Kgy (ennek egy olyan olvasata is van sajnos, hogy a helyben kialakított civil támogatási rendszeren kívül kap valaki támogatást), és voltak gazdasági, vagyoni jellegű kérdések.

A 24. np során a város idei sporttámogatásáról és az elért eredményekről alakult ki élénk vita: felszólalásom után kiderült, hogy azért a gratuláció és elismerés mellett nem lehet tisztán rózsaszínre festeni Eger felett az eget. Ott vannak pl. a jéghokisok, semmi előrelépés nincs a műjégpálya ügyében, komolyan mondom még annak is több értelme lenne, ha az elbontott pályát ugyanott visszaépítenék, vagy mondjuk a volt Interfruct áruház helyét bérelné ki a város...

És a kritikus 25. np. Az IFIPONT beszámolója. Megköszöntem a beszámolót, egyike voltam korábban akik kérték, hogy legyen beszámoló. Itt javasoltam, hogy a nap folyamán rengetegszer előforduló „ifjúság” szó ne csak üres lózung legyen, hanem a ifjúsági kerekasztal foglalkozzon a kérdéssel! Az egész Kgy alatt és előtte is komoly össztűz zúdult a fiatalokra: rendetlenkednek, hangosak, szemetelnek, isznak, szeretkeznek és este konkrétan az utcán tartózkodnak. Számomra egyértelműnek látszik, hogy (belső tapsoló emberekkel kiegészülve) könnyen lehet védeni ezt az időnként eltúlzott álláspontot, beszorítani az "ifjúságot" ebbe a szerepbe, de azért tisztelettel jegyezném meg: sok igazságot tartalmazó kijelentéseik mellett nem kellene megkérdeznünk a "fiatalokat", hogy mégis mit szeretnének itt, ebben a városban? Hova menjenek, ha nincs Ifiház, nincs közösségi tér és még a különböző szórakozóhelyeket is korlátoznák?
Na éppen ezért javasoltam, hogy az IFIPONT ifjúsági kerekasztala vegye fel a szálat és érdemben kezdjen el foglalkozni a kérdéssel. Ezzel máris több értelmet nyerhet a működése!
Ja és még valami: a tapsolók és a támadólag fellépők talán 45 évesen születtek és azután őszültek meg tisztességben?
:) A tényszerűség kedvéért meg kell jegyezzem, hogy Jung László és Lombeczki Gábor képviselők is kezdeményezőleg léptek fel a témában, tehát értelmes párbeszédnek mindenképpen lesz helye a kérdésben.

Napirend utáni felszólalásomban két felvetést osztottam meg a Kgy és a Kgy munkáját követőkkel: az egyik a régi Bükk Kapu áruház melletti forgalmi csomópont elhúzódó kialakításának mihamarabbi megkezdése volt (hisz nyertes pályázat van már és kedvező döntések) illetve javasoltam, hogy a korábbi évek sokszor drasztikus hó-helyzetén tudnánk segíteni, ha idény jelleggel hótakarító munkásokat alkalmazna a város: ezzel nemcsak hogy könnyebb lenne közlekednünk a városunkban, hanem sok család Karácsonya lehet kicsit gazdagabb, hisz a havat lapátolók munkájuk után díjazásban részesülnének!

A Kgy zárásaként megválasztottuk a Magisztrátus Borát az Egri Bikavér és az Egri csillag kategóriákban. Az előbbiben a Korona Borház, az utóbbiban a Varsányi Pincészet bora nyert. A tényszerűség kedvéért: egyik nyertest sem találtam el :)

 

dr. Csarnó Ákos

tanácsnok

Szólj hozzá

eger közgyűlés csarnó ákos lmp eger