2011. sze 26.

Eger Megyei Jogú Város nagyberuházásainak helyzete - interpelláció

írta: szénhidra
Eger Megyei Jogú Város nagyberuházásainak helyzete - interpelláció

2011. szeptember 23-án „Eger Megyei Jogú Város nagyberuházásainak helyzete” címmel interpellációt nyújtottunk be Habis László polgármester úrnak. Úgy gondoljuk, hogy a téma minden egrit érint és érdekel. Alább olvasható az interpelláció szövege:

 

 

 

 

 

Tisztelt Polgármester Úr!

 

A választási kampány idején és azóta is több fórumon elhangzottak kijelentések nagy tervekről, és város szerte kihelyezett táblák hirdetik Eger megújulását, de mindez idáig egyetlen beruházás sem valósult meg a felsővárosi jégpálya felszámolásán kívül.

Többen fordultak hozzám kérdésekkel és joggal gondolom, hogy Eger lakóit, közösségeit és civil szervezeteit érdekli, hogy mi a helyzet a tervezett nagyberuházásokkal, mert a legtöbbről szinte semmi információ nem jut el a lakossághoz. Ezért a következő beruházásokkal kapcsolatban szeretnék pontos információkhoz jutni:

„Dobó tér – Eger patak – Belvárosi térsor funkcióbővítő rehabilitációja”

A belváros rehabilitációs program számos elemének (pl. Parkolóház, Kis Dobó tér, homlokzat felújítások stb.) ütemezése szerint a munkáknak késő tavasszal, de nyáron mindenképpen meg kellett volna kezdődnie. Ennek semmi nyoma. Mi a helyzet a Belváros rehabilitációval? Aláírták-e már a támogatási szerződést illetve a szükséges engedélyeket beszerezték-e? A munkálatok kezdeteként korábban 2011 első/második negyed évét jelölték meg. Mikor kezdődnek a munkálatok? Meddig használhatóak fel az elnyert források? Mennyire drágítják meg a csúszások a projekt költségeit?

Több civil szervezettel egyetértve problémásnak tartom a belvárosba tervezett parkolóház ill. a patak mederben megvalósítani kívánt kerékpárút program elemeket. A parkolóháznak a belvárostól távolabb, jól megközelíthető helyen kellene megépülnie. A belvárosi kerékpározás kérdésének rendezése pedig nem igényel több száz milliós kiadást, néhány tábla kihelyezésével megoldható és így a patak- részben védett- élővilágát sem károsítaná.

Agria Agora Multifunkcionális Kulturális Központ

Kaposváron augusztusban nyitotta meg kapuit az ottani Agora. Az eredeti tervek szerint az egri projekt fizikai megvalósításának tervezett zárónapja 2011. 06.30. volt. Jelenleg nem hogy használatbavételről, vagy átadásról nem beszélhetünk, de a kivitelezési munkák megkezdéséről sem. Két sikertelen pályázat után mi lesz az Agorával? (Az Agora honlapján az utolsó hír tavaly augusztusi, azóta nem frissült.) Van-e még reális esély a megépülésére? Mi az oka az eddigi pályázatok meghiúsulásának? Ha mégis megépül mikor és mekkora összegből? Meddig használható fel a projektre elnyert 1 745 745 641 Ft? Lesz-e új terv vagy jelentős tervmódosítás? Ha a beruházás meghiúsul, létezik-e „B-terv”? Mi lesz a város közművelődési intézményhálózatával? Az Ifjúsági Ház helyett tud-e, akar-e a város új épületet/épületeket biztosítani kulturális és művelődési célokra? Volt-e így értelme egy pénzügyileg elhibázott tervet elfogadni, arculati és szlogen pályázatot hirdetni, és több mint 100 millió forintot elkölteni?

Biomassza fűtőmű

Az eredeti nyilatkozatok szerint már régen működnie kellene a felső városi biomassza fűtőműnek. A jégpálya villámsebességű eltüntetésén túl semmi sem történt ez ügyben. Lesz-e, mikor épül meg a biomassza fűtőmű? Továbbra is biztos-e a város vezetése abban, hogy ez jelenti hosszú távon a megoldást? Szeretném tudni, hogy mit tartalmaznak a vonatkozó szerződések, egyáltalán érvényesek-e még? Az elmúlt időszakban történtek-e vizsgálódások esetleges alternatív megoldások (pl. geotermikus energia) felkutatására?

Műjégpálya

Az előző kérdéssorhoz kapcsolódva: miért a jégpálya elbontása volt a legsürgősebb a tervezett fűtőmű beruházás kapcsán? Miért nem tudta teljes körűen a város pótolni a korábban fiatalok százainak téli sportolási lehetőséget nyújtó pályát? Lesz-e az idén télen végre új állandó jégpálya? Hol, mikor, mennyiből valósul meg a beruházás?

Intermodális csomópont

Sajtóhírek szerint április 13-án Polgármester úr aláírta az egri intermodális közlekedési csomópont kivitelezésének előkészítéséről szóló támogatási szerződést. Hol tart most a projekt? Vannak-e már konkrétumok?

Bárány uszoda rekonstrukció

A Bárány uszoda kapcsán a városvezetésnek sikerült felkeltenie az országos sajtó figyelmét is. Tudomásom szerint az uszoda felújítására a városnak egyelőre nincs anyagi forrása. Mi indokolja a tervpályázatot? Mit tervez a város a Bárány uszodával, mikor és miből?

Az interpellációt az Eger Megyei Jogú Város Alapokmányáról szóló Eger MJV Önkormányzata Közgyűlésének 28/2011. (VI.30.) önkormányzati rendelet (továbbiakban Rendelet) 25.§-ában foglaltak alapján, határidőben nyújtom be. Az interpellációt a hivatkozott rendelkezés alapján szóban is elő kívánom adni, valamint az esetlegesen felmerülő új információk birtokában élni kívánok a kiegészítés lehetőségével. Álláspontom szerint noha a beruházások egy részét nem közvetlenül a Város folytatja le, mégis a választási ígéretek, Közgyűlési döntések és a város lakóinak érdeklődése szempontjából a kérdéseket az önkormányzat feladat- és hatáskörébe tartozó intézkedést igénylőnek tartom.

Megtisztelő válaszait Eger lakói nevében köszönöm!

 

Eger, 2011. szeptember 23.

 

                                                                  Tisztelettel:

 

                                                                              dr. Csarnó Ákos

                                                                                  tanácsnok

Szólj hozzá

eger interpelláció lmp csarnó ákos lmp eger lehet mas