2011. jan 12.

Az LMP első fokon pert nyert a Magyar Villamos Művek Zrt. ellen

írta: szénhidra
Az LMP első fokon pert nyert a Magyar Villamos Művek Zrt. ellen

A nem jogerős ítélet szerint a cégnek 15 napon belül ki kell adnia az úgynevezett offshore- és szállodaügyekre vonatkozó vizsgálati jelentéseket, illetve azok elkészítésének költségeit.

Schiffer András – mint jogi képviselő – az ítélethirdetést követően elmondta, hogy újra világossá vált, hogy az olyan, közpénzekből gazdálkodó nagy közüzemi cégek, mint az MVM Zrt., közfeladatot ellátó személynek minősülnek, így az általuk keletkeztetett, illetve a gazdálkodásukra vonatkozó iratok közérdekű adatnak minősülnek. Hozzátette, hogy a közpénzekből gazdálkodó szervezetekre is érvényes az információ szabadsága. A frakcióvezető szerint a bíróság azt is világossá tette, hogy egy ilyen ügyben nem lehet a bűnüldözés érdekeire hivatkozni azért, mert az adatkéréssel érintett ügyben büntetőeljárás is indult.

A Lehet Más a Politika még 2009 augusztusában fordult az MVM-hez, hogy adja ki a 2008-2009-ben készült, az úgynevezett offshore- és szállodaügyekre vonatkozó vizsgálati jelentéseket és ezek költségét. Az MVM azonban a kérést üzleti titokra hivatkozva megtagadta. A párt ezt követően indított pert a dokumentumok nyilvánosságáért, kérve annak megállapítását, hogy ezek közérdekű adatok, mert a Magyar Villamos Művek közfeladatot ellátó gazgasági társaság. Az LMP szerint az elutasító nyilatkozat arra is utalt, hogy a felügyelőbizottság a vizsgálatot azzal zárta le, hogy egyes ügyleteknél felmerülhet büntető törvénykönyvi tényállások megsértésének gyanúja is.

Az LMP már akkor felháborítónak tartotta, hogy a “közszolgáltató cégek körüli politikai-gazdasági érdekcsoportok hónapok óta akadályozzák a közvéleményt joggal felháborító ügyek tisztázását, és arra várnak, hogy a rivális érdekkör botránya elterelje a figyelmet saját üzelmeikről”.

Az ellenzéki párt 2009-es közleményében emlékeztetett arra, hogy ezt megelőzően a BKV felügyelőbizottságától kérték azokat a dokumentumokat, amelyek “állítólag tisztázzák Kocsis István – az MVM korábbi, a BKV jelenlegi vezérigazgatója – szerepét az állami cégnek milliárdos károkat okozó szállodaügyletben”. A BKV a kérdéses felügyelőbizottsági ülés jegyzőkönyvét kiadta, de egy másik, a témához kapcsolódó dokumentum közlése érdekében az LMP újabb igénylést nyújtott be a közszolgáltató vállalathoz.

Forrás: LMP

Szólj hozzá

per mvm lmp