2010. nov 20.

Civilek, sportszeretők, jégpálya

írta: szénhidra
Civilek, sportszeretők, jégpálya

A jelenlegi állapotok szerint a tél végéig nem lesz lehetőség Egerben korcsolyázni, illetve jégkorongozni. A biomassza fűtőmű felépítésével kapcsolatban elindult a környék átalakítása, és az eddig működő jégpályát így el kellett bontani. A fűtőmű építtetője vállalta, hogy megközelítőleg hasonló felszereltségű jégpályát fog építeni az elbontottól pár száz méterre délre, a jelenlegi sportpályák és a patak közé, azonban a munkálatok és engedélyek beszerzése csúszása miatt annak átadása ideális esetben is csak valamikor február végére várható.

A 2010. november 4-ei Közgyűlés napirendi ponton kívüli felszólalói között kértem a Közgyűlést, hogy keressünk legalább átmeneti megoldást a helyzetre.

A sportszakma képviselőivel, illetve a civil kezdeményezőkkel is egyeztettem, azt követően érdeklődtem Habis László polgármester úrnál és a városháza dolgozóinál hogy milyen lehetőségek állnak előttünk. Nagyjából a következő kép alakult ki:

A sportolás, jellemzően a jégkorong szempontjából égető elsősorban a beruházás, hisz a játékosoknak így Kazincbarcikára kell utazniuk, legalábbis az előzetes ígéretek szerint. Jogosnak tűnik a kérdés azonban, hogy ha nem halad az építkezés akkor miért kellett elbontani már ilyen gyorsan a pályát?

Az egri jégkorongosokat nem nagyon kell bemutatni Egerben senkinek, azért mégis egy országos olvasottságú blogot ajánlanék az olvasók figyelmébe (jegkorong.blog.hu). Itt jól összeszedetten találhatók azok a kérdések amiket mindenképpen figyelembe kell venni, ha az egri jégkorong jövője fontos a városvezetésnek. Idézet a blogról:

„A műholdképen látszik, hogy a sporttelep másik végében, ami az újjáépítés kijelölt területe, még tágasabb tér fogadja a jégpályát, tehát itt fokozatos fejlesztéssel cserepadok, büntetőpadok, lelátó és végül akár tetőszerkezet megépítése is megoldható lenne. Természetesen elsősorban a város szándéka dönt ebben a kérdésben is. Az is eldöntendő, nem akarják-e lebetonozni a pályát, mert abban az esetben egyrészt lehetne rolbázni a felületet, másrészt nyáron inline-ra használhatnák a pályát.„


View Eger, Városi Műjégpálya in a larger map

A szakmai egyeztetéseken, a tervtanács előtt egy olyan pálya tervei kerültek nyilvánosságra, ami ponyvával fedett, így a hóeséstől védett, azonban lelátó pl. nem szerepel a tervek között. Mivel a biomassza fűtőmű építtetője csak alig vállalt többet a volt pálya színvonalánál, illetve város költségvetésében nincs pénzösszeg elkülönítve, hogy komolyabb pálya (terem) épülhessen, így egyelőre ennyivel kell beérnie az egrieknek. A helyi vállalkozások nem képesek a jelenlegi helyzetben egy ilyen beruházás mögé állni.

Azonban a jégpályát nem csak a hokisok szeretnék használni, hanem a jégkorcsolyát szerető egriek is. A facebook-on alakult csoport ki is fejtette a véleményét, még petíció is készült annak érdekében, hogy minél hamarabb legyen jégpálya. A kezdeményezés szervezőinek is kikértem a véleményét, többek között annak következményei voltak a Közgyűlésbeli felszólalás és a városházi egyeztetések. A magam részéről kimondottan szeretem az alulról építkező, autonóm kezdeményezéseket és noha nem tudok korcsolyázni, csak a forralt bor illatát szeretem a hidegben, segíteni szeretnék ebben az ügyben.

És akkor végül a kilátásokról:

Nem látszik esély arra, hogy az építkezés annyira felgyorsulna, hogy az új pálya hamarabb, már decemberben elkészülne, úgyhogy csak átmeneti megoldások valósulhatnak meg. A városháza dolgozói már keresik azt az iskolát, amely tudna biztosítani egy pályányi területet. Szóba került eddig a Balassi Általános Iskola, a régi dohánygyári pálya, és a volt 3-as iskola udvara is. Ezeken a helyeken csak olyan pálya készülhet, átmeneti jelleggel, aminek működése az időjárástól nagyban függ, azonban a minimális igényeknek legalább eleget tud tenni (pl. víz, wc, áram, illetve valamekkora ráfordítás után világítással is).

Eger, 2010. november 20.

dr. Csarnó Ákos
képviselő

A téma folyamatosan frissül, amint új információkat sikerül szereznünk.

 Frissítés:

Martonné Adler Ildikó képviselő kérdést intézett a jégpálya ügyében a városvezetéshez. Rázsi Botond alpolgármester szerint a helyzet megnyugtató rendezése folyamatban van, a hokisok pedig Kazincbarcikára mehetnek majd gyakorolni és lesz modern jégpálya...

A tervek szerint és az építő anyagi ráfordításai szerint csak egy ponyvával lesz több a pálya, ám előzetes egyeztetések során, még a választások előtt többről volt szó.

Szólj hozzá

eger facebook jégpálya lmp civil kezdeményezés csarnó ákos