2010. okt 27.

El a kezekkel a jogállamtól!

írta: kebes
El a kezekkel a jogállamtól!

A Fidesz ma hadat üzent az alkotmányos demokráciának. Az LMP tiltakozásul a továbbiakban nem vesz részt az alkotmány-előkészítő bizottság munkájában, valamint tüntetésre hívja a jogállam és a demokrácia híveit az Alkotmánybíróság épülete elé.

A Fidesz átlépte a Rubikont. Az Alkotmánybíróság ma egyhangúlag alkotmányellenesnek találta a 98 százalékos különadót, mivel az nemcsak a jó erkölcsbe ütköző módon juttatott jövedelmekre vonatkozik, hanem olyanokra is, amelyek törvényi előírás alapján, alanyi jogon járnak. Ha a Fidesz hinne a jogállamban, akkor csak azt tehetné, amit eddig minden kormány tett ilyen esetben: elfogadná az AB döntését.

Sajnos a jelek szerint a Fidesz csak a hatalomban hisz, és ma hadat üzent az Alkotmánybíróságnak, a népszavazás intézményének és ezzel a teljes magyar alkotmányos berendezkedésnek. Jelenleg ez a két intézmény jelenti a legfontosabb ellensúlyt a mindenkori kormány politikájával szemben. A Fidesz politikusainak ezt tudniuk kell, hiszen az előző nyolc évben számos esetben fordultak az Alkotmánybírósághoz, és 2008-ban népszavazással buktatták meg a Gyurcsány-kormány átgondolatlan reformjait.

Ezért Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője ma valószínűleg megdöntette a politikai cinizmus világcsúcsát, amikor éppen az Alkotmánybíróság és a népszavazások lehetőségeit súlyosan korlátozó alkotmánymódosításokat javasolt, állítása szerint a miniszterelnökkel teljes egyetértésben.

A Lehet Más a Politika számára elfogadhatatlan, hogy egy párt ilyen mértékben kívül helyezze magát a törvényesség keretein. Ezért az LMP képviselői a továbbiakban nem vesznek részt az alkotmány-előkészítő bizottság munkájában, továbbá november 3-án, a koalíciós Nagy Imre kormány megalakulásának évfordulóján békés tüntetésre hívja a jogállam és a demokrácia híveit az Alkotmánybíróság épülete elé.

Budapest, 2010. október 26.

Szólj hozzá