2010. már 05.

Az LMP nyílt levele Bajnai Gordonnak a Balatonring ügyében

írta: tothnorbert
Az LMP nyílt levele Bajnai Gordonnak a Balatonring ügyében

Tisztelt Miniszterelnök úr!

Magyarországon jelenleg több mint 1200 település önhibáján kívül áll a csőd szélén. Mára odáig jutottak, hogy még a szükséges karbantartásokat, állagmegóvásokat sem tudják elvégezni, fejlesztésekről pedig álmodni sem mernek. Mindennapos gondot okoz számukra a közüzemi számlák, a bérek, segélyek kifizetése. A településeket a tömegközlekedés és az utak katasztrofális állapota miatt nagyon nehéz megközelíteni. Az itt élők életminősége jóval alatta marad a nagyobb, jobb helyzetben lévő településeken élőkének.  

Az állami finanszírozás igazságtalan elosztásának köszönhetően ennek az 1200 településnek a túlélését egyedül az olyan kiegészítő források jelentik, mint például az ÖNHIKI, vagy a működésképtelen önkormányzatok egyéb támogatása. Azonban ezek többnyire az alamizsna kategóriájába tartoznak.

A sávolyi motorversenypálya megépítésére 15 milliárd forintos hitelt készül nyújtani a Magyar Fejlesztési Bank, míg a futamok támogatására további 20 milliárd forintnyi támogatást szán a kormány. Ezt szétosztva közel 30 millió forintot adhatnának minden bajba jutott településnek – ami nem csak a túlélést, hanem a fejlődés felé vezető egy-két lépés megtételét jelenthetné számukra.
30 millió forint komoly forrást biztosítana a meglévő szociális-, egészségügyi-, oktatási, és gyermekvédelmi intézmények működtetéséhez. Ezen kívül számos feladat adódik, amelyhez ugyancsak felhasználhatnák ezt a – mindennapos gondokkal küzdő önkormányzatok számára – jelentős összeget: pályázatok önerejét fedezhetnék belőle, középületeik állagmegóvására fordíthatnák, elvégezhetnék a kátyúzást, szerszámokat vásárolhatnának a közmunkásoknak, és még sorolhatnánk hosszan a tennivalókat.  

Kérjük, hogy gondolják át újra, vessék el a sávolyi beruházás támogatását, és az erre szánt pénzből segítsék talpra állítani a vidéki kistelepüléseket. Adjanak esélyt az ott élő fiataloknak, hogy ne kelljen elhagyni szülőhelyüket, segítsék az ott élők életminőségének javítását.

2010. március 5.

Tisztelettel várjuk válaszát,

Ivády Gábor
Ivád polgármestere,
Az LMP országgyűlési képviselőjelöltje

Bóni Zoltán
Harc polgármestere,
Az LMP országgyűlési képviselőjelöltje

Bihi Miklós
Vizsoly polgármestere,
Az LMP országgyűlési képviselőjelöltje

Nagy Sándor
Vértesszőlős polgármestere,
Az LMP országgyűlési képviselőjelöltje
Szólj hozzá