2009. dec 15.

Az LMP támogatja a Tarna mentén élők demonstrációját

írta: torosziget
Az LMP támogatja a Tarna mentén élők demonstrációját

A Lehet Más a Politika (LMP) Heves megyei szervezete támogatja a Tarna menti önkormányzatok azon kezdeményezését, melynek keretében 2009 augusztusában félpályás útlezárással tiltakoznak a településeken áthaladó teherautóforgalom ellen.

A konfliktus forrása az, hogy a Kisnána és Recsk környéki kőbányákból az útépítkezésekhez a követ kamionokkal szállítják több községen keresztül az M3-as autópálya irányába, viszont a meglévő út és az út mellett lakók nem bírják a nagy terhelést, ráadásul a sofőrök gyakran nem tartják be a közúti szabályokat. Az úttest minősége folyamatosan romlik, a mellette fekvő házak falai repedeznek, a lakókat a nagy forgalom zavarja, stb.

A Tarna völgyében a közúttal párhuzamosan halad egy olyan vasúti szárnyvonal, ahol az utasforgalmat az elmúlt években szüntették meg.  A Tarna menti Kistérségi Területfejlesztési Társulás most tiltakozó tagjainak célja, hogy a közútról a vasútra kényszerítse a szállítást.

A Tarna mentiek jogos tiltakozása többek között két fontos problémára is rávilágít.
Egyrészről a megszüntetett vasúti szárnyvonalak problémájára. Az LMP szerint újra kell gondolni a vasút szerepét Magyarországon, hisz a vasúti személy- és teherszállítás környezetvédelmi szempontból támogatandó, ráadásul a szárnyvonalak bezárása főként a nehezebb körülmények között lévő területeket sújtja. (A vasút a fenntartható közlekedés alapeleme. A MÁV pazarló, széttöredezett és korrupt struktúráját át kell alakítani, de nem lehet a forrásokat kivonva egyszerűen sorsára hagyni a vasutat. - www.lehetmas.hu)

Másrészről észre kell venni, hogy az olcsóbbnak mondott közúti szállításnak sok olyan mellékes „költsége” van, melyet nem a fuvarozó cégek, vállalkozások, hanem pl. a forgalmas utak mellett lakók fizetnek meg. És itt nem csak a repedező falú és zajos, büdös út mellett fekvő házak értékvesztéséről van szó, hanem sok egyéb „költségről” is. Nem lehet kifejezni pénzben azt, hogy nagyobb egészségügyi kockázatnak vannak kitéve a forgalmas út mellett lakók a kipufogógázok és a zajterhelés miatt, vagy azt sem, hogy a gyerekeket falun nem lehet kiengedni az utcára a száguldó kamionok miatt. És természetesen a közúti forgalom tágabb környezetünkre gyakorolt negatív hatását sem szabad alábecsülnünk a globális felmelegedés korában.

Mindezeket figyelembe véve támogatja a Lehet Más a Politika (LMP) Heves megyei szervezete a Tarna menti települések lakóinak logikus tiltakozását, főként azt figyelembe véve, hogy a vasúti infrastruktúra (még) rendelkezésre áll a térségben.

A heol.hu írása

Néhány cikk erről a témáról

Szólj hozzá

sajtó közlekedés heves megye