2009. júl 04.

EP-választás Ivády Gábor szemével

írta: Sophie_27
EP-választás Ivády Gábor szemével

 Heves megyében 1531 szavazattal az európai parlamenti választás 5. helyezettje lett, országosan pedig 2,6 %-ot ért el a Lehet Más a Politika és Humanista Párt közös listája. Egerben az LMP+HP 2,5 %-ot ért el, Ivádon 15,56%-ot, míg a megye északi részében található Balaton községben pedig 3,75%-t.

 

Honlapjuk szerint ezzel a fegyverténnyel bár nem küldhetnek képviselőt az Európai Parlamentbe ugyanakkor belekerültek a magyar politikai köztudatba. Ivády Gáborral, a Heves megyei Ivád község polgármesterével és a Lehet Más a Politika párt (LMP) választmányi tagjával beszélgettem az EP-választás eredményéről.

Ivády Gábor, a Heves megyei Ivád község polgármestere neve ismerősen csenghet sokak fülében, hiszen az elmúlt években többször felhívta falujára a média figyelmét. Az LMP választmányi tagjaként második helyen szerepelt az LMP-HP képviselőjelöltjeinek EP-listáján.

 

Safranka János: Hogyan értékeli pártja szereplését június 7-én?

Ivády Gábor: Mivel az LMP egy februárban alakult párt a rendszerváltás óta alakult pártok közül ilyen eredményt még soha nem ért el egyik sem. Hiszen úgy szereztük meg a szavazatok 2,6 %- át, hogy a lakosság kétharmada még soha nem hallott rólunk. Ha a lakosság 99 %- ismer majd minket az eddigi eredmények alapján, háromszor ennyi szavazatot kaphatunk, ami 7,8 %-ot jelenthet. 90 %-os biztonsággal állítom, hogy biztosan elérjük az 5%-os parlamenti küszöböt jövő tavasszal.

S. J.: Mi a véleménye a többi párt teljesítményéről az EP-választáson?

I. G.: A Jobbik demokratikus választás útján szerzett ennyi szavazatot, úgy hogy ha úgy tetszik gratulálhatok nekik. Eredményük arra serkent minket, hogy az LMP minél keményebben dolgozzon. A Jobbik szavazótáborának jelentős része ugyanis nem olyan radikális, mint maga a párt. A szavazatok egy része csupán kritika a jelenlegi politikai elit ellen. Az emberek többségének mindegy, hogy a Fideszre szavaz-e, vagy az MSZP-re. Ez csupán annyit jelent, hogy a Strabag vagy a Vegyépszer épít-e autópályát, nem a kormánytól független pályáztatást. Tiszta, hiteles politikusokra, közéletre lenne szükség. A Jobbikra szavazók csupán a legkevésbé rosszat választották azok közül, akiket ismernek és minket még nem ismertek. E mellett a szegénység mindig a szélsőjobb előretörését hozza. A Jobbik populista, demagóg módon azt mondta, amit az emberek hallani akarnak, de nem adott reális megoldásokat. Nem hiszem például, hogy a népességcsökkenést abortusztörvénnyel kellene megállítani. Magyarországon ma a felmérések alapján a gyermekvállalási kedv 2,5 gyermek, de a realitás 1,5. Ezen a tendencián csak a gazdaságpolitika és a szociálpolitika átalakításával lehet változtatni, nem abortusztörvénnyel. A Jobbik szereplése tehát egy erős kritika a társadalommal és a politikával szemben.
A Fidesz csalódhatott, hiszen a közvélemény-kutatások sokkal magasabb szavazatarányt jósoltak számukra.Orbán Viktornak szerte kell foszlatnia azt az álmát, hogy egybeforrasztja a jobboldalt. Sikeresen kicsinálta az MSZP-t és az SZDSZ-t meg az MDF-et (vagy saját magukat csinálták ki). A Jobbik lesz a Fidesz nagy ellenfele, a baloldalban meg hullaszag.
Az MSZP logikátlan, konzekvenciátlan politikája, elhibázott politikai döntései vezettek el eddig a vereségéig.

S.J.: Mi a helyzet az SZDSZ-el? Sokan azt rebesgették, hogy főleg az ő szavazótáboruktól pártoltak át az LMP-hez.

I. G.: Az LMP-nek kevés közös pontja van az SZDSZ programjával. Tudatos módosításnak tartom az összemosásunkat. Az SZDSZ-el egyedül emberjogi kérdésekben értünk egyet, de a neoliberális gazdaságpolitikával már nem. Nem aspiráltunk az SZDSZ szavazótáborára. A vidékfejlesztésben kifejezetten konzervatívok vagyunk. Az SZDSZ-től sokan mentek sokfelé, de ilyen stratégiai megfontolásunk nem volt. Az SZDSZ saját magának köszönheti vereségét. A választók az SZDSZ-t és az MSZP-t teljes joggal büntetik. Az SZDSZ legyőzését ugyanakkor nagy dolognak tartom. Magyarországon megszereztük az ötödik helyet.

S. J.: Az MDF-ről hogyan vélekedik?

I. G.: Az MDF 19 lapra húzott és bejött nekik, de folytatódni fog az MDF agóniája. EP-választási sikerükkel kútba esett a megújulásuk lehetősége. Nincs rá garancia, hogy tavasszal bekerülnek a Parlamentbe. Nincs meg bennük az a fejlődési ív.

S. J.: Mik a terveik a közeljövőre nézve?

I. G.: Bízok benne, hogy ugyanilyen dinamizmussal, simán folytatódik a munka. Mi nem vagyunk ellene a többieknek. Alapvető szemléletváltásra van szükség. Azt mondjuk, hogy ne az szavazzon ránk, aki valami ellen szavaz, hanem aki valamire szavaz. Mi például azért dolgozunk, hogy fenntartható környezetet adjunk át a jövő társadalomnak. Egy felmérés szerint akikhez eljutott az üzenetünk, annak a 80%-a mondta, hogy biztosan elmegy szavazni június 7-én. Ez felülmúlja a többi párt eredményét. Nincs nálunk meggyőzőbb párt. Megjelenésünkkel a politikai kultúra emelkedését szolgáljuk.

Safranka János

 

Forrás:hevesmagazin.hu 

Szólj hozzá

kampány sajtó ep kampány ivády gábor