2009. jún 20.

Zárjuk le a múltat az állambiztonsági hivatal aktáinak nyilvánosságra hozatalával

írta: Sophie_27
Zárjuk le a múltat az állambiztonsági hivatal aktáinak nyilvánosságra hozatalával

 A Lehet Más a Politika (LMP) azt követeli a parlamenti pártoktól, hogy végre biztosítsák az egykori kommunista állambiztonság iratainak nyilvánosságát. 1989. június 16-án Nagy Imre és mártírtársainak újratemetése szimbolikusan lezárta a kommunista diktatúrát és visszafordíthatatlanná tette a demokratikus átalakulást. Eltelt húsz év, és még mindig nem tudunk semmi biztosat az akkori állambiztonság rendszerváltásban játszott szerepéről.

Politikai elitünk szégyene, hogy két évtized alatt sem volt képes biztosítani az ezzel kapcsolatos iratok nyilvánosságát. A III. Köztársaság számára méltatlan, hogy egyesek állambiztonsági múltjáról még mindig véletlenszerűen bukkannak elő dokumentumok.

Ez teszi lehetővé, hogy az aktuálpolitikai csatározásokban a mai napig zsarolásra használják fel az olykor kétes hitelességű ügynökaktákat, és ez nem engedi a múlt tisztességes feldolgozását, lezárását. Ahhoz, hogy a magyar közéletet ne mérgezze tovább a múltbéli traumákból eredő bizalmatlanság, világos határvonalat kell húznunk a diktatúra és a demokrácia időszakai közé. A diktatúra titkai nem lehetnek a demokrácia titkai.

Tisztességes politikai verseny nem képzelhető el úgy, hogy a választók nincsenek birtokában a résztvevőkre vonatkozó alapvető információknak. Az előző rendszer idején és a rendszerváltás után felnőtt generációnak jogában áll tudni, hogy a ’89 utáni politikai elit szereplői közül kik és hogyan kapcsolódtak az egykori állambiztonsághoz. Tudnunk kell, hogy a hajdani ügynökök megbízói, az állambiztonsági szervek irányítói és felügyelői közül kik, és milyen szerepet játszottak a rendszerváltás utáni közéletben. Ennek a tudásnak az átadásával egyszerre tartozunk a húsz éve újratemetett mártírok emlékének és az utánunk következő nemzedékeknek.

forrás: lehetmas.hu

Szólj hozzá

politikai elit