2015. dec 31.

Milyen volt az év?

írta: szénhidra
Milyen volt az év?

 

Ha az LMP szempontjából tekintjük át országunk és városunk politikai eseményeit és a 2015-ös évben lezajlott társadalmi folyamatokat, akkor nem lehetünk túl elégedettek. Az általunk elérni kívánt fenntartható világ irányába tett lépéseket nem tartjuk elegendőnek és számos olyan esemény is történt, ami inkább az ellenkező irányba mutat.

Ugyanakkor természetesen történtek olyan események, amelyeket sikerként könyvelhetünk el. A helyi szervezetünk létszáma, aktivitása növekedett. Szervezeti szempontból szintén fontos lépés volt, hogy Schmuck Erzsébet az LMP országgyűlési képviselője képviselői irodát nyitott városunkban.

A fentieknek és az egri közgyűlésben évek óta végzett folyamatos munkának köszönhetően a helyi közéletben való jelenlétünk megerősödött. Rendszeresen tartottunk sajtótájékoztatókat, több alkalommal keresték fel városunkat az LMP vezetői, országgyűlési képviselői, aminek révén egyrészt sajtómegjelenéseink száma gyarapodott, másrészt pedig olyan témákra tudtuk ráirányítani a helyi közvélemény figyelmét, mint pl. Eger demográfiai helyzete, közlekedési problémái, az ifjúsági szórakozóhelyek, a dolgozói szegénység vagy éppen a szabadkereskedelmi tárgyalások kérdése. 

Az ezen megszólalások által generált viták és a heti rendszerességgel tartott önkormányzati képviselői fogadóórák segítették az egri polgárokkal való közvetlen kapcsolatok elmélyítését, növelték társadalmi beágyazottságunkat.

eger.jpg

Néhány helyi akciónk pl. az állami termőföldek privatizációja elleni demonstrációink országos érdeklődésre is számot tartott.

Rendkívül negatívnak tartjuk ugyanakkor, hogy a helyi városvezetés, ami a helyi polgárok negyven százalékának a támogatásával került kétharmados többségbe a város közgyűlésében, továbbra sem hajlandó érdemi együttműködésre az ellenzékkel, javaslatainkat, kritikai megjegyzéseinket folyamatosan negligálják, a döntések előkészítéseibe nem vonnak be bennünket, sőt igyekeznek a döntésekhez szükséges lényegi információkhoz való hozzáférésünket is korlátozni.

De nemcsak hozzánk ellenzéki pártok képviselőihez ilyen a városvezetés viszonya, hanem ahol lehet a lakossági részvétel lehetőségeit is korlátozzák, nem tartanak igényt véleményükre.

Ezzel együtt történtek olyan fejlesztések pl. a várost észak-déli irányba átszelő kerékpárút, aminek megvalósítását már 2010 óta szorgalmazzuk, amelyek számunkra is örömet okoztak. Fontos fejleménynek tartjuk azt is, hogy a városfejlesztésről szóló előterjesztésekben –legalábbis retorikai szinten- egyre gyakrabban megjelenik a „zöld város” kifejezés, ami szintén lényegi eleme volt a 2014-es választási programunknak. Üröm az örömben, hogy az erre a fejlesztési irányra való hivatkozások uniós pályázati elvárások nyomán, azután kerültek elő, hogy a fél belvárost lebetonozták, a Dobó téri zöldfelület csökkent és az Eger patak több szakaszán a teljes ökoszisztémát szétrombolták.

tvbelyeg_demonstracio.jpg

 

Szólj hozzá

magyarország eger ellenzék lmp