2015. okt 09.

Az EKF rektora őszintén elmondta véleményét az Eszterházy Petícióról

írta: kebes
Az EKF rektora őszintén elmondta véleményét az Eszterházy Petícióról

Liptai Kálmán – Nyitrai Zsolt második menet

Rájár mostanában a rúd Nyitra Zsolt miniszteri biztos úrra…

A mai napon (okt. 8.) sajtótájékoztatót tartott az Eszterházy Károly Főiskola, ahol Liptai Kálmán, az intézmény rektora beszámolt az Emberi Erőforrások Minisztériumában lezajlott egyeztetésekről, ahol arról tárgyaltak, hogy mik lesznek a következő lépések az EKF és a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola egyesülésében, illetve a 2016. július 1-jei egyetemmé válásban. Majd Eszterházy püspöktől Hauser Zoltánig hosszasan méltatta elődei tevékenységét, akiknek áldozatos munkája nélkül nem érhetett volna célhoz ez a régi álom.

Ezek után némileg váratlanul kitért arra az aláírásgyűjtésre, amit Eszterházy Petíció címen a helyi Fidesz ill. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő indítottak.

Elmondta, hogy nem érti ezt az egész kezdeményezést. Szerinte ahhoz hasonlítható ez a helyzet, mintha elvinnénk műszaki vizsgára egy autót, amelynek papírjaira a szükséges javítások elvégzése után ráteszik a pecsétet, igazolva ezzel, hogy az autó jó és még öt évig használható, de eközben valaki a műhelyen kívül, a „váróteremben” elkezd aláírásokat gyűjteni, hogy szavazzák meg azt, hogy az autó jó.

liptai.jpg

Majd hozzátette:”Gondolkoztam természetesen, hogy mi is kezdeményezzünk aláírásgyűjtést, mondjuk abból az okból kifolyólag, hogy a Líceumot alapítsa meg Eszterházy Károly, de aztán erről letettünk, mondván, hogy úgy tűnik, hogy itt van.”

Vagyis ez az egész aláírásosdi véleménye szerint teljesen értelmetlen, amivel a magam részéről nagyjából egyet is értek. Nagyjából, mert valami célja azért mégiscsak van, bár ennek nem sok köze van a leendő egyetemhez.

Aki az elmúlt időszakban figyelemmel kísérte ezt a történetet, az biztosan emlékszik, hogy a rektor úr és Nyitrai Zsolt között korábban volt már egy csörte. Ez év februárjában ugyanis az országgyűlési képviselő érdekes kijelentéseket tett az EKF jövőjét illetően, többek között azt mondta, hogy: „Inkább legyen egy erős főiskolánk, mint egy gyenge lábakon álló egyetemünk”. Ezek után Liptai Kálmán „helyre tette” az okoskodó képviselőt és mivel a szaktárca elképzelései is az általa elmondottakat erősítették, ezért Nyitrai kellemetlen helyzetbe került.

Ezután valahogy helyre kellett állítani az időközben miniszteri biztossá kinevezett úriember renoméját, mert az ugye nem megy, hogy nyilvánosan elismerje, hogy ostobaságokat beszélt. Kellett valami, ami eltereli erről a kínos incidensről a helyiek figyelmét, sőt ha lehet akkor még az emlékét is eltörli, mintha soha meg nem történt volna. Erre lett kitalálva ez az aláírásgyűjtés, az Eszterházy Petíció, ami azt van hivatva igazolni, hogy a helyi Fidesz, az élén persze magával Nyitrai Zsolttal, mindig is kiállt az egyetemi tervek mellett, sőt tulajdonképpen nekik köszönhető az egész, mert aláírások ezreivel gyakoroltak nyomást a döntéshozókra.

Persze Liptai Kálmán mai nyilatkozata megint kínos helyzetbe hozza Nyitrait, mert lerántja a leplet erről az egész mesterkedésről. Kíváncsi vagyok mi lesz a következő lépése!

Komlósi Csaba

A sajtótájékoztató linkje: https://www.youtube.com/watch?v=xjKSXrUZ76k

Szólj hozzá

EKF Nyitrai Zsolt Liptai Kálmán