2015. okt 01.

Azbeszt úgy tűnik nincs, de a válaszok elég lassan érkeznek

írta: kebes
Azbeszt úgy tűnik nincs, de a válaszok elég lassan érkeznek

2015. augusztus. 31-én tájékoztatta sajtót a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet sajtóreferense, hogy az épületbontások miatt több gyógyító hely ideiglenes elköltöztetése vált szükségessé.

Ugyanekkor keresett meg egy egri lakos, aki aggodalmának adott hangot a bontási munkálatok kapcsán, mert tudomása szerint a bontandó épületek azbesztet tartalmaznak.

Az azbesztet kiváló tűzvédelmi és hőszigetelő tulajdonságai és könnyű feldolgozhatósága miatt széles körben alkalmazták az építőiparban a nyolcvanas évek végéig, amikor az azbesztszállal dolgozók közötti feltűnően sok légzőszervi és egyéb gyulladás okozta rákos megbetegedés vizsgálata nyomán betiltották kereskedelmét és felhasználását.

A szórt azbesztet 1982 óta tilos Magyarországon használni, míg a legveszélyesebb kékazbesztből készült termékek gyártása 1992 óta tiltott. Ugyanakkor a magyarországi épületekben jelen lehet még az azbeszt, Egerben pl. 2010-ben került sor a Kemény Ferenc Sportcsarnok azbesztmentesítésére.

Ezért a sajtóreferens asszonyhoz fordultam és kértem, hogy erősítsék meg vagy cáfolják az említett információt. Éppen egy hónapja tehát a következő kérdéseket juttattam el a kórháznak:

  1. A bontásra kerülő épültek falazata vagy tetőzete tartalmaz-e azbesztet?
  2. Ha igen, akkor a kivitelezést végző cég milyen intézkedéseket tesz a bontás során, hogy az anyag ne kerüljön ki a környezetbe?
  3. A hulladék milyen módon és mikor kerül elszállításra a helyszínről és hol kerül elhelyezésre?

12071655_1058043317562288_859581683_n.jpgA még az nap megérkező válaszlevelében azt a tájékoztatást kaptam, hogy kérdéseimet továbbítják a beruházás kivitelezőjének, illetve biztosítottak arról, hogy a bontás hatóságilag engedélyezett. Levél a következőkkel zárult: „Hamarosan tájékoztatjuk Önt a bontandó épületekkel kapcsolatban.”

Erre a kivitelezőtől „hamarosan” megérkező tájékoztatásra húsz napon keresztül vártam, amikor egy újabb levélben jeleztem, hogy továbbra is szeretnék hivatalos választ kapni kérdéseimre.

Ekkor az alábbi reakció érkezett:

„A föltett kérdéseire a kivitelezőtől várjuk a választ, melyet továbbítani fogok Önnek. Szeptember 23-án szerdán projekt értekezletre ígérte, hogy hozza. Egyébként nincs azbeszt, mint kiderült, de Főigazgató Asszony mindenképpen ragaszkodott ahhoz, hogy a kivitelező nyilatkozzon, illetve adjon választ, miután az ő feladata az ilyen jellegű témákkal foglalkozni, szakmai igénnyel korrekt választ adni.”

Ez a szakmai állásfoglalás azóta sem érkezett meg. Annak mindenestre örülök, hogy az intézmény vezetője ragaszkodik a szakmailag korrekt válaszhoz és annak is, hogy végre érdemi állítást is tartalmaz a levél, azaz az aggodalom alaptalan volt, azbeszt nincs.

Eger 2015. október 1.                                                                                      Komlósi Csaba

Frissítés (2015.10.12.): 

A mai napom végre megérkezett a kivitelező (LATEREX Építő Zrt.) nyilatkozata is, amiben a következőket írják:

"Ezúton nyilatkozom, hogy a bontást előkészítő tevékenység során sem találtunk veszélyes hulladékot, különös tekintettel a feltételezett azbeszt esetleges jelenlétére.

A bontási munkák a továbbiakban az eredeti kiviteli és bontási tervek és engedélyek szerint végezhetők, az organizációs feltételek figyelembe vételével."

 

Szólj hozzá

eger azbeszt markhot ferenc kórház komlósi csaba