2015. aug 29.

A közigazgatási reform kudarcra van ítélve szemléletváltás nélkül

írta: szénhidra
A közigazgatási reform kudarcra van ítélve szemléletváltás nélkül

Az LMP a külföldön született magyar gyerekek állampolgársághoz és magyar útlevélhez jutásának zökkenőmentes biztosítását várja Lázár Jánostól, ellenkező esetben hiteltelen és nevetséges minden kormányzati bejelentés a közigazgatás reformjáról. A mintegy nyolcezer gyereket érintő probléma a Fidesz-kormány működési logikájának egyenes következménye. Az emberek hiába várnák, hogy Orbán Viktor utasítására varázsütésre hatékonyabb lesz az apparátus, ha a szakmaiság továbbra is sokadrangú szempont marad a kormányzás során.

A több hónapos várakozási idő oka egy hatásköri átszervezés a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól a Pest Megyei Kormányhivatalhoz. Ennek során a kormány épp csak a szlogenek szintjén "megrendelőnek" kikiáltott állampolgárok érdekeiről, a zökkenőmentes ügyintézés biztosításáról feledkezett meg. A döntésnek máig nincs felelőse, Lázár János pedig saját bevallása szerint nem lát lehetőséget előrelépésre.

Az ügy remekül mutatja, miért kudarcra ítélt a kormányfő által is bevallottan rosszul működő államigazgatás reformja. A Fidesz kormányzásában a szakmaiság nem megbecsült érték, csak nyűg, az apparátus feladata a politikai ötletkormányzás feltétlen kiszolgálása. Rendszeresen hatástanulmányok és felkészülési idő nélkül alakítanak át egész ágazatokat, magánérdekek alapján. Amíg az alapokban nincs változás, kár volna valódi előrelépést remélni.

Csarnó Ákos,
az LMP közigazgatási szakszóvivője

 

Szólj hozzá

közigazgatás lmp