2013. dec 18.

Nem Fidesznek való vidék: munkahelyteremtés Egerben

írta: szénhidra
Nem Fidesznek való vidék: munkahelyteremtés Egerben

Szerintem az egyik legfontosabb feladatunk az lenne, hogy olyan körülményeket alakítsunk ki Egerben és a környéken, ami minél több munkahely megteremtését segítené elő. Úgy gondoltam, hogy felelős városvezetőink erre azért gondoltak. Főleg azért is, mert érkezik az új, hétéves tervezési ciklus, rengeteg lehetőséggel.

munkahelyek_Egerben.jpg

Sajnos csalatkoznom kellett, de ez várható volt, ugyanis nem sikerült átlépnie a Fidesz-KDNP-Lokálpatrióta városvezetésnek saját árnyékát. A következő év gazdasági, költségvetési kérdéseinek alapvetését tartalmazó koncepcióban nem sikerült kézzelfogható tervet, elképzelést felvázolni az ország legsúlyosabb problémájának kezelésére. A koncepció fizikai értelemben vett terjedelme harminc oldal, tízezer körüli szóval, amiből mindösszesen 11-szer szerepel a munkahelyteremtés és a foglalkoztatás szó valamint egy db pársoros fejezet szól a foglalkoztatásról. Ennyi. Illetve e fejezet is nagyrészt országos kérdésként említi a foglalkoztatást.

Íme a fejezet:

Foglalkoztatás élénkítése, közfoglalkoztatás

Továbbra is kiemelt pont a Start munkaprogram folytatása. 2014. évi cél, hogy 250-300 ezer ember elhelyezkedjen a munka világában. A közfoglalkoztatási programmal a munkaerőpiacon hátrányban lévők, az alacsony iskolai végzettségűek, a tartósan munka nélkül lévők, valamint a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatását és foglalkoztathatóságát kívánja növelni a Kormány. További cél, hogy a segély és a munkaerő-piaci minimálbér között megállapított bérezési rendszerrel fokozza az álláskeresési aktivitást. Átfogó cél a versenyszférába történő visszatérés elősegítése. A Start munkaprogram a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból valósul meg. A kistérségi Startmunka mintaprogramok megvalósításánál szükségessé válik a szociális szövetkezetté alakulás útjára lépő települések önálló gazdálkodásának elősegítése.

Igen, úgy tűnik, hogy szavakon lovagolok, ugyanis egy ilyen fontos kérdést nem lehet elintézni pár szóval. Illetve el lehet, de annak két magyarázata létezik: a városvezetés szellemi teljesítménye ebben a kérdésben mindösszesen csak ennyi vagy esetleg nem érdekli őket. Az egész munkanélküliség.

Melyik a jobb?

Sajnos az az érv, hogy vannak munkahely-teremtő beruházások Egerben (pl. Északi Ipari Park, rendező pályaudvar körüli ipari park kialakítása) nem állnak meg, papíron igazi tigrisek, azonban oda termelő ipari egységek nem érkeztek. Mi több, az autópályával most már egész jó összeköttetéssel rendelkező Maklárra települt a ZF- Lenksysteme gyár nagy szerelőegysége is.

Az van, a tények azt mutatják, hogy a fideszes városvezetés nem képes ide hozni Egerbe az ipart, de még egy út megépítését sem sikerült elintézni.

Idejük lett volna rá, kábé az elmúlt nyolc év.

Csarnó Ákos

önkormányzati képviselő

LMP

(folytatása következik elképzelésekkel, lehetőségek felvázolásával)

Szólj hozzá

foglalkoztatás lmp csarnó ákos munkahely-teremtés