2013. aug 09.

Az Eged-hegyi kilátó sorsa kilátástalan

írta: szénhidra
Az Eged-hegyi kilátó sorsa kilátástalan

Az évek óta egyre csak romló Eged-hegyi Dobó István kilátóról érdeklődtem a legilletékesebbeknél. Csontos Ambrusnak, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjének írt levelem a kilátó ügyében:

Tisztelt Igazgató Úr!

A Nagy-Eged-hegyen évtizedek óta áll a Dobó Istvánról elnevezett kilátó. Sajnos állapota az utóbbi időkben olyannyira leromlott, hogy nincs lehetőség arra, hogy turisták, érdeklődők felmehessenek rá.

Korábban, pontosabban 2011 augusztusában egy újságcikkben az Igazgatóság munkatársa úgy nyilatkozott, hogy „ a kilátó és a mellette található átjátszóegység a magyar állam tulajdona. A terület azonban nincs bejegyezve, és azt sem sikerült eddig megtudniuk, hogy van-e a két létesítménynek érvényes építési engedélye. A felújításon azonban már dolgoznak. – Az igazgatóság jelenleg a fémszerkezet állapotát méri fel – mondta Mérai Péter a Nagy-Egeden zajló munkáról. – A felújításban segítségünkre van az Egererdő Erdészeti Zrt. és különböző civilszervezetek is, mint például a Természetbarát Szövetség. Megpróbáljuk minél előbb, legkésőbb szeptember közepéig újra megnyitni az épületet. Addig szeretnénk megkérni a lakosságot, hogy legyenek türelmesek, és ne használják a kilátót!”

(http://www.heol.hu/heves/kozelet/katasztrofavedelmi-ugy-a-gazdatlannak-hitt-torony-392905)

Tisztelettel érdeklődök, hogy a vizsgálatok, a felújítás, javítás milyen szakaszban tart és lát-e rá lehetőséget, hogy a kilátó belátható időn belül ismét látogatható lesz? Milyen további intézkedésekre és segítségre lenne szükség Ön szerint ahhoz, hogy a természetjárók ismét birtokba vehessék Eger egyik jellegzetes épületét?

Válasz a kép alatt:

egedkilátó.jpg

 

És a válasz:

A Nagy-Eged-hegyen álló Dobó Istvánról elnevezett kilátóval kapcsolatban feltett kérdéseire az alábbi tájékoztatást adom.

A kilátó a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Vagyonkezelésében lévő, a Heves MKI által használt Eger, 0355 hrsz. ingatlanon található. A kilátó tulajdonjoga nem tisztázott.

Az 1960-as éveket megelőzően építették. Az építés pontos időpontja nem ismert. A Természetbarát Szövetség elnökének elmondása szerint a MOL ajándékozott egy fúrótornyot és azt a Megyei Tanács és a Természetbarát Szövetség alakította kilátóvá.

Az évtizedek óta álló kilátó állapota az utóbbi időben nagyon leromlott. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság költségvetésében a kilátó karbantartására, felújítására nincs keret, mivel a kilátó nem az Igazgatóság tulajdona.

A Dobó kilátóval kapcsolatban 2012. szeptemberében érkezett egy megkeresés Csávás István a Természetbarát Szövetség elnökétől. Csontos Ambrus tűzoltó mérnök, dandártábornok Megyei Igazgató kezdeményezett egy megbeszélést, melyen részt vett Sós Istvám EMJV alpolgármestere és Csávás István is. A megbeszélésen mind az alpolgármester, mind pedig Csávás István amellett foglalt állást, hogy a kilátót nem szabadna elbontani, turisztikai jelentőssége miatt megtartása indokolt. A természetbarát szövetség csak azt tudta vállalni, hogy ha van alapanyag, akkor ők segédkeznek a felújításban illetve időnként amikor arra szerveznek túrát, a kilátó állapotát felmérik és szólnak, ha hibát észlelnek.

Sós István alpolgármester Úr magára vállalata egy csoport létrehozását, melynek feladta a kilátó állapotának felmérése lesz, melybe statikus és biztonságtechnikai szakembert is bevonnak.

Ezt követően 2012. október 10-én Sós István alpolgármester, Dr. Jung László az Egererdő Zrt. vezérigazgatója valamint Pados László tű. ezredes, gazdasági igazgató-helyettes helyszíni bejárást tartott, melyen megállapítást nyert, hogy a kilátóra felvezető vaslétra korlátja lóg. Az emeletek deszka padozatai teljes mértékben elkorhadtak, a kilátó stabilitását biztosító feszítőkábelek közül az egyik nem tölti be funkcióját, elszakadt.

Dr. Jung László álláspontja szerint a kilátót el kell bontani és újat kell építeni helyette. Példaként hozta fel a mostanában átadott Pannonhalmi kilátót, melynek magassága 18 méter, teljes egészében faszerkezetű, pályázaton nyert 16 m forintból építették. Esetlegesen a terveket meg tudja szerezni. Sós István jelezte – újfent – hogy ki fog küldeni egy statikust a fémszerkezet állapotának felmérésére.

A helyszíni szemlén megállapítottuk, hogy a kilátó látogatása élet- és balesetveszélyes ezért október 11-én intézkedtem a felvezető vaslétra eltávolításáról.

A kilátóval kapcsolatban azóta más fejlemény nincs.

Az előbbrelépéshez az alábbi intézkedésekre lehet szükség:

  1. A kilátó tulajdonjogának tisztázása.
  2. Statikai vélemény beszerzése.
  3. Pénzügyi forrás megteremtése.
  4. A kilátó felújítása vagy új építése.
  5. Felelős kezelő kijelölése.

Most Sós alpolgármester úr válaszára várunk, amint megérkezik ki is rakom.

Csarnó Ákos

képviselő

fotó: Kovács Attila

Szólj hozzá

turizmus kilátó túra természet bükk túrázás lmp