2013. már 06.

Új lehetőségek a hulladékgazdálkodásban

írta: szénhidra
Új lehetőségek a hulladékgazdálkodásban

Nagyon úgy tűnik, hogy vége egy sokat kárhoztatott rendszernek. Nem, nem… Egyelőre csak az egri és az Eger környéki települések hulladékgazdálkodását befolyásoló tarthatatlan helyzet szűnt meg azzal, hogy az AVE cég felmondta a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás tagjaira mind ökológia, mind a pénzügyek tekintetében felháborító szerződést. Az új helyzet legfontosabb hozadéka, hogy a Társulás és Eger dönthet mindenben, nincs diktátum és egy jól átgondolt rendszerben óriási összegű megtakarításokat tud elérni.

Ez egy hurrát azért megérdemel, illetve az érdemli meg a bizakodást, hogy Eger immár saját kézbe veheti hulladékkezelési ügyeit. Vagy legalábbis épeszűbb tartalommal tudja feltölteni a rendelkezésre álló kereteket. A Lehet Más a Politika egri választási programjában már 2010-ben jelezte, hogy milyen ésszerűsítő megoldásokat kínál, tart kívánatosnak a hulladékgazdálkodásban. Most ezeket mutatjuk be újra.

„Nulla hulladék” stratégia

Kezdeményezzük egy tíz éves „nulla hulladék” stratégia kidolgozását civil szervezetek segítségével. A „nulla hulladék” jövőbemutató elképzelés, amely a természetes ciklusok mintájára olyan rendszerben gondolkodik, amelyben minden hulladék egyben nyersanyag is. A hulladékgyűjtés szerves átalakítása nem pusztán környezetünk érdeke, hanem gazdaságilag is megtérülő intézkedések összessége. A hulladék lerakása (jelenleg a Borsod megyei Hejőpapiban történik Egertől 57 km-re) óriási összegeket emészt fel, holott a szemét jelentős részét hasznosítani lehet és kell. Ki kell használnunk azt a lehetőséget, hogy a szelektív hulladékot felvásárló és feldolgozó cégek fizetnek a hulladékért, illetve hogy a magunk kezébe vehettük a szemétlerakó üzemeltetését.

Többek között San Francisco, Canberra, Palermo, az indiai Kovalam, vagy a szlovákiai Tótmegyer városaiban az a közös, hogy mindegyikük elfogadta a „nulla hulladék” stratégiát, azaz olyan terveket támogatnak, amelyek előírják a hulladék ártalmatlanítás fokozatos háttérbe szorítását, és határidőt szabnak az ártalmatlanítás teljes megszüntetésére is. Az említett városok az elmúlt években körülbelül 70%-kal csökkentették a lerakott hulladékot. A legújabb technológiákat alkalmazzák az újrahasznosító- és komposztálóüzemekben, innovatív begyűjtési rendszereket használnak, jól fizető zöld munkahelyeket teremtenek, csökkentik a fogyasztást, és megkövetelik, hogy mind az emberek, mind a Föld számára biztonságos termékeket gyártsanak.



P9240058.jpg

Az ambiciózus cél eléréséhez a következő intézkedésekre van szükség:

Hosszútávú, széles körben elfogadott stratégiát kell alkotni

Nagyságrendekkel bővíteni kell a szelektív hulladékgyűjtő rendszert

A leghatékonyabb megoldás a házhoz menő szelektív gyűjtő szolgáltatás.

Megfelelő információval kell ellátni a lakosságot arról, hol, mikor és hogyan helyezheti el különböző típusú hulladékát.

A szerves hulladékok kérdésének kiemelt szerepet kell szánni. A komposztálás és a biológiai lebontás segítségével 40%-kal, vagy még nagyobb mértékben is csökkenthető a hulladék mennyisége.

Általános szemléletformálásra van szükség a lakosság körében.

Támogatni kell azokat a vállalkozásokat, akik tesznek a hulladék csökkentéséért.

Szigorúan kell büntetni az illegális hulladéklerakást.

Differenciált, ösztönző szemétdíjat kell bevezetni. Aki szelektíven gyűjti hulladékát, fizessen kevesebbet, hiszen az önkormányzatnak is kevesebbe kerül!

Öko-ószeres rendszer

A „nulla hulladék” stratégia részeként kezdeményezzük flamand minta alapján egy öko-ószeres hálózat kiépítését, és egy a jelenlegi MÉH-nél sokkal többféle hulladékot befogadó telephely kialakítását. Az öko-ószeresek a jelenlegi tavaszi lomtalanítás helyett egész évben üzemelnek és telefonos bejelentés alapján házhoz mennek, ha megunt bútor, elektromos eszköz, textília, játék, könyv, kerékpár stb. kerül kidobásra. A telefonos diszpécserszolgálat egy adatlapon rögzíti a tárgyak jellegét, mennyiségét és hollétét. Különböző méretű teherautók járják a környéket, pontos út- és időterv szerint, igen hatékonyan begyűjtve a lomokat. A telephelyen aztán fokozatosan lehet növelni a befogadandó tárgyak körét. Az öko-ószeres telephely munkatársai idővel egyre több típusú tárgyat lesznek képesek feldolgozni, szétszedni, megjavítani. A megreparált, felújított tárgyakat a kevesebb jövedelemből élő lakosok megvásárolhatják, vagy jótékony célokra is fel lehet ajánlani. Azok a tárgyak, amelyek már nem használhatóak eredeti funkciójukban, anyagukban kerülnek értékesítésre és újrahasznosításra. Az öko-ószeres hálózat a zöld hulladékot is begyűjti, melyet egy nagyméretű komposztálóban helyeznek el.

Programunk itt érhető el teljes formában.


LMP

Szólj hozzá

lmp nulla hulladék lmp heves megye