2013. jan 29.

Kognitív disszonancia - az etnikai konfliktusok napirenden tartása

írta: szénhidra
Kognitív disszonancia - az etnikai konfliktusok napirenden tartása

Egy példa egy beszélgetésből:

Telefonon beszélünk egymással. Gőgicsélést hallok a háttérben, gondolom, a gyermeke.

Igen, ő az.

Tegyük fel, hogy önnek húsz év múlva nem lesz munkája, nehezen él, de tisztességesen, beosztva a keveset, ami jut, a gyereke viszont, ne adja isten, rossz társaságba keveredik. Mit szól majd, ha miatta elveszik a munkanélküli segélyét, s nem jut kenyérre sem? Elmegy lopni?

Ha segélyből élnék, s a gyerekem megkéselne valaki, az az én kudarcom is.

Vagyis jogos az önt érő büntetés?

Ne menjünk el ebbe az irányba. Inkább a mindennapokból induljunk ki. Tegnap Egerben egy benzinkutas hívta föl a figyelmemet egy jelenségre: megy három cigánygyerek, egy közülük tizenhat fölötti, mellette két tíz-tizenkét éves, és őket biztatja arra, hogy várjanak meg időseket lépcsőházak aljában. És a kiskorúak persze kirabolják az öregeket, mert nem büntethetők. Vagyis a jelenlegi szabályozás, a Btk. meg a Ptk. alkalmatlan kezelni a valóságot, igazából a kukába kéne dobni az összeset. A büntethetőségi korhatár leszállításán is el lehetne gondolkodni, ahogy azt a Jobbik már javasolta. Ezen a területen semmi sem drága, hogy konszolidáljuk a helyzetet.

Idézet innen. Amikor a saját ötlet körül némi logikai zavarok keletkeznek, akkor az kényelmetlen. Világos.

fejf.jpg

Amúgy pedig a cikkben említett megkeresésre itt a válaszunk:

A Lehet Más a Politikai Heves Megyei Területi Szervezetének nyílt levele Mirkóczki Ádámnak, a Jobbik országgyűlési képviselőjének:

Tisztelt képviselő Úr!

Megkaptuk levelét, amelyben tárgyaló asztalhoz hívja a cigány kisebbségi önkormányzat megyei elnökét, a megyegyűlés elnökét, a megyei rendőrfőkapitányt és a megyei parlamenti pártok képviselőit, köztük minket az LMP képviselőit is, hogy kezdjünk egyeztetéseket „a cigány-magyar együttélés eredményes és békés rendezéséről”.

A probléma súlyát mi is érzékeljük és ellentétben az Ön sajtótájékoztatóján elhangzottakkal, nem folytatunk „struccpolitikát” ebben az ügyben, hiszen a helyzet kezelésére kidolgoztuk saját javaslatainkat:

(http://lehetmas.hu/upload/57/57/201004/LMP_romaprogram.pdf)

Látjuk, hogy az elmúlt húsz esztendő társadalompolitikája kudarcot vallott és ezért a kudarcért egyaránt felelősek a korábbi és a jelenlegi kormányzó pártok.

A tartós munkanélküliség a képzetlen munkavállalókat és családjukat – így a roma családok jelentős részét is – mélyszegénységbe taszította. Ezen a helyzeten a rendszerváltás utáni kormányok nem tudtak változtatni. Nem álltak elő hosszú távú programokkal, nem teremtették meg azok pénzügyi fedezetét és nem hallgatták meg az érintetteket. Az utóbbi időszakban ráadásul nem hogy a szegények helyzete nem javult, de a többség helyzete is drámaian romlott. Állampolgárok ezrei veszítették el munkahelyüket, otthonaikat. Ezért ma sokan igazságtalannak és kilátástalannak érzik a helyzetüket.

A társadalom jogos sérelmeit azonban Önök gátlástalanul kihasználják! Korábbi megnyilvánulásaik alapján kezdeményezésüket teljesen hiteltelennek tartjuk, hiszen pártjuk jelentős részben annak köszönheti megerősödését, parlamentbe kerülését, abból tudott politikai tőkét kovácsolni, hogy egy álságos diskurzusba terelték és gerjesztették azokat az indulatokat, amelyek ebben a kérdésben felszínre törtek. Ennek alapján tehát úgy véljük, hogy a Jobbik nem a probléma megoldásában, hanem fenntartásában és kiélezésében (vö. Gyöngyöspata) érdekelt. Ehhez azonban mi nem asszisztálunk, meghívásukat tehát visszautasítjuk!

Eger, 2013. január 24.

Az LMP Heves megyei választmánya nevében:

Tóth Norbert

LMP Heves megyei koordinátor

Szólj hozzá

roma cigány jobbik lmp lmp heves