2012. nov 30.

Így működött a fideszes úthenger Egerben

írta: szénhidra
Így működött a fideszes úthenger Egerben

úth.jpgAz utóbbi napokban forrongott a helyi és az országos sajtó több egri témában is. Újra terítékre került az "elvtársazó" önkormányzati képviselő, mindenféle indoklás nélkül kirúgták az egri vármúzeum igazgatóját, de úgy fest: az önkormányzat tovább nem fogja támogatni a Gyermekek Átmeneti Otthona működését. A Magyar Narancs online oldala dr. Csarnó Ákos, egri LMP-s önkormányzati képviselőtől is közölt nyilatkozatot.

Mozgalmasan indult az egri közélet szempontjából ez a hét, ismét a Székhelyi József kapcsán kirobbant listabotrány negatív "főhőse" került előtérbe. Egy kormánypárti előterjesztés szerint ugyanis a bizottsági tagságától és elnöki székétől megfosztott Orosz Lászlónét rehabilitálták volna. Mégpedig úgy, hogy a Költségvetési és Gazdálkodási Bizottság létszámát kibővítik, és az így nyert üres helyre pedig beültetik a helyi politikust. A csütörtöki közgyűlésen végül levették napirendről az előterjesztést, de a költségvetési bizottságot kibővítették, így csak már idő kérdése, hogy Orosz Lászlóné mikor kapja meg a neki szánt tisztséget.

A közgyűlési döntés előtt dr. Csarnó Ákos, az LMP egri önkormányzati képviselője a magyarnarancs.hu-nak nyilatkozva különösnek nevezte, hogy a csütörtöki közgyűlésen először voksolnak arról a városatyák, hogy a fideszes képviselő helyet kapjon új bizottságában, majd csak ezt követően, a 12. napirendi pontban módosítják úgy a város alapokmányát, hogy a költségvetési és gazdálkodási bizottság létszámát hat főre emelik.

 

Nehéz helyzetbe kerültek a nehéz sorsú gyermekek

A közgyűlés fideszes többsége csütörtökön viszont arról határozott, Eger a jövőben nem kívánja a Gyermekek Átmeneti Otthona működését támogatni. A feladatot „helyettes szülőkkel” látnák el. A Szegényeket Támogató Alap Egri Alapítványa (SZETA) felháborítónak tartja mind a közlés módját, az egyeztetés hiányát, a végrehajtás azonnaliságát, illetve a döntés szakmai helyett anyagi indoklását. Így nem csak az otthon gyermek lakói, de az ott dolgozók is lehetetlen helyzetbe kerülnek az egri önkormányzat döntése alapján – nyilatkozta az egriszin.hu-nak dr. Farkas Zsuzsanna a SZETA kuratóriumi elnöke.

 

Nincs indoklás, az igazgatónak mennie kellett

Megalázó módon, indoklás nélkül, beosztottjai előtt rúgták ki Rémiás Tibort, az egri vármúzeum igazgatóját kedden. A döntéssel Balog Zoltán miniszter is egyetértett

„Nyilvánosan végeztek ki a beosztottjaim előtt” – mondta a magyarnarancs.hu-nak Rémiás Tibor, a Heves Megyei Múzeumi Szervezetet – és egyben az egri vármúzeumot – keddig irányító szakember. Az indoklás nélküli felmentéséről elmondta: hétfőn kapta az utasítást, miszerint keddre össze kell hívnia egy összdolgozói értekezletet. Akkor még nem tudta, hogy azon az ülésen kapja meg rendkívüli felmondását a Heves Megyei Intézményfenntartó Központ vezetőjétől.

Rémiás azt mondja: jogsértéseket nem követett el, kirúgásával kapcsolatban csak találgatni tud. A Heves Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője kedd délutáni közleményében sem mond konkrétumot az elbocsátás kapcsán. „A megbízás visszavonása nem indok és ok nélküli, hanem  Rémiás Tibor intézményvezetői munkájával okozati összefüggésben, a múzeumi szervezet zavartalan működésének érdekében történt” – írja Benedek István, aki a részletes indoklást a volt igazgatónak írásban küldi majd meg.

Szólj hozzá

eger lmp