2012. okt 30.

Közgyűlési beszámoló – október 25.

írta: szénhidra
Közgyűlési beszámoló – október 25.

eger_varoshaza.jpgValami nem az igazi már, nem akar úgy működni ez a világ, ahogy a várost vezető önkormányzati többség elképzelte, megálmodta, kialakította… Na jó, maradjunk inkább annál a kifejezésnél, hogy kialakította. Nem megy. Vajon miért kell egyre többször áthágni azokat a szabályokat, amiket saját maguk hoztak, vagy éppenséggel nem figyelembe venni alapvető előírásokat, rendelkezéseket?

 A kreatív jogszabály értelmezés és a khmm… lendületes ülésvezetés klasszikus példájával találkozhattunk legutóbb. Nem gondolom, hogy azzal, hogy a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság elnökeként valamiféle bírónak kellene lennem, hogy megengedjem, hogy ki szólalhat fel a Közgyűlésben napirend előtt és ki nem, de ha egyszer az a feladatom, hogy engedélyezzem a felszólalásokat, akkor esetleg segíthetnék a munkámat azzal, hogy meg is kapom azokat a felszólalásokat. Így senki sem kerülne kellemetlen helyzetbe…

 A Közgyűlésen (Kgy) megválasztottuk – másfél év után, és sokadik nekifutásra – az EKMK vezetőjét. A megválasztás előtt azonban egy szakértői bizottság hibát hibára halmozott, pedig másfél év alatt lett volna idő a felkészülésre. Mikor rákérdeztem, hogy mégis miért maradt el a meghallgatás, amit jogszabály ír elő, akkor jött a terelés és egy oly ismerős fordulat.

 Habis László polgármester azt válaszolta, hogy szerinte egy sor területen nem életszerű a szabályozás. Személy szerint azzal sem értett egyet, hogy ilyen kritériumrendszer szerint kell kiválasztani egy közművelődési intézmény vezetőjét. Azt is hallhattuk, hogy nem akarták a pályázókat kellemetlen helyzetbe hozni. Rázsi Botond alpolgármester viszont jelezte, hogy történt meghallgatás. (Amúgy skype-on, mobiltelefonon és nem az összes pályázóval, hanem csak kettővel, a Kgy előtti pillanatokban. Ez azért valljuk be gáz az érintetteknek.)

 Alapvetően akár még egyet is érthetnék a járások kialakításával, azonban kalandos életutam közben találkoztam már mindenfélével e témakörben. Ugyan ’84 körül megszüntették a járásokat, hogy aztán azok utódai, akik megszüntették 2002 után újra elővegyék – régióval és kistérséggel. A szánkra sem volt szabad venni azt a szót, hogy járás, de persze kidolgozni azt kellett. Mondjuk a jelenlegi helyzetben ez a legkevésbé se számít, hogy velem mi történt akkor, csak humorosnak tartom, hogy ismét ez a téma, de egy másik szemszögből. Ami viszont lényeges az az, hogy sok ember és sok feladat elkerül az önkormányzattól a járáshoz. Az új járási központ pedig viszi a bútort, számítógépet és az ingatlanokat is. Ráadásul attól a benyomástól sem tudok elvonatkoztatni, hogy a parlament létszámnak csökkentéséért cserébe a képviselőséghez nem jutott politikusok majd jól beleülnek ezekbe a hivatalokba. De ne legyek ilyen rosszindulatú! A polgármesteri hivatal átszervezése viszont kényszerű feladat a járás kialakításával, hiszen a maradék infrastruktúrával, emberanyaggal kell ellátni a feladatokat. Sajnos nem világos a jövő még mindig, bármikor további leépítések várhatók az önkormányzatnál, ezért nem megnyugtató a helyzet.

 Színház. Ez az egy szó lassan mindent kifejez, ami a „meglepetés” kifejezés negatív oldalán előfordulhat. Nincs olyan ülés, hogy elő ne kerülne valami piszok. Most éppen az önkormányzat támogatásának aránya és összegszerűsége (végülis kb. 400 millióból kell kigazdálkodnia magát a színháznak). Ne felejtsük el, hogy a törvényt a parlament fogadta el (hopp, kik is ülnek benne többségben, kik fogadták el?), és még így is csikorogva megy előre a dolog. Olyannyira, hogy bizottsági ülésen még egy vaskos „fenébe a jogszabályokkal” felkiáltás is elhangzott. Persze „most megtehetjük”, most megtehetik, ez ismerős fordulat. Tényleg fenébe az előírásokkal, a jogszabályokkal, ezek csak akadályozzák a munkát, nem? Ráadásul itt van ez az akadékoskodó Közgyűlés, a folyton kérdezősködő ellenzéki képviselőkkel… gyorsan pörgessük is le a napirendeket. Azért az már picit gyanús, hogy három-négy alkalommal is sikerült átlépni a képviselőkön. Mondjuk az ülésvezetés előnyére kell írni, hogy végül elmondhatta a hozzászólását a képviselő, még akkor is, amikor nem annál a napirendnél jelentkezett, aminél fel szeretett volna szólalni.

 A Kgy végén szót kértem és érdeklődtem, hogy ha a foci és a vízilabda minden további nélkül kap támogatást az önkormányzattól, akkor egyéb sportok és létesítmények miért nem? Elég ha csak a jégpályára vagy az Érsek kert rekortán futópályára gondolnunk. Jégpályáról esetleg lehet szó, futópályáról nem. Gondolom, mert hogy erre választ ne kaptam.

Érlelődik bennem egy-két gondolat mostanság.

dr. Csarnó Ákos
képviselő

Szólj hozzá

eger közgyűlés lmp csarnó ákos lmp eger