2012. aug 30.

Felszólalás a Dobó téren

írta: szénhidra
Felszólalás a Dobó téren

Lakossági felszólalásért

Ma a Dobó téren több ellenzéki párt képviselője, vezetője is felszólalt a lakossági felszólalás intézménye mellet. Ez egy jól működő intézmény volt, a helyiek szólhattak akár a Közgyűléshez is.

cenz.jpgt.

Mivel magam csak két éve vagyok a képviselők között, nekem ez a jog természetesnek és magától értetődőnek tűnik. Mint ahogy annak tűnt az elmúlt 20-22 évben az eddigi képviselőknek is. Vajon miért kell megszüntetni ezt a jogintézményt, mitől nem vált be a hozzá fűzött remény? Vagy mi volt a hozzá fűzött remény?

A jelenlegi szabályozással semmi probléma nincs, hiszen jól körül van írva a lényeg:

„A Közgyűlés ülésén jelenlévő állampolgárok az utolsó napirendi pont lezárását követően felszólalási jeggyel az Önkormányzat és szervei, a Polgármesteri Hivatal és a közszolgáltatók feladatkörébe tartozó ügyekben közérdekű felvetéseket, kérdéseket, észrevételeket intézhetnek a Közgyűléshez és annak bizottságaihoz. Egy felvető két ügyre térhet ki, együttesen legfeljebb 5 percben.”

A lényeg pedig ebben a szabályban az, hogy a kérdések, felvetések a nagy nyilvánosság előtt történnek meg. Amennyiben elfogadjuk hipotetikusan az előterjesztésben írt indokokat, miszerint már más módokon, de most is alaposan biztosított az egriek beleszólása, jelzése, kapcsolattartása a Közgyűléssel, önkormányzati szervekkel, stb., ám ezek a más módok éppenséggel a nagy nyilvánosságot kerülik ki, akkor sajnos az a helyzet, hogy a felelős döntéshozók félnek ettől az intézménytől.

De nézzünk akkor érveket, mert eddig a magyarázatról beszéltem.

Természetesen az indokolás azon részével teljesen egyetértek, hogy sokszor ide nem illő stílusban és ide nem illő témákban szólalt fel egy-egy helyi lakos, de kérem szépen ez egyrészt a felszólaló felelőssége, másrészt a Közgyűlést vezető elnöké. Ugyanis a jelenlegi Alapokmányunk rendesen szabályozza az ülés vezetését, az ülés rendjének biztosítását.

Az évi plusz egy közmeghallgatással valójában a döntéshozók csak saját lelkiismeretükre szeretnének szépségtapaszt, de lássuk be: fél év alatt is történhet olyan nagy horderejű közérdekű esemény, ami  érdekelheti az embereket. A döntés következtében egyetlen forint sem vesz kárba, ez nem egy AGÓRA, vagy egy belvárosi rehabilitációs program-elem, amivel több millió forintot húznánk ki az egriek zsebéből. Ez egy gesztus – volt, és annak is kell maradnia.

Sajnos az nem magyarázat, főképp nem indok, hogy sokáig tart, vagy hogy ki kell várni a felszólalókat. Erre is lehet megoldás, főleg polgár-barát megoldás. Miért nem jelölünk esetleg ki olyan időpontot, amit a felszólalni vágyók előre tudhatnak? Így egyrészt mindenki „betárazhatja” a felszólalást, másrészt a felszólalónak nem kellene sokszor várakoznia.

A magam részéről persze annak örülnék a legjobban, ha az előterjesztő visszavonná a 26.§ hatályon kívül helyező indítványát, mivel a jelenlegi szabályozás pontos betartása, betartatása is elegendő lenne. Nem kellene pusztán csak azért jogszabályt módosítani, mert önmagában kényelmetlen, de egy értelmesen gondolkodó képviselő-testület egy kompromisszumot nyugodtan köthet.

Eger, 2012. augusztus 30.

dr. Csarnó Ákos

tanácsnok

LMP

Szólj hozzá