2012. aug 21.

A TDM-ről, már 2010-ben!

írta: szénhidra
A TDM-ről, már 2010-ben!

Az LMP már 2010-ben, városi választási programjának sarkalatos eleme volt a TDM kritizálása és az átalakítására tett ígéret. Az utóbbi időkben egyre sűrűsödő problémák és bajok forrása a rosszul kialakított szervezet. Ezen sürgősen változtatni kell! Részlet a 2010-es programunkból:

Turizmusszervezés

A magyar turisztikai szektor szervezeti változásának korát éljük. Egerben nemrég alakult a helyi turisztikai desztinációs menedzsment (TDM), mely elméletileg egy olyan átfogó irányítási rendszer, mely a döntési kompetenciákat azok kezébe adja, akik a legtöbbet tudnak a helyi idegenforgalomról, és akik leginkább érdekeltek ennek fejlesztésében. A TDM szervezet tehát általában egy alulról induló kezdeményezés eredménye, melyben a helyi turizmust befolyásoló döntéseket a szervezet tagjai, azaz a helyi idegenforgalmi vállalkozások (szállásadók, éttermek, utazási irodák, stb), az önkormányzat, és a szakmai szervezetek közösen hozzák.

Az LMP Egri Csoportja maximálisan támogatja a helyi és térségi TDM szervezetek intenzív működését, hiszen azt valljuk, hogy egységben az erő, összefogással sokkal többet lehet elérni. Ezt mutatják egyébként azok a példák is, ahol jól működik a TDM.

Ehhez az összefogáshoz, és a valódi szakmai munkához azonban elengedhetetlen, hogy a turisztikai szolgáltatók egyenlő (vagy legalábbis arányos) szavazati joggal rendelkezzenek a TDM-en belül, és az önkormányzat háttérbe vonuljon. Egerben, bár névleg megalakult a TDM, a döntési jogok valójában mégis az önkormányzat egyik intézménye kezében vannak, mivel a többi tag (amely összesen körülbelül 100 vállalkozást tömörítő öt egyesületből áll) együttesen a szavazati jogok nem egész 4%-át (!) birtokolja. Ráadásul ők is csak meghívásos alapon, kiválasztottként léphettek be a TDM-be.

Biztosak vagyunk benne, hogy egy olyan TDM, amelyet nem az önkormányzat, hanem a turisztikai szolgáltatók szerveznek, sokkal hatékonyabban tud működni, ezért indítványozzuk a jelenlegi szervezeti struktúra megváltoztatását. El szeretnénk érni, hogy az önkormányzatnak jelentősen csökkenjen a szerepe a turizmus szervezése kapcsán, és bízza azt azokra a turisztikai szakemberekre, akiknek ez a szakmájuk és a megélhetésük forrása.

Szeretnénk felhívni a városvezetés figyelmét, hogy mindannyiunk érdeke, hogy a Közgyűlés elé kerüljön egy jól működő TDM szervezet tervezete. Mi tényleg szívesen segítünk.

LMP

eger_varoshaza.jpg

Szólj hozzá

turizmus eger program közgyűlés tdm lmp