2012. aug 13.

Egy interpelláció utóélete – intermodális csomópont

írta: szénhidra
Egy interpelláció utóélete – intermodális csomópont

intermod.jpgAz intermodális csomópont tömegközlekedést elősegítő fejlesztés lenne Egerben, ami egyrészt megkönnyítené a vasút-busz-autó csatlakozást, másrészt a város egyik neuralgikus pontját is megszüntetné, mert jelenleg a Barkóczy úti buszpályaudvar kicsi és folyamatos tömegjeleneteknek lehetünk tanúi már hosszú évek óta. (Elég bármelyik reggelre gondolni, vagy mondjuk egy átlagos péntek 14.00 körüli időpontra… Na ugye.) A mindenkori városvezetések helyesen felismerték, hogy ez a helyzet tarthatatlan és belekezdtek a buszpályaudvar áthelyezésébe. Ha jól emlékszem húsz éve már…

Tavaly szeptemberi interpellációmban erre a fejlesztésre, illetve annak állapotára is kíváncsi voltam. Az interpellációban elhangzott kérdés így hangzott:

Intermodális csomópont

Sajtóhírek szerint április 13-án Polgármester úr aláírta az egri intermodális közlekedési csomópont kivitelezésének előkészítéséről szóló támogatási szerződést. Hol tart most a projekt? Vannak-e már konkrétumok?”

Polgármester úr válasza így hangzott:

„Ami az Intermodális csomópontot illeti, valóban benyújtottak 2010-ben egy pályázatot megvalósíthatósági tanulmányra, engedélyes és kiviteli tervre. Az ezzel kapcsolatos döntés az első negyedévben érkezett meg azzal, hogy a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére és a közbeszerzési eljárásra 80 millió forint erejéig nyertek el támogatást. Kiválasztásra került a közbeszerzési tanácsadó cég, a tartalmat illetően egyeztetés történt a MÁV- val, az Agria Volánnal. Elkészült a közbeszerzési dokumentáció tervezet. Ennek alapján választják majd ki a megvalósíthatósági tanulmánytervet, készítő céget. Sem ebben, sem a kérdésben foglalt európai uniós fejlesztésekben nem csak és kizárólag a város ütemterve érvényes, mert a KIKSZ Zrt. nevű közreműködő szervezetnél van az egyeztetett dokumentum véleményezésre. A közbeszerzési dokumentáció véglegesítése lezárult szeptemberben. Reményeik szerint teremtődhet olyan helyzet, hogy a későbbiekben ajánlati felhívás tehető közzé. A részletes megvalósíthatósági tanulmány elkészítésének időpontja 2012. november.

Annyit még a csomóponttal kapcsolatban, hogy az említett közbeszerzési eljárást is el kellett halasztani és most ott állunk hogy sehol. Ez a 2012. november nagyon közel van. Ez is elúszik? Fájó szívvel írom, de egyelőre az Eger – Tények meccs 0 – 2-re áll.

Itt szeretném jelezni, hogy az LMP 2010-es választási programjában támogatta és kiemelt helyen kezelte az intermodális csomópont kialakítását.

Eger, 2012. augusztus 13.

dr. Csarnó Ákos

tanácsnok

 

Szólj hozzá

eger interpelláció lmp eger intermodális csomópont