2012. júl 11.

Egy interpelláció utóélete - Biomassza fűtőmű

írta: szénhidra
Egy interpelláció utóélete - Biomassza fűtőmű

biomassza.jpgA 2011. szeptemberi Közgyűlésen interpellációt nyújtottam be több kérdésben Habis László polgármester úrnak. A kérdések között szerepelt a biomassza fűtőmű kérdése is (részlet a jegyzőkönyvből):

Biomassza fűtőmű

Az eredeti nyilatkozatok szerint már régen működnie kellene a felső városi biomassza fűtőműnek. A jégpálya villámsebességű eltüntetésén túl semmi sem történt ez ügyben. Lesz-e, mikor épül meg a biomassza fűtőmű? Továbbra is biztos-e a város vezetése abban, hogy ez jelenti hosszú távon a megoldást? Szeretném tudni, hogy mit tartalmaznak a vonatkozó szerződések, egyáltalán érvényesek-e még? Az elmúlt időszakban történtek-e vizsgálódások esetleges alternatív megoldások (pl. geotermikus energia) felkutatására?

Válasz is érkezett természetesen (idézet a jkv-ből), de a konkrétumok tartalma némileg alacsony:

Ami a Biomassza fűtőművet illeti, azt tudja mondani, hogy az EVAT menedzsmentje több, mint két éve foglalkozik azzal, hogy hogyan lehet a gáz fűtőanyag kiszolgáltatottságot csökkenteni és az alternatív megoldásokat megkeresni.. Sorra vizsgálták a jelenlegi rendszer adottságait, különböző terveket, hatástanulmányokat, szakmai véleményeket, szabályozási terveket készítettek. Ennek figyelembe vételével az egyéb megújuló energiákat is figyelembe véve ez a bizonyos biofűtőmű létesítés mutatta a legkedvezőbb alternatívát. Hozzáteszi, hogy a szabályozási környezet gyökeresen megváltozott. Ebben az évben négy alkalommal valamilyen módon módosult a távfűtésre vonatkozó törvényi szabályozás. Legutóbb hétfőn fogadta el a parlament azt a törvényt, amely befolyásolja ezt a beruházást. Némiképp keresztezte szándékaikat, de az összes parlamenti információ, minisztériumokkal való egyeztetés azt jelzi, hogy az ilyen műszaki tartalmú fejlesztés a későbbiekben is a kormányzat egyetértését, támogatását és egy olyan szabályozási környezet megvalósításától teszi lehetővé, amellyel ez a beruházás a szándékoktól eltérő időpontban is, de ésszerűen megvalósítható lesz. Ehhez azonban egyértelmű ár és tarifális szabályozás szükséges, mely a következő hónapokban várható, ezek biztosíthatják azt, hogy a befektetők, a bankok, a szükséges döntéseket meghozhassák.
Ami a fejlesztés szerződési környezetét illeti, az elmúlt közgyűlésen elhangzott az EVAT Zrt. vezérigazgatója részéről, hogy valamennyi képviselő részére betekintési lehetőséget biztosít a szerződésekkel kapcsolatban.

biomassza_faapritek.jpgAzt nem lehet mondani, hogy elkapkodta volna a dolgokat a városvezetés. Ugye alapvetően az volt a helyzet, hogy egy komoly (milliárdos értékű) beruházással a környéken növő fák egy részét, mintegy 24000 tonna faaprítékot fog évente eltüzelni, és így hőt termelni az új biomassza fűtőmű Egerben. A Felsőváros kellős közepén, az emeletes házak tövében, napi tehergépjárműs szállítással. Még a 2010-es önkormányzati választások előtt egy projektcéggel szerződést is kötött a város (EVAT), hogy már a télre kész legyen a fűtőmű. Csakhogy a tervekbe előre nem látható események szóltak közbe, és a nagy reményű fűtőmű építése egyre húzódni látszott. Mit látszott? A jégpálya elbontásán kívül sokkal több azóta sem történt...
Alapvetően a biofűtőmű célja kettős lett volna: a folyamatosan emelkedő gázárak miatt tehermentesítse egyrészt a város költségvetését illetve a lakosság pénztárcáját, másrészt relatíve környezetbarát technológiával helyettesítse, váltsa ki a gázfüggőséget. Mindezek akár dicséretes elképzelések is lehettek volna.

Mostanra annyira elfajult a helyzet, hogy a projektcég nem kapja meg a banki hitelt, így az építkezés nem kezdődik meg ezen a nyáron sem. Ez egyben azt is jelenti, hogy mintegy 40-50 milliós kötbérrel máris tartozni látszik a projektcég az önkormányzat felé. A cég türelmet és haladékot kér, valamint azt, hogy az EVAT ugyan finanszírozza már meg a fűtőművet. Az EVAT meg a várost kéri, hogy finanszírozza már meg a fűtőmű megépítését... Júliusban éppen ezért lett volna rendkívüli Közgyűlés, azonban az álláspontok nem közeledtek, és a Közgyűlés elmaradni látszik. A téma legközelebb augusztusban várható, hogy előkerül – hacsak addig nem változik gyökeresen a helyzet.

Hol tarunk, mit jelent mindez?

Ez egyrészt azt jelenti, hogy a kötbér megfizetéséről nem tudunk semmit. Azt is jelenti, hogy télre szinte biztosan nem épül meg a fűtőmű. Jelenti továbbá azt is, hogy a város nem akar beleugrani milliárdos készfizető kezességbe, ergo a biofűtőműnek 90% esélye van arra, hogy nem épül meg. Amennyiben a kötbér megfizetésétől nem tekint el a város, abban az esetben pedig a projektcég fogja lehúzni a rolót, tehát ebben az esetben biztosan nem lesz biomasszán alapuló fűtőművünk. A kérdések továbbra is ott lógnak a levegőben:

Az elmúlt időszakban történtek-e vizsgálódások esetleges alternatív megoldások (pl. geotermikus energia) felkutatására? Van-e a késlekedésnek felelőse?

Eger, 2012. július 11.

Csarnó Ákos

képviselő

Szólj hozzá

eger gáz környezetvédelem biomassza fenntarthatóság lmp lmp eger biofűtőmű