2012. jún 19.

Amortizálódó értékeink

írta: szénhidra
Amortizálódó értékeink

Készülök a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság soron következő ülésére. Olvasom az előterjesztéseket és a mellékleteiket, amikor eljutottam az önkormányzat és a Közgyűlés működését szabályozó SZMSZ módosításához. A „Mi a búbánat ez?!” kérdés teljesen jogos volt a részemről, amikor a következőket olvastam.

„Javaslom továbbá a rendelet 26.§. és 31.§-ai hatályon kívül helyezését. A 26.§-ban szabályozott lakossági közérdekű felszólalás célja, hogy a Közgyűlés ülésén jelenlévő állampolgárok az utolsó napirendi pont lezárását követően felszólalási jeggyel az önkormányzat és szervei, a Polgármesteri Hivatal és a közszolgáltatók feladatkörébe tartozó ügyekben közérdekű felvetéseket, kérdéseket, észrevételeket intézhetnek a Közgyűléshez és annak bizottságaihoz. A rendelet alkalmazása azonban nem valósította meg az Alapokmányban megfogalmazott célt, amelyre tekintettel indokoltnak tartom ezen rendelkezés hatályon kívül helyezését.”

Az SZMSZ említett része:

26szakasz.jpg

Ez a szabály gyakorlatilag a közvetlen demokrácia-gyakorlás egyik legszebb példája, vagyis amikor a helyi lakosok, helyi ügyekben érintettek felszólalhatnak olyan kérdésekben, amik a város életét nagyban befolyásolják. Ezzel a fórummal teret lehetett engedni az állampolgárok véleménynyilvánításának. Ez most múlni látszik.

Az indokolásból nem tűnik ki egyértelműen (sehogy amúgy), hogy miért nem váltotta be az intézmény a hozzá fűzött reményt. Talán azért, mert túl sokan felszólaltak? Elhúzódott volna emiatt az ülés? Sietni kell valahová? Talán mert kényelmetlen kérdések és témák is előkerültek? Mert sokszor minősíthetetlen volt a felszólaló hangneme? Szerintem egyáltalán nem szabadna ezeknek a „magyarázatoknak” engedni, hiszen egy város klasszikus vélemény-megfogalmazó intézményét készül kiradírozni a városvezetés.

 

cenz.jpg

A demokráciában tűrni kell azt is, ha nem tetszik, ha nem kényelmes a téma, az esetleges illetlen hangvétel, oda nem illő téma pedig könnyen kezelhető egy határozott ülésvezetéssel. Nem kellene azonnal ilyen drasztikus megoldásokhoz folyamodni!

Eger, 2012. június 19.

Csarnó Ákos
képviselő

 

Szólj hozzá

eger önkormányzat demokrácia lmp közvetlen demokrácia csarnó ákos lmp eger