2012. ápr 04.

Közgyűlés Egerben (03.29.)

írta: szénhidra
Közgyűlés Egerben (03.29.)


A helyben olvasható, hallható és nézhető tudósításokon túl pár további információt innen is szerezhetnek az olvasók.

A majdnem egy hónapos folyamatos utcai jelenlét után végre van egy kis idő ismét közgyűlési beszámolót írni. 47 napirendi pont (np) volt terítéken a márciusi ülésen, eleinte úgy tűnt, hogy a testület ott ül majd estig... Aztán noha személyeskedésektől nem volt mentes (helyi FIDESZ vs. Császár képviselő úr) az ülés, sikerült átrágni magunkat a kérdéseken.
Az első komolyabb csörte az Alapokmánnyal és a bizottságokkal kapcsolatos napirendek körül alakult ki. A napirend előtti felszólalásról ezt írja az Alapokmány:

A napirend elfogadását követően a rendes közgyűlés napirendjén nem szereplő, a város életét jelentősen befolyásoló, halaszthatatlan és rendkívüli jelenség ügyben a napirendi pontok tárgyalása előtt bármely képviselő és a nem a Közgyűlés tagjai közül választott alpolgármester –egy alkalommal – legfeljebb 5 perc időtartamban felszólalással élhet.

Annak idején volt a rendelet tervezetének megalkotása során erről is szó, végül ez a szövegrészlet maradt a rendeletben. A vita a körül bontakozott ki, hogy mi a város életét jelentősen befolyásoló, halaszthatatlan és rendkívüli jelentőségű ügy? Szerintem így a következők lehetnek ilyen témák: nagy horderejű kérdések helyi vonatkozásai, ünnepek, évfordulók, rendkívüli helyzetek (árvíz, hőség stb.). És természetesen mindenkinek van lehetősége szólni. Az Alapokmány körül további kérdés volt a felszólalási időkeretek tágítása, konkrétan annak a képviselőnek, akinek felvetésére az adott np-nál nem szavaztak meg időkorlát nélküli hozzászólási lehetőséget, annak a módosítás lehetőséget ad tovább 1x3 perc hozzászólásra. Azt értem, hogy nem tetszik a várost vezető erőknek ez a jog-kiterjesztés, azonban azt nem, hogy még csak a szokásos üzenőfali kifüggesztést sem engedélyezte a többség... hmm.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a nagy viharokat kavaró, sok tisztázatlan kérdést is magában foglaló színház-ügy nyugvópontra kerül. Legalábbis egyelőre, mert elhangzottak olyan felvetések is, amik júniusban (de az ősszel mindenképpen) vissza fognak köszönni (pl. kinevezési eljárás hiánya). Mindenesetre a gazdálkodás, könyvelés gyakorlatilag az EKVI alá kerül és egy korlátozott összeg fog állni a színház rendelkezésére, hogy az évadban legyenek minőségi darabok. Ebből volt amúgy a folyamatos probléma és tengelyakasztás, mert a város mondott egy összeget, azt a színház nem fogadta el, ami összeget kért volna a színház, az pedig túl magas lett volna a városnak.

Eljött végre a pillanat, hogy a város, miután felismerte az egységes arculatban rejlő nagy lehetőségeket, kiírt egy zártkörű pályázatot az arculat megtervezésére. Ennek a pályázatnak a nyertes pályamunkája került bemutatásra. A Közgyűlés ígéretet kapott arra, hogy az egriekkel „társadalmasítják”, megbeszélik az arculatot, mintegy bevonják őket a fejlesztésbe. Ez jó elképzelés, kíváncsian várom a hogyant. Lakossági fórumokkal? Kiállítással? Közösségi oldalakon? Esetleg reprezentatív szavazással? További ígéret, hogy a pályaműveket, az összes pályázóét is be fogják mutatni.

A np-ok tárgyalása után napirend utáni felszólalások következtek, amik közül a kerékpártárolók hiányára utaló és a street-art-ban rejlő hatalmas lehetőségekről szóló olyan témák, amik sok embert érintenek. A tavasz beköszöntével rengeteg kerékpáros jelent meg Eger utcáin és nincs nagyon hova helyezni a kerékpárokat, azaz van, csak az szabályellenes vagy városkép romboló hatású. Az utcai festésben pedig ott a nagy lehetőség, hogy egyrészt színesedhetnek a lepusztult városrészek, másrészt az alternatív szubkultúrákban is jelentős híre megy Egernek. Ezért kezdtem egyeztetésekbe.

Volt egy lakossági felszólalás, a sokakat érintő új busz menetrenddel kapcsolatban. Komoly zavarok vannak időnként a Bervába közlekedő, illetve az onnan érkező járatokkal egyaránt. Alaposan át kell vizsgálni a járatsűrűséget, ha sokszor előfordul olyan eset, hogy a Dobó Gimnáziumnál már nem férnek fel a 14-es buszra, és sokat kell várni a következőre, máskor pedig kihasználatlanul mennek a járatok.

dr. Csarnó Ákos

tanácsnok, LMP

Szólj hozzá

közgyűlés lmp lmp eger