2012. jan 05.

Rendkívüli Közgyűlés Egerben - Gárdonyi Géza Színház sorsa

írta: szénhidra
Rendkívüli Közgyűlés Egerben - Gárdonyi Géza Színház sorsa

Témáink voltak: a Gárdonyi Géza Színház átvétele, a Bródy Sándor Megyei Könyvtár helyzete illetve egy kezességvállalás átütemezése. Teljesen véletlenül kezdjük sorrendben visszafelé.

A kezességátvállalás gyakorlatilag egy mentőöv volt az EVAT Zrt-nek, így egy évvel meg lehetett hosszabbítani (2012.12.31-ig) a felvett hitel kifizetését. A hitel 60 millió forintról szólt, így a kezességvállalás is.

A könyvtár már egy másik jellegű döntés meghozatalát jelentette. Idézet a jogszabályból:

A megyei könyvtár költségvetési szerv, fenntartása az állam feladata. A megyei könyvtár nyilvános könyvtár. Amennyiben a megyei könyvtár székhelyén a települési könyvtári feladatokat is a megyei könyvtár látja el megállapodás alapján, a székhely szerinti önkormányzat és az állam köteles a könyvtár működtetéséhez szükséges támogatást együttesen biztosítani.”

Hát ez a helyzet, és mivel az önkormányzatnak továbbra is szándékában áll az állam által kijelölt intézményfenntartó szervvel megállapodást kötni a kötelező könyvtár-szolgáltatási feladatok ellátására, (miután szakmai érvek szerint nincs indoka a jól működő intézmény szétválasztásának) gyakorlatilag támogathatónak ítéltem a határozati javaslatokat.

Végül következzen a legellentmondásosabb napirendi pont, a színház ügye. Ugye.

A múltkori közgyűlésen (kgy) a levegőben lógott annak lehetősége, hogy lesz még 2011-ben rendkívüli közgyűlés. A rendes kgy-en megtárgyalt kérdések nem adtak megnyugtató válaszokat. Finoman fogalmazva a rendkívüli kgy után sem látunk tisztábban. Nézzünk mélyebbre!

Az utóbbi két-három hónapban hétről-hétre változott a széljárás színházügyben. Hol arról volt szó, hogy a Kormányhivatal alá kerül, hol arról, hogy megyei önkormányzati intézmény marad, és hát az is felmerült, hogy a város „fennhatósága” alá kerül a színház. Mondom, hetente változott a helyzet. Így nem is lehetett felkészülni a várható becsapódásra, mert a színház, mint elszabadult gazdasági és kultúrpolitikai hajóágyú, úgy érkezett a közgyűlés elé.

Az átvenni, illetve átadni szándékozott pénzeszközökkel 2012. december 31-ig biztosított-e a színház működése, vagy ezek a pénzek csak az év feléig elegendőek? Várható-e még további igény a színház részéről a második félévben vagy a színház milliókat fog kérni a várostól? - kérdeztem. A kérdés mögötti lényeg az, hogy a város költségvetése naptári évhez igazított, miközben a színház évadot tart fél éves eltolódással (kb. nyáron van a váltás). A most átvett pénzek ugyanis az erre az évadra kiállított számlákat (rezsi, bér és összelapátolt tartozások törlesztését) állják, pontosan az évad végéig. A második félév (figyelem, városi költségvetési félévről van szó 2012-ben) viszont homály. Így aztán alapos meglepetések várhatnak ránk. Milyen példák támasztják alá a várható meglepetéseket? 

  • Kb. 130 dolgozója van a színháznak, páran közülük egy éve nem szerepeltek színdarabban, nem dolgoztak.

  • A színházhoz tartoznak színészlakások, de egy-két lakás mögött milliós tartozások állnak, amiket a lakás használója nem fizetett meg.

  • Felmerül annak kérdése, hogy mi van, ha még egy-két jogdíj-csontváz kidől a szekrényből...?

  • Hogyan működjön a színház? Pl. nonprofit kft-ként és betagozódva a városi cégstruktúrába?

  • Vajon mennyi személyes és hatalmi érdeket sértene egy alapos átvizsgálás ami előtt állunk?

  • Vagyonleltár, bérjegyzék, közüzemi számlák... mind-mind olyan tényezők, amiket át kell nézni egyenként és tüzetesen. 

Csupa kérdőjel, és a hivatalos átadás-átvétel még előttünk áll. 

Szögezzük le: anélkül milliókkal kitömni egy fontos intézményt, hogy nem tudjuk, hogy mire adunk ki pénzeket, nos az felelőtlenség. Írhattam volna nagybetűkkel is, de szerintem mindenki érzi a helyzet komolyságát (mint ahogy a kgy-en is látszott). Mindannyiunknak feladata a tájékozódás és a tisztán látás. Az előttünk álló időszak kiemelten fontos, ezért biztos vagyok benne, hogy Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság minden segítséget megad az alapos felkészüléshez, a január 26-ig elkészítendő színházi tervhez valamint az átadás-átvétel lebonyolításához! 

További adalékok itt és itt. 

Eger, 2012. január 5. 

dr, Csarnó Ákos

tanácsnok

Pénzügyi és Ügyrendi bizottság elnöke

Lehet Más a Politika

 

 

Szólj hozzá

eger gárdonyi géza színház lmp eger