2011. nov 25.

Új választókerületi határok? Javaslat!

írta: szénhidra
Új választókerületi határok? Javaslat!

 

 Az utóbbi napokban nyilvánosságra hoztuk azt a térképet, amin az új, tervezett országgyűlési egyéni képviselői körzetek (oevk) határait berajzoltuk. Fontosabb, mindenkit érintő adatokat is közreadtunk, de egy fontos lépés hiányzott: egy javaslat.

Tiszteletben tartva a tényeket, miszerint csak három körzet kialakítására van lehetőség a megyében, valamint az alapelveket (megyehatárokon nem nyúlhat át körzet, lakosságszám nem térhet el jelentősen és öszefüggő területet kell alkotni a körzeteknek) alkalmazva további szempontokat is figyelembe vettünk  a  „rajzolás” folyamata alatt. Elmondhatjuk, hogy a korábbi – még érvényes körzetek – valamiféle kapcsolatban álltak az adott területtel, de nem voltak teljesen hiba mentesek, azonban az beterjesztett javaslat nem vesz figyelembe olyan józan felvetéseket, mint helyi közösségek, tájjelleg, vonzáskörzetek, távolság, eltérő gazdasági, földrajzi és egyéb tulajdonságok. Vagy ha figyelembe is vesz ezekből valamit, azoknak az új elképzelésekben nyoma sincs .

A tervünk röviden vázolva a következő:

1. sz. oevk Eger központtal a megye északi részét foglalná magában – gyakorlatilag a jelenlegi egri és pétervásárai körzetet

2. sz. oevk Gyöngyös központtal összevonásra kerülne a hatvani  körzettel – a megye nyugati részét fedné le

3. sz. oevk Heves központtal a hevesi és a füzesabonyi  körzeteket fedné le – a megye középső és déli területeit érintené


OEVK_HEVES_LMP nagyobb térképen való megjelenítése

 

Javaslatunk nyilván nem lehet mindenkinek jó és tetszetős, azonban több szempontot is figyelembe vesz, mint a beterjeszett javaslat, így érzelmileg is közelebb áll az emberekhez. Természetesen szívesen várjuk a javaslatunkkal ellentétes, más megközelítésű véleményeket is, mert értelmes vitának van helye. Magyarázat nélkül viszont diktátumnak tűnik a benyújtott tervezet és gyanús sejtéseknek adhat helyet. 

Eger, 2011.november 24.

LMP

 

Szólj hozzá

heves megye lmp eger oevk