2011. nov 10.

Mi hiányzik Egerből? (2.)

írta: szénhidra
Mi hiányzik Egerből? (2.)

 Korábbi témafelvetésünk folytatása következik.

 

 

 

 

 

Tisztelt Egri Civil Kerekasztal!

Tisztelt Elnök Asszony!

Hamarosan lejár Eger város kulturális koncepciója, aminek értelmében újat kell készíteni. Egy ilyen koncepciónak az elkészítését széleskörű egyeztetés kell, hogy megelőzze, ami jelenleg folyamatban van. Véleményem szerint a koncepciónak azonban olyan kérdésekkel is foglalkoznia kell, amik érintőlegesen más ágazatok feladatkörébe tartoznak, mint pl. turizmus vagy a fiatalok kérdésköre.

A fiatalok városi életvitelével kapcsolatban kialakult helyzettel és a berögzült véleményekkel, álláspontokkal valamit kezdeni kell, mert ez így, ebben a formában csak konzerválja a problémákat nem pedig megoldja. Komoly feladat ez, mert egyelőre nem látszik a sok ellentétes érdektől, hogy a város mit is szeretne pontosan és azt hogyan akarja elérni. Mit szeretne a fiatalokkal, mit tesz, hogy itthon maradjanak? Mit tesz a turizmusért? Mi a fontosabb: a Dobó tér vagy a Szépasszonyvölgy? Mi a fontosabb: a Belváros lakóinak eleget tenni és nyugodt, csendes vagy hangulatos, pezsgő életű, élhetőbb Belvárost kialakítani? De a legnehezebb, hogy végre dönteni kellene egy évek óta problémákat generáló ügyben, és kiállni és elmondani, hogy mit akarunk a városunkkal!

A jelenlegi szabályozás egyszerre túl tág és egyszerre ad lehetőséget a szabad értelmezésre. Elképzelhető, hogy a jelenlegi szabályok más szemléletű betartásával sikereket érhetünk el, azonban egy rendesen megvitatott, kibeszélt majd ezek eredményeként lefektetett szabályozás sokkal eredményesebb lehet, főleg úgy, hogyha a város elő tudna állni ifjúsági (komplex turisztikai, kulturális) tervekkel a jövőt illetően.

A magam részéről már október elejétől folyamatos konzultációkat szervezek a városi élet szereplőivel. Jelen levelemmel tapasztalatukat, segítségüket illetve javaslataikat szeretném megismerni a fentebb vázolt ifjúságot érintő problémákra. Ha az Egri Civil Kerekasztal ifjúsági szekciót hoz létre, akkor ez egy jó lehetőség lehet a vélemények összegyűjtésére.

Eger, 2011. november 10.

dr. Csarnó Ákos

képviselő

Szólj hozzá

lmp eger egri civil kerekasztal eck