2011. sze 30.

Közgyűlés Egerben (09.29.)

írta: szénhidra
Közgyűlés Egerben (09.29.)

Ismét közgyűltünk. Negyvennél is több napirendi pont, két napirend előtti felszólalás, kérdések a rendőrkapitány úrnak, sürgősségi indítványok, interpelláció, napirenden kívüli, majd lakossági felszólalások és zárt ülés. Már így, ez a felsorolás is hosszú, el is tartott sokáig az ülés. A Közgyűlés napirendi pontjai és anyagai itt megtalálhatók.

Csendes kezdésből politikai indíttatású illetve személyeskedő, célozgatásokkal tűzdelt vitákba fordult néha a tanácskozás, ami sokszor mosolyt fakasztott, sokszor viszont fejfájós, fejvakarós pillanatokat okozott. Az első napirendi pont (np) estében máris kényes témához értünk, hiszen a hiányosan működő Pénzügyi és Ügyrendi Bizottságba kellett beválasztani új tagot. Konkrétan annyi történt, hogy a két MSZP-s képviselő helyet cserélt, így a PÜB-be a korábban Költségvetési és Gazdálkodási Bizottságban ülő képviselő jött át, oda viszont az eddig a PÜB-ben ülő képviselő ült át.

Első hozzászólásomat, illetve az új szmsz értelmében kérdésemet az Agria Volán Zrt. támogatásával kapcsolatos 11. np-nál tettem fel. Mivel a személyszállítási üzletág leszálló ágban van, az üzemanyagárak emelkednek, 17 millió forintos támogatásról kellett döntenünk. Ez indirekt módon a bérletek árának a meg nem emelését jelenti, másképpen fogalmazva a cég úgy is dönthetett volna, hogy emeli a bérletek árát. A kérdésem arra vonatkozott, hogy meddig lehet elmenni a bérletek árának növelésével, hisz ha növeljük az árat, akkor kevesebb az utas, és ha kevesebb az utas, akkor kevesebb a bevétel, így tehát több a támogatás... A válasz szerint a bérletek ára már így is túl van azon a ponton, ami még elviselhető terhet jelent, ezért nem lehet emelni a bérletek árát.

A 12. np témája az ÉMÁSZ által ingyenesen átvenni kívánt villamos-szerelvények (oszlopok, kábelek) voltak, mintegy 33 millió forint értékben. Nem támogathattam egy olyan előterjesztést, ami a városi vagyonról mond le – térítésmentesen.

A 22. np-nál, az IfiPont témájánál komoly vita alakult ki. Ekkor valószínűleg az történt, hogy a többi ellenzéki képviselő „nekiesett” az előadónak, az új szmsz pedig nem tudta kordában tartani a hozzászólásokat, majd személyeskedés vette kezdetét. Innentől elindult egy kekeckedéssel, egymásra mutogatással terhes vita. Amúgy a np-hoz annyi hozzáfűzni valóm volt, hogy már korábban jeleztem, hogy az IfiPont működéséről szóló beszámoló után szeretnék állást foglalni a működéséről, és akkor majd jogosan lesz helye a vizsgálatnak. Ezt fenntartottam most is.

A 26. np a jövő évi városi nagyrendezvények támogatásáról szólt. Mintegy 38 millió forintot különített el a városvezetés. Több felszólalás történt, én annyiban egyetértettem ezekkel, hogy mindenképpen olyan műsorok, előadások kellenek a városba, amik nagy hírűek, sok vendéget vonzzanak. Információmat megerősítették, hogy a Kaláka Fesztivál elhagyja Diósgyőrt, és esetleg Egerbe jönne. Jeleztem, hogy egy ilyen országos jelentőségű rendezvényt vétek lenne elhajtani, ezért a támogatási keretösszeget emeljük meg. Idézve egy nagy gondolkodót: ez több mint bűn, ez hiba lenne! Ígéretet kaptam arra, hogy a rendezvényért mindent megtesz a város.

A 29. np-nál kérdésem volt azzal kapcsolatban, hogy a kormány kiemelt sportként támogatja többek között a labdarúgást is. Meg tesz-e mindent, meg tett-e mindent az önkormányzat és az Eger FC azért, hogy minél több forrást tudjon szerezni ebből az irányból nem utolsó sorban azért, hogy ne a város költségvetését terheljék a kiadások. A válasz szerint meg...

A 30. np-ban két önkormányzati tulajdonban álló ingatlan elidegenítéséről alakult ki vita. Az érintett ingatlanok eladásához csak akkor járulok hozzá – jeleztem – ha kétséget kizáróan bizonyított, hogy tényleg nagyon leromlott állapotban vannak, mert az önkormányzati vagyon eladogatásához, a város vagyonának csökkentéséhez egyébként nem szabad hozzájárulni.

Ezután valamennyire felgyorsult a munka, hamar a napirendi pontok végére értünk, ami után következhettek a képviselők felszólalásai. Több év után először fordult elő interpelláció az egri Közgyűlés előtt. Az interpellációt „Eger MJV nagyberuházásainak helyzete” címmel adtam elő, és rengeteg kérdést tettem fel. A teljes interpelláció szövege itt elérhető. Amúgy az alábbi témaköröket érintettem: Belvárosi rehabilitáció, Agora, biomassza fűtőmű, műjégpálya, intermodális csomópont és a Bárány uszoda. Mivel polgármester úr több kényes kérdésre nem válaszolt, sajnos a válaszát elfogadni nem tudtam, viszont a Közgyűlés elfogadta.

A napirend utáni felszólalások során két témát érintettem. Az egyik, a nyilvánosság szempontjából kiemelkedően fontos ügy a Közgyűlések illetve bizottságok ülései jegyzőkönyveinek nyilvánosságra hozása, konkrétan az interneten való közzététele volt, a másik téma pedig a korábban ígért HPV elleni védőoltás ügye volt. Gyöngyösön ugyanis idén ingyenesen kapták meg a leánygyermekek az oltást, Egerben pedig ígéret ellenére nem jutottunk előrébb.

Zárszónak maradt az szmsz, illetve az, ahogy működött. Az új hozzászólási rendszer csikorogva, akadozva, rengeteg indulatot generálva működött csak, a jövőben rengeteg feszültség forrása lesz, ebben biztos vagyok.

 

Eger, 2011. szeptember 30.

dr. Csarnó Ákos

tanácsnok 

Szólj hozzá

eger közgyűlés interpelláció lmp eger