2011. júl 22.

522/B/2009. AB határozat

írta: kebes
522/B/2009. AB határozat

 Az AB szerint is igazunk van:

522/B/2009. AB határozat

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

Az Alkotmánybíróság jogszabály alkotmányellenességének utólagos vizsgálatára irányuló indítvány tárgyában meghozta a következő

h a t á r o z a t o t:

1. Az Alkotmánybíróság Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok pártok részére történő bérbeadásáról szóló 23/2004. (VI. 25.) rendeletét 2011. október 1. napjával megsemmisíti.

2. Az Alkotmánybíróság Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának az Önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodásról szóló 5/2008. (II. 1.) rendelete 17. § (3) bekezdésének a) pontját megsemmisíti.

http://www.mkab.hu/index.php?id=522_b_2009__ab_hatarozat

 

korábbi bejegyzés és sajtó: itt

 

Sajtóközlemény:

Az LMP beadványa nyomán az Alkotmánybíróság arra kötelezi az egri önkormányzatot, hogy semmisítse meg azt a rendeletét, amely a pártoknak kedvezményes ingatlanbérlést biztosított. A döntés nyomán nem csak Egerben, hanem a többi megyeszékhelyen és a legtöbb fővárosi kerületben is meg kell szűnnie a burkolt párttámogatásnak.

Az LMP még 2009 tavaszán támadta meg az Alkotmánybíróságon azt az egri önkormányzati rendeletet, amely lehetővé tette, hogy a pártok jóval a piaci ár alatt bérelhessenek önkormányzati ingatlanokat. Az LMP érveit most megerősítette az Alkotmánybíróság: a helyi rendelet sérti az alkotmányban megfogalmazott általános jogegyenlőség elvét, ezért azt meg kell semmisíteni.

Az LMP szerint az önkormányzatok burkolt párttámogatásának megszüntetése fontos lépés, de ki kell vizsgálni azt is, hogy a pártok alkotmányellenesen jutottak-e ingatlanjaikhoz az elmúlt húsz évben, és végre átláthatóvá kell tenni a párt- és kampányfinanszírozást, ami az állampolgári gyanakvás és a bizalomvesztés fő forrása. Az LMP két évvel ezelőtt azért is fordult az Alkotmánybírósághoz, mert a rendszerváltást követően, az elmúlt húsz év politikai elitje önös érdekeit örök időkre bebiztosítva rendezte el a pártok ingatlanhelyzetét, súlyosan gátolva ezzel a politikai rendszer megújulási képességét. Úgy tűnik, hogy a „fülkeforradalom” a pártok vagyoni helyzetét illetően sem írja felül az elmúlt húsz év piszkos alkuit.

Bár a Fidesz frakcióvezetője is a párt- és kampányfinanszírozás rendbetételéről szónokol, nem tett egy lépést sem az ügyben. Ideje, hogy az kormánytöbbség az LMP első törvényjavaslatát, amely az igazságtalan és átláthatatlan párt- és kampányfinanszírozást rendezné, végre napirendrendre vegye.

Budapest, 2011. július 22.

Schiffer András,
az LMP frakcióvezetője

Szólj hozzá

ab lmp eger