2011. már 06.

Az LMP Gyöngyöspatán – elég volt a hecckampányból!

írta: kebes
Az LMP Gyöngyöspatán – elég volt a hecckampányból!

A Lehet Más a Politika négy országgyűlési képviselője ma a Jobbik által szervezett félelem- és gyűlöletkeltő demonstráció helyszínén találkozott a település polgármesterével és roma vezetőkkel. Az ökopárt szerint, akik uszításból akarnak politikai tőkét kovácsolni, azok semmibe veszik a nemzeti érdekeket. A kormány munkahelyteremtéssel, a megnyirbált közmunkaprogram visszaállításával tud a térségben élőkön segíteni.
 
Szabó Tímea, Szabó Rebeka, Dorosz Dávid és Szilágyi Péter ma délután ellátogattak Gyöngyöspatára, ahol a Jobbik és az új Magyar Gárda tartott demonstrációt. A helyszínen tájékozódó parlamenti képviselők a helyiektől arról értesültek, hogy Gyöngyöspatán a közbiztonság nem kirívóan rossz, a feszült helyzetért pedig elsősorban azok a szélsőjobboldali politikusok és aktivisták felelősek, akik egy kisebb konfliktusból a héten szisztematikus munkával próbáltak minél nagyobb feszültséget gerjeszteni. Az LMP a helyzet rendezésére felajánlotta a településnek közvetítői segítségét.
 
Az ökopárt szerint a Jobbik átveri az embereket, amikor nem beszél a leszakadó kistérségek elszegényedéséről, és a reménytelenséget, kiábrándultságot mindenáron etnikai konfliktusként próbálja feltüntetni. Az a párt, amelynek nincsenek értelmes megoldási javaslatai, és politikai számításból országszerte uszítással próbál a közösségekbe éket verni, az semmibe veszi a nemzeti érdekeket. Az LMP elítéli a félelem- és gyűlöletkeltés minden formáját, és felszólítja a Jobbikot, hogy gyenge politikai teljesítményén az ország számára hasznos javaslatokkal, módszerekkel próbáljon javítani.
 
Az országgyűlési képviselők a település polgármesterével, illetve a helyi, megyei és országos roma vezetőkkel folytatott találkozókon meggyőződtek arról, hogy Gyöngyöspata legnagyobb problémája a szegénység és a munkanélküliség. A települést rendkívül érzékenyen érintette, hogy a kormány brutálisan megnyirbálta a közmunkaprogramot – ez ugyanis jelentősen felgyorsította az elszegényedést, és újabb szociális válságot okozott. Országosan a tavalyi 117 milliárd forint helyett idén legfeljebb 64 milliárd jut arra, hogy az önkormányzatok munkát adhassanak dolgozni tudó és akaró embereknek. Az elvonás nincs tekintettel a hátrányos helyzetű régiókra sem, ahol az önkormányzat sokszor a legnagyobb, vagy az egyetlen foglalkoztató. A polgármester szerint míg 2010-ben 32 embert tudtak napi 8 órában foglalkoztatni a közmunkaprogramban, addig idén mindössze 6 embert tudnak, ám egyelőre egy fillért sem kaptak a foglalkoztatás bővítésének elősegítésére.
 
Az LMP szerint a közmunkaprogram nem helyettesíti a valódi munkahelyteremtést, rövid távon azonban nélkülözhetetlen a túléléshez. Hosszabb távon az ökopárt a munkahelyteremtésben, a szociális földprogram kiterjesztésében, a helyben és helyi piacra termelt élelmiszerek előállításában és feldolgozásában, az önkormányzati és lakossági energiagondok enyhítésében, valamint a szociális feladatok közösségi ellátásában látja a kiutat a tarthatatlan helyzetből.
 
Budapest, 2011. március 6.
LMP Sajtó

Szólj hozzá

sajtó heves megye lmp