2010. dec 28.

Közgyűlési beszámoló (2010. december 16., Eger)

írta: szénhidra
Közgyűlési beszámoló (2010. december 16., Eger)

Közgyűlés (KGY) előtt

Ez az időszak reggel 8.00-tól tartott 10.30-ig. Ezalatt az idő alatt az Egri Rendőrkapitányságon ültünk, és egy előadást hallgatunk a rendőrségről és annak működéséről - statisztikák, diagramok és kapitányok sorakoztak előttük, majd néhány kérdés elhangzott, hogy fiatalok, hogy körzetek, hogy járőrök, hogy turisták, Völgy, közlekedésbiztonság... Később aztán körbevezettek volna bennünket, de csak a sebességmérő készülékeket meg a telefonközpontot tudtuk megnézni. A KGY hivatalosan 10.00-kor kezdődött volna, ezért sietnünk kellett. Úgy látom, az előadásnak köszönhetően, hogy a rendőrség is próbál működni és dolgozni a lehetőségeihez képest, amiért elismerés illeti.

Közgyűlés

A KGY a kiírt 10.00 helyett 10.30 körül kezdődhetett. 36 napirendi pont várt ránk, mindenki fel volt ajzva, mert még a KGY utánra is volt programunk. Nem tudtuk, hogy mennyire fog elhúzódni az ülés. Több napirendi ponthoz szóltam hozzá érdemben, kettőhöz pedig ügyrendi kiegészítést tettem, noha annál azért többről volt szó. De lássuk a témákat:

- Az első hozzászólás távhődíj ügyben tettem. Megemlítettem a Gazdasági Rádiónak adott Kósa interjút és az index.hu cikket, valamint a KÁT-ot. Ha ugyanis jogosultak lennénk a moratórium miatt a KÁT-ra, akkor a hődíjnak nem kell akkorát emelkednie. A KGY igencsak belelendült és ment a csillagszórás minden oldalról. A polgármester úr válasza alapján azonban Eger nem esik a moratórium kedvezményezettjeinek körébe... Az alapdíj 9,46%-al emelkedik, a hődíj viszont egyelőre kérdőjeles, igaz arra a KGY-nek ráhatása nincs, mert az csak a fűtőanyag világpiaci árától függ. Ettől függetlenül az a helyzet, hogy az is emelkedni fog, így a távhődíj-áremelkedés 10% körül várható összességben. Végül is név szerinti szavazás történt 5 ellenzéki képviselő javaslatára. Mivel megnyugtató magyarázatot nem kaptam tartózkodtam a szavazás során, így aztán tisztán hatalmi/politikai kérdésként jelentkezett az eredmény: 12 igen, 1 tartózkodás, 5 nem.

- A költségvetési koncepció előadása alatt a polgármester (pm) úr egyszer sem említette a civileket, noha a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság Bizottság (PÜB) kiegészítő véleménnyel továbbította a KGY elé a koncepciót, amiből történetesen kimaradt, de legalábbis az elégtelennél is kevesebb említést kapott a komplett civil szektor. Felolvastam a véleményünket és a kiegészítést is - Több civilt a pályára!, továbbá kitértem az NCA kilátástalannak tűnő helyzetére (mínusz 3,5 milliárd). A válasz pedig... elmaradt, vagy legalábbis annyit kaptam, hogy a civilek épületei felújítására lesz kormányzati pályázati lehetőség. Mivel a civilekkel kapcsolatban még volt egy napirendi pont, úgy gondoltam akkor folytatom ott.

- Az év utolsó KGY-e előtt minden önkormányzati cég üzleti tervét, felügyelő bizottsági beszámolóját megkaptuk a bizottságban, kivéve az Agria Film Kft-ét valamint a Városgondozás Kft-ét. Jeleztem, hogy legközelebb kellene az anyag, illetve hogy így nehéz lesz dönteni. Nem is szavaztam, hiszen így nem lehet vállalni a felelősséget. Amúgy viszont elmondható, hogy a polgármesteri hivatal dolgozói lelkiismeretes és alapos munkákat adtak a kezeink alá – mind a bizottságokban, mind pedig a KGY-ben.

- Civilekkel kapcsolatos újabb napirendi pontnál szólaltam fel ismét az Életfa és a Civil Ház ügyében. Jegyző úr kitért egy-két dologra a múltból, azonban vertem a vasat és jeleztem, hogy a Civil Házzal kapcsolatban komoly bizonytalanságok vannak, és hogy miért csak egy évre hosszabbítanak, és hogy térjünk vissza a költségvetés tárgyalásakor a témára. Nem szabad, hogy az történjen meg, hogy nem lesz sora a költségvetésben a Civil Alapnak, illetve megoldatlan marad a Civil Ház ügye.

A Közgyűlés után

A napnak korántsem lett vége a KGY ülésének bezárásával. Két prezentációt hallgattunk/néztünk végig az Imola cégcsoport új irodájában a Kossuth utcában. A hely szépen lett restaurálva, a témák pedig a következők voltak:

Hotel Platán**** - gyógy-wellnes hotel kimondottan skandináv ügyfélkörre specializálódva. Szép tervek.

Agora Agria - ez a téma azért érzékenyebb számomra. Valamelyest finomodott a véleményem a komplexumot illetően, ugyanis elsősorban nem kulturális monstrum lesz. A baj ott van, hogy iszonyatosan drága, 2.500.000.000 forintba kerül csak a felépítése!. A Fidesz-KDNP-ELE többség megcsinálná, ezért is kellett a kötvénykibocsátás 2.000.000.000 HUF értékben. És hogy mi lenne az Agora? Vásárcsarnok, bemutatóterem, konferenciaterem, sportrendezvények lebonyolítója, koncertek rendezője, de másodlagosan színház/művház jellege is lesz. Az igaz baj viszont, hogy ha drága a felépítése, akkor a fenntartása hegynyi összegekbe fog kerülni! Kimutatások egyelőre nincsenek, horror árak repkednek a fű alatt (tudom, képzavar), de ha nem is 600.000.000 HUF/év, akkor is ÍRTÓZTATÓ lesz a költségvetésnek ez a tétel...

Az évben még lesz pár hivatalos és félhivatalos képviselői feladatom, de lassan közeledik az év vége, úgyhogy kezdem fogalmazni az éves beszámolómat.

Eger, 2010. december 28.
dr. Csarnó Ákos
képviselő

Szólj hozzá

eger közgyűlés lmp csarnó ákos