2010. dec 25.

Civilek, sportszeretők, jégpálya 2.

írta: szénhidra
Civilek, sportszeretők, jégpálya 2.

  (ígért folytatás)

Miután elbontották a jégpályát felmerült egy-két kérdés szinte minden szempontból, minden oldalról. Mi lesz a jégkorongosokkal? Hol fognak edzeni? Mi lesz a korcsolyázókkal? Egyáltalán, mikor lesz új pálya, új csarnok? Információk szerint korábban elhangzott olyan ígéret a korábbi városvezetés részéről, miszerint az elbontott pálya helyett, attól pár száz méterre délre egy modern csarnok fog épülni, amiben komoly sport-tevékenység fog folyni.



Ezzel szemben ott tartunk, hogy se pálya, se csarnok, de átmeneti pálya sincs a hokisoknak, és semmilyen korcsolyázási lehetőség a többi pályahasználónak. A pályát azért bontották el, hogy a tervek szerint az év végére üzembe álló biomassza fűtőműnek legyen helye. Jelenleg azonban a fűtőmű építése még annyira kezdeti stádiumban van, hogy csak a jövő évi fűtési szezonban kezdi meg tevékenységét.

A facebook-on még októberben alakult csoport alapítóival és a pálya használóinak képviselőivel történt vélemény-egyeztetések, kölcsönös tájékoztatók után többször felhívtam a városvezetés és Eger MJV Közgyűlése figyelmét a kialakult helyzetre. Tájékoztatást kaptam a helyzetről és ígéretet kaptam a helyzet megoldására – még októberben. A Közgyűlésen, szintén októberben megemlítettem a jégpálya ügyét, szintén azt a választ kaptam, hogy az ügy folyamatban van. A novemberi Közgyűlésen Martonné Adler Ildikó képviselő asszony kérdezte a városvezetést arról, hogy mi esz a jégpálya ügyében. December elején a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság ülésén kérdeztem, hogy hogyan áll a pálya ügye, azon belül hogyan áll legalább az átmeneti pálya kialakítása. A válasz az volt, hogy keresik a helyet, a lehetőséget, illetve a hokisok jégpályája őszre lesz kész. A decemberi Közgyűlésen ismét elhangzott a kérdés, hogy mik a fejlemények jégpálya ügyben, de most már csak a korcsolyázók átmeneti pályája ügyében. Úgy látszik, legalábbis ebből a szemszögből, hogy a hokisok kazincbarcikai edzése rendben folyik, és eldöntött kérdés, hogy egy „némileg” komolyabb pálya fog épülni jövő őszre. A Közgyűlésen ismét elhangzott ígéret a pálya kialakítására, mert már a helyet keresik... Karácsony előtt aztán ismét említettem a netes kezdeményezést, mire ismét csak ígéretet kaptam...

Itt tartunk tehát 2010. december 25-én, két-három hónapja nincs semmilyen pálya, két-három hónapja csak ígéretek vannak, és még csak a lehetőségeket keresik...

A jégkorongosok helyzete több, mint egy egyszerű felkiáltás, hiszen komoly szakmai kérdéseket is meg kell vitatni (öltözők, víz, fűtés, stb.) amit hagyjunk is a szakemberekre, edzőkre és a tervezőkre, ettől viszont még jogos a kérdés, hogy miért kellett elbontani rekord rövid idő alatt a pályát, ha nincs komolyabban vehető építkezés azóta? A jégkorongosok helyzetéről jó beszámoló itt: jegkorong.blog.hu.

Könnyebben kezelhető kérdés lenne a szórakozási célú korcsolyázás lehetőségeinek megteremtése, hisz a tél valószínűleg megoldja a jég problémáját. Az ígéretek fényében remélem készült költségvetés arról, hogy mennyi víz, homok és fólia kell az átmeneti pálya kialakításához, és milyen mobil megvilágítást lehetne összeszerelni, illetve működtetni. Most a két ünnep között biztosan alig mozdul az ügy előrébb, újabb késlekedés várható. Egyedüli szerencse az egészben csak annyi, hogy folyton váltakozik a fagyos és az enyhe időjárás, így nem lehetett folyamatos a jég fennmaradása. Mégis, igencsak figyelemre méltó az a tehetetlenség, ami e téma körül tapasztalható. Van döntési kompetencia, döntési lehetőség akadékoskodás nélkül, van legalább 3-4 pályalehetőség, van legalább 4600 olyan ember, akit biztosan érdekel a pálya, a hoki és a korcsolyázás lehetősége, így aztán több kérés is elhangzott, mégsincs előrelépés semmiben, vagy legalábbis nem látszik belőle semmi.

A karácsonyi családi vacsorára sietve áthaladva Gödöllőn láttam, hogy egy egyszerű pálya van kialakítva: némi homokszegély és egy molinó volt az egész. Az igaz, hogy a tavaszias idő miatt nem használták, mert csak a víz állt benne, de az érthető, de korábban tudták, és a jövőben tudják is majd használni. Az azonban nem érthető, hogy egy megyeszékhely képtelen három hónap alatt megoldani egy ilyen helyzetet. Végül meglátjuk, hogy az fog történni, hogy élelmes magánkezdeményezésre, belépővel, fizetéssel valaki megoldja, rosszabb esetben szépen elmúlik a tél, és egy szégyenfolttal gazdagabb lett a városvezetés. És majd feltehetjük a kérdést, hogy ki a felelős?

Valószínűleg lesz még folytatás...

Eger, 2010. december 25.

dr. Csarnó Ákos
képviselő
 
FRISSÍTÉS
Tud ez működni máshol: METROPOL újság

Szólj hozzá

civil eger facebook korcsolya jégpálya lmp csarnó ákos