2010. dec 05.

A hét eseményei Egerben (2010. nov. 29 - dec. 5.)

írta: szénhidra
A hét eseményei Egerben (2010. nov. 29 - dec. 5.)

Ismét eltelt egy hét és ismét jön az összefoglaló arról, hogy LMP-s (és saját) szemszögből mi minden történt a héten Egerben.

Hétfőn délután Versenyeztetési Tanács ülésre került sor. Ezen az ülésen egy siófoki, ezüst parti ingatlan tulajdonjogának elidegenítésével kapcsolatos döntési folyamat részletébe nyertem bepillantást. A múltkori (november 4-ei) KGY-en szabad utat kapott az ingatlan értékesítése, meghívásos pályázati kereteken belül. Az ingatlanban Eger MJV elenyésző tulajdoni arányban (8178/234100-ad) volt jelen, a közös tulajdon ez esetben nem adott lehetőséget a Balaton parti ingatlanban rejlő potenciál kihasználására, és mivel Siófok Város Önkormányzata jelezte vételi szándékát, a város nem zárkózott el az értékesítés elől. A tárgyalások korai szakaszában említésre kerülő összegekkel szemben mára 22m HUF körüli összeg szerepelt a vételi ajánlatban, ami jelentős növekedés.

A Versenyeztetési Tanács ülésén a beérkező vételi ajánlatokat bontottuk fel, rögzítésre kerültek az adatok, nyilatkozatok, vételár és egyéb információk, ami alapján Siófok Város vételi ajánlata került elfogadásra.

Kedden sajnálatos esemény történt Egerben, ugyanis az Eger patakba gázolaj került. A szennyezés a Klapka úti híd mellett került a patakba. A beömlés az Egészségház úti hatalmas esővíz gyűjtő csatornán keresztül érkezett a vízfolyásba, azonban a városháza dolgozói tovább keresték a szennyezés forrását. Kiderült, hogy a szennyezés forrása a Kossuth utca valamelyik részére esik, azonban mindössze csak az „orrukra” hagyatkozhattak, hisz a héten lehullott csapadék akár el is moshatta a gázolaj nyomait. A Városháza dolgozóival történt konzultáció megerősítette, hogy gyakorlatilag nincs bizonyíték arra, hogy honnan került az üzemanyag a patakba, ami csekély mennyisége ellenére is komoly feltűnést és egyelőre beláthatatlan károkat okozott a patak élővilágában. Feljelentésről, illetve folyamatban lévő nyomozásról nincs tudomásunk.

A 2011. évi fejlesztési, felújítási program összeállításához és a közgyűlési döntés előkészítéséhez a következő javaslatokat tettük, szem előtt tartva választási programunkat és azt, hogy az egyes pontok részletes megbeszélésen kerülhetnek kifejtésre illetve további elképzeléseink más fórumok előtt kerülnek beterjesztésre:

1. Szükségesnek tartjuk, legalábbis mindenképpen elgondolkodtató egy gyalogos forgalmat biztosító jelzőlámpa a Vallon út - Rákóczi úti csomóponthoz (volt Bükk Kapu Áruháznál). Korábban is volt már szó a telepítésről, azonban "drága, nincs rá pénz" érvvel elutasították a kezdeményezést. Azóta rengetegszer kellett cserélni a járdaszigeten kihelyezett és kiütött közlekedési táblákat - összköltségben lehet, hogy járunk már ott, mintha már akkor lámpa került volna ki. A lámpa jellegét a Garzonház előtti gyalogátkelő helyen meglévő lámpához hasonlónak képzeljük el.

2. A téli jég- és síkosságmentesítéssel kapcsolatban már korábban egyeztetésre kerültek a NaCl kiváltására alkalmas anyagok beszerzése, használata. Az egyeztetések során említésre került, hogy a sószórás során figyelik a zöld területeket, parkokat, fasorokat határoló utakat, illetve a patak felett ívelő hidakat, és ott nem szórnak sót. Kértük, hogy a korábban javasolt jégoldó, síkosság-mentesítő anyagokat, legalább a zöldterületek, a fent említett helyek mellett alkalmazzák.

3. Szükségesnek tartjuk, hogy Eger közterületein több praktikus kerékpártároló kerüljön kialakításra. Nem gondoljuk, hogy mindenhová fedett tárolót kellene elhelyezni, mint a Szvorényi utcára, bár jó lenne, azonban mindenképpen növelni kell a meglévő kerékpár férőhelyek számát, akár új tárolók kialakításával, akár a meglévők bővítésével. Elsősorban a kerékpárosok által használt útvonalakon, illetve azokhoz közel érdemes tárolókat kialakítani, így az észak-déli kerékpáros tengely mentén, nagyobb közintézményeknél, Dobó tér közelében (pl. Erzsébet udvarban), vár környékén (pl. Dózsa György téren). A témában a helyi LMP berkein belül további vélemények is említésre kerültek.

4. Fontosnak tartjuk, hogy a közösségi tereken, játszótereken meglévő utcabútorokat – jellemzően padokat, asztalokat állagukban folyamatosan meg kell őrizni, illetve minél több új bútort kellene kihelyezni. Tisztában vagyunk azzal, hogy rengeteg kiadást jelent a rongálás, azonban szükségesnek tartjuk az utóbbi időkben el-eltünedező pingpong asztalok – akár beton, akár fémszerkezetű – elhelyezését, valamint olyan asztalok kialakítását vagy elhelyezését, amire sakk tábla felfestés kerül. Ezek egyszerű, ám hatásos, a helyiek közérzetét befolyásoló fejlesztések.

5. Jó ötletnek tartjuk a meglévő kutya wc-ket, a használatuk, illetve elhelyezkedésük tekintetében javasoljuk újak kihelyezését a Lajosvárosban, az Érsekkertben, a Felsővárosban és a belvárosban. Javasoljuk továbbá, hogy a wc-k könnyebb megtalálásához táblák is készüljenek.  További információ > 

6. A panelházak szigetelése során egyszerűen megoldható, hogy hasznos és védett denevérek ne pusztuljanak el, ugyanakkor a lakosoknak ezen állatok által okozott bosszúsága is nagyban csökkenthető például „denevérodúk” kihelyezésével. Kis ráfordítással számottevően javuló közérzetű embereket és állatokat kapunk. Az odúk elkészítésével akár iskolák, szakkörök is részt vehetnének, de civil szervezetek vagy pályázat is segíthet a beszerzésükben.  További információ > 

A képviselők pénteken kapták meg az egyes bizottságok anyagait, az előterjesztéseket. A napirendi pontokhoz kapcsolódó kérdések „átrágása”, megbeszélése folyamatban van.

Eger, 2010. december 5.
dr. Csarnó Ákos
képviselő

Szólj hozzá

önkormányzat lmp eger patak csarnó ákos