2010. nov 29.

Miért fontos az éghajlatvédelem Egernek?

írta: szénhidra
Miért fontos az éghajlatvédelem Egernek?

A ma kezdődő klímakonferencia jó lehetőséget ad, hogy beszámolhassunk a helyi eseményekről. A városházán az utóbbi időkben, már áprilisban kézzelfogható eredménnyel, elkezdődött a város éghajlatvédelmi stratégiájának kidolgozása. Ez egy hosszú folyamat, alapos munka, de szilárd elhatározás és úgy látszik, hogy megvalósítási szándék is van mögötte. De lássuk miért kell a stratégia. Idézet a közgyűlési előterjesztésből (eger.hu(KGY-i anyag), eger.hu(stratégia):

Miért szükséges a stratégia kidolgozása?

Az energiafelhasználás növekedésének üteme azt mutatja, hogy a jelenleg használt – elsősorban fosszilis – energiaforrások belátható időn belül elfogynak, s mindez egy olyan időszakban történik, amikor a világ energiaigénye folyamatosan növekszik. Köztudomású, hogy a jelenlegi energia előállítási módszerek súlyosan szennyezik a környezetet, és jelentős mértékben hozzájárulnak a klímaváltozáshoz. Ebben a helyzetben kell kielégíteni az emberiség energiaigényét fenntartható módon, úgy, hogy a jövő generációk és a környezet érdekei ne sérüljenek és elkerüljük a katasztrofális éghajlatváltozást.

Az ember által okozott éghajlatváltozás valós probléma a települések számára, hatásait már most érezzük, a tudományos kutatások pedig a most is tapasztalt szélsőséges időjárási események (hirtelen csapadék, viharok, szárazság, hőség, magas UV sugárzás, stb.) gyakoribbá válását vetítik elő. A város elemi érdeke, hogy felkészüljön az éghajlatváltozás hatásaira és megelőzze az ebből eredő károkat.

Széles körben elterjedt az a téves nézet, hogy a környezet illetve az éghajlat védelme drága és pusztán a gazdagok kiváltsága illetve feladata. A valóságban ezek az intézkedések – a jövőbeli pozitív hatásokon túl – már rövid és középtávon is kézzelfogható előnyökkel járnak. Az éghajlatvédelmi intézkedések révén ugyanis az önkormányzat elősegítheti a helyi gazdaság élénkülését, javíthat a települési környezetminőségen, függetlenebbé válhat a nagy energiaszolgáltatóktól, pozitív képet alakíthat ki a településről és hozzájárul a szélsőséges környezeti események csökkentéséhez. Eddig kevés településen készült megalapozott éghajlatváltozási stratégia, így Eger az úttörő példák közé tartozhatna ezen a területen.

A környezeti és társadalmi terhek csökkentésének egyik legfontosabb eszköze az energiahatékonyság növelése és a társadalomban az energiatudatos szemlélet fokozása. Ez az energiafelhasználás racionalizálását jelenti: azonos szolgáltatási színvonal és komfort mellett kevesebb erőforrást használunk. Az energiatermelés reális és hosszú távú alternatíváját a megújuló energiaforrások nyújtják. A megújuló jelzőt azért használjuk, mert a nap, a szél, a földhő, vagy a biomassza szinte korlátlanul rendelkezésre áll – ellentétben a kőolaj, a földgáz, az urán vagy a szén rohamosan fogyó készleteivel. Ráadásul a megújulók nem szennyezik a környezetet, és felhasználásukkal decentralizált energiatermelés alakulhat ki, mely hosszú távon a helyi társadalmak számára gazdaságilag is kedvezőbb.

Külföldi és hazai tapasztalatok azt mutatják, hogy egy-egy program, stratégia végrehajtása annál zökkenőmentesebb, minél korábban bevonják az érdekelteket. Közös célunk, hogy a helyi társadalom minél szélesebb rétege és az érintettek tisztában legyenek az éghajlatvédelmi intézkedések fontosságával, támogassák azok végrehajtását, és saját lehetőségükhöz mérten proaktívan hozzájáruljanak, részt vegyenek a megvalósításban.

Milyen eredmények várhatók?

  • Csökkentő kiadások az önkormányzati intézmények energiahatékonyságának növelésével
  • Csökkenő energia-költségek a lakosság körében – növekvő életszínvonal, energiaszegénység megelőzése
  • Épületállomány állapotának javulása, értékének növekedése
  • Tisztább, esztétikusabb települési környezet (levegő, zöldfelületek)
  • Energiafüggőség csökkenése – helyi energiaellátás javulása, a jövő energiaforrásaira (megújulók) való tervszerű átállás
  • Időjárási eseményekből adódó káresemények csökkenése
  • Lakosság egészségi állapotának javulása
  • Zöld munkahelyek teremtése, helyi gazdaság élénkítése
  • Hulladékmennyiség csökkenése
  • Helyi lakosság környezettudatosságának fejlődése
  • A város hírnevének, presztízsének növekedése országos és akár nemzetközi szinten is.

A Városháza dolgozóin kívül kik vesznek részt a munkában?

Energia Klub, helyi civil szervezetek,
illetve lehetőség, hogy csatlakozzon a munkához:
EU Covenant of Mayors, Energie Cités, Klímabarát Települések Szövetsége, testvérvárosok

Az áprilisi Közgyűlés óta eltelt időben sem állt le a munka, több egyeztetés történt. Jelenleg képviselőnk is  részt vesz a stratégia kidolgozásával foglalkozó munkákban, mivel az LMP egri csoportja kiemelt fontosságúnak tartja a fenntarthatóság szempontjából e feladat sikeres megvalósítását!

 Frissítés:

Csatlakozzon a kezdeményezéshez a Facebook-on is!

Szólj hozzá

lmp eger éghajlatvédelmi startégia éghajlatvédelem