2010. nov 27.

A november 25-ei Közgyűlésről, Egerből

írta: szénhidra
A november 25-ei Közgyűlésről, Egerből

A Közgyűlési (KGY) anyagokat, a meghívót, a napirendi pontokat, valamint az előterjesztéseket cd lemezen, a KGY-t megelőző péntek délig kell megkapnia minden képviselőnek. Az anyagokba már a héten lezajlott bizottsági egyeztetések eredményei is bele vannak gyúrva. Eredetileg 27 napirendi pontot tárgyaltunk volna, azonban 3 rendkívüli (sürgősségi) beadvány is napirendre került. Az annyiban mindenképpen elgondolkodtató, hogy noha három sürgősségi beadvány önmagában nem sok, azonban a napirendi pontok 10%-át jelentik, ráadásul ha nagy horderejű ügyekben kerülnek benyújtásra, rendszeresen, akkor azokra felkészülni nem lehet, így ezzel a gyakorlattal nem lehet egyetérteni. A bizottsági anyagok is jöhetnének korábban, hisz a felkészülésre kevés idő adódik, pedig felelős döntési javaslatokat, illetve a KGY-ben döntéseket kell hozni. Kitűnő példa volt erre a közösségi közlekedési (Agria Volán) tarifák emelését tartalmazó rendelettel kapcsolatban történtek, ugyanis a módosítás megszüntette volna azt a lehetőséget, hogy a bérlettel rendelkező, de azt az utazás során nem maguknál tartó utasok igazolhassák, hogy van bérletük, diákigazolványuk, egyéb utazásra jogosító igazolványuk. A párton belüli egyeztetést követően, illetve a városháza és az Agria Volán dolgozóival történő személyes egyeztetés után szerencsére elkerültük, hogy ebből sürgősségi indítvány legyen, még időben sikerült kiegészítéssel élni a tárgyalás előtt.

A KGY előtt abban reménykedett mindenki, képviselők és a meghívottak, valamint a lakosság köreiből jelenlévők, hogy hamar végez a KGY a napirendi pontok tárgyalásával. Ezzel szemben az első pontok után kellemetlen, személyeskedő hangvételűvé vált a légkör, személyes sértegetések és viszont sértések repkedtek az orrunk előtt. Miután a Császár Zoltán képviselő bizottsági hely cseréje során kialakult vita elcsitult, következhetett a hatósági árakat, tarifákat tartalmazó rendeletek módosítása.

A közösségi közlekedés kiemelt fontosságú az LMP-nek. Tisztában vagyunk azzal, hogy a válság hatására csökkent az utasszám, ezt több előadáson, prezentációban bemutatták nekünk, azonban azt is látni kell, hogy a tarifaemelések sohasem segítik elő az utaslétszám emelkedését, inkább további csökkenést jelentenek. A megszűnő egyvonalas bérlettel rosszul járók esetében megfontolandónak tartottam, amit Nagy István képviselő és Csákvári Antal tanácsnok javasolt, miszerint a hosszú távú (negyedéves, éves) bérletek árából, mivel azok egyszerre jelentenek nagy összeget, lehetne kedvezményt adni. Annak pedig a fentiekben írtak miatt külön örültem, hogy az utólagos igazolás lehetősége belekerült a rendeletbe.

A víz- és csatornadíjat szabályozó rendeletmódosítás és a vízmű működésével kapcsolatos határozati javaslatok körül kialakult polémiában a következő kérdést intéztem a KGY és a vízmű képviselői felé: a bemutatott táblázatok szerint a válság hatására folyamatosan csökkent a vízfogyasztás. A lakossági és nagyfogyasztói takarékosság e tekintetben mennyire játszik közre a díjemelésben? A válasz az esőzésekre, illetve az alacsonyabb vízfogyasztás ellenére is használt vezeték- és kiszolgálórendszer működésének költségeire is kitért, amik a kisebb vízfogyasztás mellett is magasak, hiszen a rendszer kisebb vízhasználat mellett is ugyanúgy kell működjön. A lényeg azért mégis az, hogy az emberek takarékoskodtak a vízzel és gyakorlatilag ezért kell emelni a díj mértékét...

A szemétszállítással kapcsolatban ismét hozzászóltam, csatlakozva a hulladékgyűjtő szigetek számát és elhelyezését firtató kérdésekhez, azonban kértem Eger lakóit, hogy törekedjenek a szelektív hulladékgyűjtésre. A vita során elhangzott egy nagyon fontos érv, amiről fentebb is kitértem, mégpedig a döntési javaslatok, bizottsági munkaanyagok minél előbbi kézhezvétele. Ezek szerint nem csak nekünk tűnt fel, hogy kevésnek tűnik az idő a felkészülésre. A felvetést támogatom. A hulladékgazdálkodással kapcsolatban komolyabb terveink is vannak, azonban frissen belecsöppenve a KGY-be, a rendkívül kevés időre való tekintettel csak a jövőre tudjuk elkezdeni a zöld elképzeléseink megvalósítását. Ehhez szakemberekkel, szervezetekkel, civilekkel fogunk egyeztetni, már jelenleg is folyamatban vannak egyes elemek kidolgozása, és csak alapos munka után nyújtjuk be elképzeléseinket a KGY elé.

A Felsővárosi Szabályozási Terv a biomassza fűtőmű miatt szorult változtatásra. Noha az előterjesztés és a módosítás rövid volt, inkább építész szemmel kell rátekinteni, mégis elkanyarodott a vita a fűtőműre magára. A jégpályával kapcsolatosan elhangzott képviselői kérdés és válasz itt olvasható. Eredetileg úgy alakult volna, hogy a hődíj rendeletet is módosítjuk, legalábbis a féléves tervben ez a KGY volt megjelölve és Habis polgármester úr is említette, azonban komolyabb felkészülés kell, számítások és előkészületek, ezért december 16-ára tolódott a tárgyalás. Felszólalásomban kitértem arra, hogy majd akkor elemezzük ki a költségeket, működést, árakat, ígéreteket.

Szeretném még jelezni, de erről lehet, hogy önálló írást is teszek közzé, hogy a helyi lakók több módon is közvetlenül el tudják juttatni üzenetüket a városvezetésnek, a KGY-nek olyan módon, hogy a sajtó is jelen van. Az egyik megoldás a közmeghallgatás, ami idén december 9-én lesz a Városházán, illetve a KGY-en, a napirendi pontok megvitatása után kérdéseket tehetnek fel személyesen is. Ezek a jogok biztosítottak, élni kell velük!

Az egyik napirendi pont részben egy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan elidegenítéséről szólt. Mivel eddig bérlakásként funkcionált és a felújítása nem gazdaságos a városvezetés el akarja adni. Sajnos a jelenlegi helyzetben (alacsony piaci árak, sok szociálisan rászorult) arra kellene törekedni, hogy a város bérlakás állománya ne csökkenjen. Ha lehet, meg kell próbálni olyan konstrukciókat, hogy a bérlő újítja fel az ingatlant, de a bérlakások számát nem szabad csökkenteni. A városnak felelős bérlakás politikát kell folytatnia.

A nyílt ülésen napirendi pontokhoz már csak a labdarúgás rendkívüli támogatása ügyében szólaltam fel, hogy ha a vízilabda és a foci kiemelten támogatott, akkor a KGY más (tömeg)sportokat is támogasson!

A zárt ülésen, ami önkormányzati hatósági ügyekben (jellemzően támogatások ügyében) zajlott le, ügyrendi kérdésben szólaltam meg: a város Alapokmánya (szmsz) úgy rendelkezik, hogy egy határozat vagy rendelethez kapcsolódó módosítási javaslatot, indítványt a határozatról, rendeletről történő szavazás megkezdéséig lehet benyújtani, írásban, erre hívtam fel a képviselők figyelmét. Ez a lehetőség egyszerűen azt jelenti, hogy a képviselők a szavazásig, akár egy A4-es lapra, tollal leírva is benyújthatják módosító indítványukat, de persze korábban, kifejtve, magyarázatokkal és kinyomtatva is benyújtható a javaslat. Egy napirendi pontot, éppenséggel pont sürgősségit, a testület döntése alapján, üzleti érdekre való hivatkozással szintén zárt ülésen tárgyaltunk. Úgy gondolom, így utólag mindenképpen, hogy abban az esetbe indokolt volt a zárt ülés.

Végezetül a pénzügyi, költségvetési jellegű beszámolók és döntések során a következő álláspontra helyezkedtem. A város költségvetésében vannak lyukak, ezek befoltozására rövid távú megoldásként csak a hitelek és a kötvénykibocsátás használható. Azonban az így nyert pénzek felhasználásakor arra kell törekednünk, hogy ne látványberuházásokra, látványelemekre és működési költségekre menjenek el összegek, hanem olyan beruházásokra, amikre a ráfordított pénzek előbb-utóbb megtérülnek: vállalkozás-fejlesztésre, oktatásra, munkahely-teremtés elősegítésére. Ezek csak nagyjából írt témakörök, azonban a legközelebbi ülésen a jövő évi költségvetési koncepció tárgyalásakor ezeket a szempontokat is figyelembe kell venni, és beszélni kell ezekről is.

Eger, 2010. november 27.

dr. Csarnó Ákos
képviselő

Sajtóanyagok:  HEOL   EgriSzín   TV Eger

Szólj hozzá

eger közgyűlés tarifák lmp csarnó ákos árhatóság