2010. okt 06.

Az aradi vértanúkra emlékeztünk

írta: szénhidra
Az aradi vértanúkra emlékeztünk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beszámoló az LMP egri csoportjának 2010. október 6-ai megemlékezéséről:

Néhányan 19.15-kor találkoztunk a Tűzoltó téren, hogy megemlékezzünk az aradi vértanúk kivégzéséről. Igazából még nem döntöttük el, hogy hova menjünk, de volt választási lehetőségünk, mert Egerben "szerencsére" találni néhány 48-as emlékhelyet. A Knézich-kapu mellett döntöttünk, Knézich Károly emlékhelyét kerestük fel először, aki az egyik aradi mártír volt. A városi tv is megjelent, s miután többen nem jöttek, elsétáltunk a Knézich utcába.

Az emlékfalnál dr. Csarnó Ákos, az egri közgyűlés tagja az alábbi kis beszéddel emlékezett:
 

„Az aradi tizenhármak kivégzése és az 1848-49-es szabadságharc leverésének szimbolikus dátumát, október 6-át nem akarjuk a napi politikai csatározások szintjére süllyeszteni. Talán az egyetlen olyan ünnepünk, amit még nem politizáltak át, mi nem szeretnénk. A hősi halottak üzenete a „Haza és haladás” és a progresszió korából világos: szabadságszeretet, hazaszeretet, önfeláldozás és akaraterő. Ezekhez az értékekhez kell tartanunk magunkat.”

A beszéd után elhelyeztük a koszorút és gyertyákat gyújtottunk, majd imával zártuk az emlékezést. A tévésektől elbúcsúztunk, és a Széchenyi úti Lenkey-ház felé vettük az irányt, útközben összefutottunk a jobbikos képviselőkkel is, akikkel néhány közvetlen szót váltottunk.

Az emlékhelyen gyertyát gyújtottunk.

Szólj hozzá

eger megemlékezés lmp csarnó ákos