2009. okt 08.

Egy éves az LMP!

írta: Sophie_27
Egy éves az LMP!

 Éppen ma egy éve, hogy a Lehet Más a Politika társadalmi szervezet, hosszas előkészítés és titkolózás után a nyilvánosságra lépett. A bemerevedett, lejáratódott, kétpólusú magyar politikából kiutat kínáló ökopolitikai alternatíva már a kezdet kezdetén szembesült azzal, hogy megszületését sokan nem nézik majd jó szemmel. Amikor a Parlament falára a „Lehet más a politika!” bíztató üzenetet próbáltuk rávetíteni, a rendőrség kis híján megadályozta az akciónkat. Ugyanakkor a két nappal későbbi sajtótájékoztatónkon alig lehetett beférni a Parlament Caféba, akkora volt az érdeklődés.

Színre lépésünk nem volt előkészítetlen, ám az utána következő időkben, a párttá alakulás kapcsán és a tavaszi EP kampányban sok váratlan nehézséggel kellett szembenéznünk. Bár a társadalom nagy része érezhetően megcsömörlött a rendszerváltás óta a közéletben uralkodó állapotoktól, sokan mégis szkeptikusak voltak, hogy lehet-e valami újat hozni a hazai politikai életbe. Sokan mondták, hogy pénz és kapcsolatok nélkülnem lehet egyről a kettőre jutni, hogy lelkesedésből nem lehet szervezetet építeni, elegendő kopogtatócédulát gyűjteni, hatékony kampányt csinálni. Aggodalmaik szerencsére alaptalannak bizonyultak: az LMP a szükségesnél jóval több ajánlószelvényt szerzett és egy tisztességes kampánnyal, a párttá alakulása után mindössze négy hónappal 2,6%-os eredményt ért el az európai parlamenti választáson.

Ma, egy évvel a 2008. október 8-i sajtótájékoztató után az LMP elmondhatja magáról, hogy stabilan a 4. helyen áll a közvéleménykutatási adatok szerint. A választások óta megduplázódott az ismertségünk, és lassan nem csak minden megyében, de minden nagyobb településen is megalakul a helyi szervezetünk. Nemrégiben új választmányt is választottunk, új szóvivőkkel (Szabó Tímea, Jávor Benedek és Schiffer András) és választmányi titkárral (Meszerics Tamás), amely az egyre növekvő tagsággal együtt folyamatosan azon dolgozik, hogy a párt felkészülten futhasson neki a tavaszi országgyűlési választásnak.

Az LMP az elmúlt egy évben sokat tett azért, hogy a magyar politikában érvényre juttassa a fenntarthatóság, a társadalmi igazságosság és a demokratikus állampolgári részvétel elveit. A mögöttünk álló egy évben megtettük az első lépéseket egy hosszú úton. Bízunk benne, hogy a tagjaink és önkénteseink állhatatosságával és a szavazóink hitével ezt a munkát hamarosan a Parlamentben folytathatjuk.

Budapest, 2009. október 8.

Szólj hozzá

sajtó választmány lmp