2009. júl 25.

KVARTERKA, KÁNIKULA IDEJÉN MARAD A CENTRUM ÁRUHÁZ

írta: Sophie_27
KVARTERKA, KÁNIKULA IDEJÉN MARAD A CENTRUM ÁRUHÁZ

 Városi, várospolitikai kérdésekkel kapcsolatban kezdeményezett lakossági találkozót az Egri Lokálpatrióta Egylet „Kvaterka” címmel. A ma délutáni kötetlen beszélgetésen a belváros rehabilitációjának kérdéseiről beszélgettek a résztvevők Habis László polgármesterrel és a „Dobó tér és környékének építészeti rekonstrukciója” pályázat nyerteseivel, az Egri Építész Iroda két munkatársával.

A kötetlen társalgás és a város elképzeléseinek megismertetése szándékával rendezett találkozó bevezetőjében elhangzott, hogy a megyei jogú városoknak lehetőségük van, úgynevezett funkcióbővítő és a szociális célú városrehabilitációs program indítására, pályázati háttérrel. Mindezt az integrált városfejlesztési stratégia kidolgozásával valósítják meg. A közgyűlés elfogadta a stratégiát, melyet közlekedési és környezetvédelmi elemekkel ki kell egészíteni.

Habis László polgármester hangsúlyozta, hogy a belváros nagyon fontos szerepet játszik a település életében, és használatával kapcsolatban ma újfajta igényeknek kell eleget tenni. Ennek szellemében írták ki az elmúlt évben azt az ötletpályázatot, ami a Dobó tér és környéke, vagyis a történelmi belváros megújítását célozza. A nyertes pályázatot Komáromi Tas és Horváth István, az Egri Építész Iroda munkatársai készítették. A terv központi része a Dobó tér, amellyel kapcsolatban a szakmai zsűri két funkciót fogalmazott meg, a dísztér és a rendezvénytér funkciót. Az ismert feladatok tekintetében, nem kétséges, hogy ez utóbbit mindenképpen erősíteni kell.
Szóba került a program másik fő iránya is, a parkolóhelyek bővítése, ami Eger belvárosának közelében, a felszín alatt lehetséges. A jó néhány elképzelés közül, a Buttler ház melletti tér és a Piaccsarnok északi részén lévő parkoló ilyen irányú átalakítása, vállalkozói tőke bevonásával, reális elképzelés.
Komáromi Tas tervező, a polgármester által felvázolt akcióterület fejlesztésének tervrajzán bemutatta a legfontosabb kérdésekhez kapcsolódó lehetséges megoldásokat. A felszíni parkolók kiváltása része a nyertes pályázatnak, ahogy a Centrum Áruház jelentős átalakítása is. Az eredeti elképzelés szerinti teljes lebontáshoz képest, a homlokzat megújítása és tetőterasz kialakítása ma a legjárhatóbb út. A tervekben felmerült a lovasszobor áthelyezése és a patak nyomvonalán haladó kerékpárút megépítése is.
A beruházás célja még vonzóbbá tenni Eger kulturális attrakcióit, és összekapcsolni a történelmi nevezetességeket, a várat a belvárossal. 
A találkozón többnyire támogató hangú hozzászólások jelezték a tervek elfogadását. Más fejlesztésekről is szó esett még, így a Valide Sultána fürdő romjainak bemutatásáról, a Minaret és környéke rendezéséről, a Kis Zsinagóga használatáról.
A beruházások finanszírozását illetően nemzetközi előírás, hogy az uniós források és a saját erő mellett, magántőkét is be kell vonni. Ez nehéz feladat, hiszen a magántőke mozgástere és a vállalkozói kedv jelenleg kicsi, a megtérülési idő viszont hosszú, jelentette ki a polgármester.

 

 

 Forrás: www.egriszin.hu  Írta: Holló Miklós 2009.07.23.

Szólj hozzá

eger önkormányzat ügyek jakab jusztina