2009. jún 01.

Az LMP nyilatkozata a családtámogatás átalakításáról

írta: Sophie_27
Az LMP nyilatkozata a családtámogatás átalakításáról

Az LMP szerint a gyes megkurtítása a bölcsődei férőhelyek növelése és az anyák munkába állását segítő támogatások nélkül többet árt, mint használ. A Parlament a napokban fogadta el a családtámogatási rendszer átalakításáról szóló törvénymódosítást. A Lehet Más a Politika szerint a gyes megváltoztatása csak akkor szolgálja az ország érdekét, ha közben lényegesen sikerül javítani az anyák munkába állási lehetőségeit. Ehhez a az önkormányzatok és a munkaadók eddiginél hatásosabb ösztönzésére van szükség, hogy legyenek részmunkaidős, rugalmas munkaidős állások, legyen hova vinni a gyerekeket és a műszak-kezdés előtt kinyisson a bölcsőde. A nemzetközi gyermeknap jó alkalom lenne, hogy a kormány ismertesse erre vonatkozó terveit: mikor és mekkora bővítést tervez a gyermekellátásban, hogyan biztosítja az ellátás minőségét és mit mutatnak a tervezett lépésekről készített hatásvizsgálatok. Sajnos ezeket azonban nem látjuk.

Az LMP két részletes intézkedéscsomagot hiányol. Ezek nélkül a családtámogatás csökkentése a munkanélküliség növekedéséhez és a gyermekvállalás csökkenéséhez vezethet.

1) Mindenekelőtt szükség van a nappali gyermekellátás (bölcsőde, integrált óvoda-bölcsőde, családi napközi) férőhelyeinek bővítésére, hatásvizsgálatokkal alátámasztott részletes cselekvési terv alapján. Ma  az ország 3145 településéből jó, ha 300-ban van bölcsőde vagy családi napközi, és ahol van, ott tíz férőhelyre 12-13 gyereket is felvesznek, hogy enyhítsék a hiányt. 

2) Ha csökken a gyes, akkor sokkal jobban kell támogatni az anyák munkába állását. A részmunkaidős foglalkoztatás, a családbarát munkahelyek és főként a célzott bértámogatások bővítése nélkül a törvény céljával éppen ellentétest hatást ér el. Magyarországon az anyák munkaerő-piaci reintegrációja európai viszonylatban gyermekcipőben jár: ennek megváltoztatása a munkaadók ösztönzése nélkül nem lehet sikeres.

Az LMP a sokszínűség pártjaként fontosnak tartja, hogy a családok nagyobb szabadsággal dönthessenek gyermekeik neveléséről, és ne úgy szóljon a kérdés, hogy vagy család vagy hivatás. 

Forrás: lehetmas.hu

Szólj hozzá

kampány sajtó ep kampány