2009. máj 14.

Fekete helyett zöld munkát!

írta: Sophie_27
Fekete helyett zöld munkát!

A válságból csak új megoldásokkal lehet kimászni. A „zöldgalléros” munkahelyek három területen is rengeteg, jórészt képzetlen embert segíthetnek legális munkához. Ivády Gábor, az LMP és a Humanista Párt EP-képviselőjelöltje szerdán ismertette a sajtóval a környezetbarát beruházások által kínált lehetőségeket.

A válság hatására az elmúlt fél évben több mint százötvenezer embernek szűnt meg a munkahelye Magyarországon, jelentős részük a feketegazdaságban keres megélhetést. A kormány eddig nem tudott választ adni a problémára, és a rendszerváltással megszűnt közel egymillió munkahelyet sem sikerült egyik kabinetnek sem pótolnia. 

„Az LMP szerint a munkanélküliség a legsúlyosabb társadalmi probléma, de a helyzet kezelhetetlen az eddigi módszerekkel. A kizárólag a működőtőke-importra épített gazdaságfejlesztés kifulladt. Új munkahelyeket csak úgy tudunk létrehozni, ha a helyi gazdaságot megerősítjük, és az élőmunka terheit jelentősen csökkentjük. A munkába állás előtt álló akadályokat le kell bontani, a járulékok csökkentéséből származó költségvetési hiányt új zöld és vagyoni típusú adókkal kell ellensúlyozni” - mondta el szerdai sajtótájékoztatóján Ivády Gábor, a LMP és a Humanista Párt EP-képviselőjelöltje.

Az LMP három területre kiterjedő zöld munkahelyteremtő programja pótolhatja a válság miatt kiesett munkahelyeket, és segíti a képzetlenek munkához juttatását. „A válság közepette felelőtlenség lenne nem kihasználni a környezetbarát beruházások által kínált munkahely-teremtési lehetőségeket. Ez csökkentheti a feketemunka arányát is” – mutatott rá Ivády Gábor. 

Az LMP az építőipari energetikai korszerűsítésben, a megújulóenergia-szektorban és az ökológiai helyreállításokban lát elsősorban lehetőséget arra, hogy országszerte számos új, zöldgalléros munkahely jöjjön létre.

 

Forrás: lehetmas.hu

Szólj hozzá