2009. máj 07.

„Akciós” önkormányzati ingatlanok pártoknak - Alkotmánybírósághoz fordul az LMP

írta: Sophie_27
„Akciós” önkormányzati ingatlanok pártoknak - Alkotmánybírósághoz fordul az LMP

Az Alkotmánybíróságon támadja meg a Lehet Más a Politika (LMP) azt az egri rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy a pártok az önkormányzati ingatlanokat kedvezményes áron béreljék. Egy friss számvevőszéki jelentés szerint a legtöbb kerületben és megyeszékhelyen az önkormányzatok egy alkotmánybírósági döntés ellenére is lényegében sokszázezres és milliós adományokat nyújtanak a pártoknak.

Az Állami Számvevőszék jelentéséből kiderül: a pártok hatalmas összegeket spórolnak azzal, hogy a helyi önkormányzatoktól jóval a piaci ár alatt bérelhetnek ingatlanokat. Annak ellenére, hogy ezt egy 2002-es alkotmánybírósági határozat megtiltotta.

A pártok költségvetési támogatásának ma is létezik számos alkotmányos formája. Az LMP ezért arra kéri a pártokat és az önkormányzatokat, hogy ne vegyenek el többet kifogásolható módszerekkel a közösből. Egyúttal felszólítjuk az Országgyűlést, hogy az eddig tudatosan rendezetlenül hagyott pártfinanszírozási környezet rendbetételével vessen véget a törvényes kereteken kívüli módszerek széleskörű használatának.

Az LMP nem fogja tétlenül nézni a politikai elit nyílt színi jogsértéseit: első lépésben a sajtóhírekben megnevezett Eger vonatkozó helyi rendeletét támadja meg az Alkotmánybíróságon. Az LMP az alkotmánybírósági határozatok alapján úgy véli, hogy az ilyen helyi rendeletek egyszerre sértik az Alkotmányban megfogalmazott általános jogegyenlőségi elvet és veszélyeztetik a többpártrendszeri demokrácia megújulását.
 
Ha a közeljövőben nem történik alapvető változás a kérdésben, akkor az LMP az összes vonatkozó helyi rendelettel Alkotmánybírósághoz fordul. Ha pedig valahol helyi rendelet híján kedveznek a pártoknak, akkor ott büntető-feljelentést teszünk.

Az Alkotmánybírósági beadvány olvasható: itt.

Forrás: lehetmas.hu 

Szólj hozzá

eger önkormányzat